Matkailija ja influenssarokotus

Erityisesti riskiryhmään kuuluvan matkalle lähtijän on hyvä huolehtia influenssarokotuksesta muiden matkailijalle tärkeiden rokotusten lisäksi, mutta myös terve perusmatkailija voi hyötyä rokotteesta.

Influenssakausi on eri aikaan eri puolilla maailmaa

Yleensä Suomessa kausi-influenssaepidemia jyllää aktiivisimmillaan tammi–helmikuussa, mutta influenssaa voi esiintyä meillä myös loka–huhtikuun aikana. Eri puolilla maailmaa influenssakausi on meneillään eri aikoihin. Eteläisellä pallonpuoliskolla on todennäköistä sairastua influenssaan myös Suomen kesäkuukausina.

Lisäksi matkailija voi altistua influenssavirukselle jo ennen varsinaista matkakohdettaan, esimerkiksi lentokentällä, jossa on paljon ihmisiä. Matkailijalle hyvä käsihygienia on aina tärkeä niin influenssan kuin muidenkin infektioiden ehkäisyä ajatellen.

Milloin influenssarokote tulisi ottaa ennen matkaa?

Vuosittaista kausi-influenssarokotetta saa Suomesta vain noin syys–lokakuusta lähtien seuraavan vuoden kevääseen saakka. Jos rokotetta ei enää olisi Suomessa tarjolla ja matka kestää hieman pidempään kuin ns. perusturistimatka, voi sen tarvittaessa ottaa kohdemaassa, esimerkiksi eteläiselle pallonpuoliskolle matkustaessa.

Rokotteen suoja kehittyy kahdessa viikossa rokotteen ottamisen jälkeen. Jos haluaa suojan olevan voimassa ennen mahdollista altistusta, kannattaa influenssarokote ottaa vähintään kaksi viikkoa ennen matkaa.

Lähde: Juttua varten haastateltu yleislääkäri Riina Komosta.

Lue myös: Tietoa influenssasta

Asiantuntijat

Maria Seppänen
Työterveyshoitaja
9.8
Emmi Keinonen
Työterveyshoitaja
9.5
Anni Bomberg
Työterveyshoitaja
9.6
Annu Arttonen
Työterveyshoitaja
Katso muut asiantuntijat