Influenssarokote nenäsumutteena

Yli kaksivuotiaat lapset voidaan rokottaa influenssaa vastaan nyt myös nenäsumutteena annettavalla rokotteella. Nenäsumute on lapselle miellyttävä, kivuton ja vähemmän pelottavampi rokotusmuoto.

Varaa AIKA nenäsumutteena annettavaan influenssarokotukseen

Miten influenssarokote annetaan nenäsumutteena?

Nenäsumutteena annettava rokote annetaan hoitajan vastaanotolla. Lapsi saa istua vanhemman sylissä rokotetta annettaessa. Hoitaja suihkuttaa lapsen molempiin sieraimiin pienen määrän rokoteainetta. Rokottaminen ei ole kivuliasta, eikä se vaadi lapselta samanaikaista sisään hengittämistä, joten rokottaminen onnistuu hyvin myös pienen lapsen kohdalla. Rokotuksen suojavaikutus saavutetaan kaksi viikkoa rokotuksen antamisesta. Rokote kannattaa ajoittaa ennen varsinaisen influenssakauden alkua, mielellään marras-joulukuussa.

Voidaanko kaikki lapset rokottaa nenäsumutteella?

Nenäsumutteena annettava influenssarokote on tarkoitettu 2–17-vuotiaille lapsille. Alle 2-vuotiaille lapsille nenäsumutteena annettavaa rokotetta ei voida antaa, vaan heille on tarjolla pistoksena annettava rokote.

Rokotushetkellä lapsen tulee olla terve, mutta pieni nenän tukkoisuus ei ole este rokottamiselle. Este rokottamiselle saattaa olla mm. immuunipuutos lapsella itsellään tai lähipiirissä, kananmuna-allergia, allergia rokotteen muille ainesosille, aspriini-lääkitys, aikaisempi rokotusreaktio tai huonossa hoitotasapainossa oleva astma tai vinkunaoire. Hoitaja haastattelee perheen ennen rokotteen antamista ja varmistaa, että rokote on soveltuva lapselle.

Onko nenäsumutteena annettavalla influenssarokotteella haittavaikutuksia?

Nenäsumutteena annettava rokote on ollut maailmalla käytössä yli 10 vuotta ja sen käyttö on todettu turvalliseksi. Rokotteen antamisen jälkeen nenä voi tuntua tukkoiselta ja nuhaiselta. Joskus rokotetulla voi olla lihas- ja nivelkipuja sekä lievää päänsärkyä, ärtyisyyttä, huonovointisuutta ja lämpöilyä. Nenäsumutteena annettavan rokotteen jälkeen ei saa käyttää asetyylisalisyylihappoa (Aspiriini) kuume- ja särkylääkkeenä, mutta muuten särkyjä ja kuumetta voi hoitaa tavallisilla kipu ja kuumelääkkeillä.

Varaa AIKA nenäsumutteena annettavaan influenssarokotukseen

Lue lisää:
Usein kysyttyä lasten influenssarokotuksiin liittyen  (THL)

Lisää aiheesta