Ihoon liittyvät kysymykset

Vaikuttaako herkkujen ja rasvaisen ruoan syöminen akneen, pitäisikö herkuttelua vähentää? Nimimerkki: Herkuttelija

On huomattu, että runsas sokerin käyttö saattaa pahentaa aknea. Harvoin kuitenkaan pelkillä dieettimuutoksilla saadaan akne kokonaan kuriin.

Hei, olen kärsinyt aknesta jo pitkään, mutta nyt minun on pakko kysyä lääkäriltä. jos tulen näyttämään akneani, voiko lääkäri määrätä minulle roaccutania tai jotain muuta lääkettä? Pitääkö aknen olla hyvin vakava että voi saada jotain lääkettä? Nimimerkki: max pee

Aknen ei tarvitse olla vaikea, jotta sitä voi hoitaa hyvin ja tehokkaasti. Lieväkin akne voi häiritä hyvin paljon. Ihotautilääkärin kanssa suunnitellaan aknenhoito, jonka tavoitteena on saada tauti hyvin kuriin.

Vastaajana ihotautilääkäri Anna Haahtela.

Huomasin että suun limakalvoilla on vaaleita pienen pieniä näppylöitä. Mitähän ne voisi olla? Eivät ole kipeitä. Kielellä kun tunnustelee niin tuntuu rypylämäiseltä. Herpestä? Jos niistä otattaa koepalan niin saako sitä myöten selville mistä on kyse? Kiitos jo etukäteen. Nimimerkki: Hanna

Näppylöitä näkemättä on mahdoton varmuudella sanoa, mistä olisi kyse. Muutokset saattaisivat olla niin sanottuja Fordycen täpliä. Ne ovat noin 2 mm kokoisia vaalean kellertäviä posken limakalvolla yleensä tiheänä rykelmänä esiintyviä näppylöitä. Fordycen täplät ovat hyvänlaatuisia talirauhasmuutoksia, jotka eivät vaadi mitään hoitoa. Muutoksia olisi ehkä kuitenkin hyvä käydä näyttämässä joko hammaslääkärillä tai korvalääkärillä. Arvion muutoksen luonteesta aika usein pystyy tekemään silmämääräisesti, koepala otetaan vain tarvittaessa.

Vastaajana korva-,nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mari-Liisa Tukia.

Pahentaako kloorivedessä uiminen iho-ongelmia? Nimimerkki: Akne

Kloorivedessä uiminen ei välttämättä pahenna iho-ongelmia. Kloorivesi kannattaa huuhdella iholta hyvin pois ja iho kannattaa kosteuttaa suihkun jälkeen hyvin kosteusvoiteella.

Aloitin viime vuoden marraskuussa puolen vuoden Epiduo-kuurin. Rasva toimi hyvin, mutta vain vähän aikaa lopettamisen jälkeen naama rupesi kukkimaan jälleen. Heinäkuussa aloitin puolen vuoden Apocyclin-antibioottikuurin ja Basiron-kuurin. Minua kuitenkin huolettaa, että kuurien loppuessa iho menee taas huonoon kuntoon. Miten ihoa tulisi hoitaa ja puhdistaa kuurien loputtua niin, ettei iho menisi taas huonoon kuntoon? Auttaako esim. ruokavalion muutos? Nimimerkki: Huolissaan

Akne on yleensä pitkäaikainen tauti, joten hoitokin tulee olla pitkäaikaista, muuten akne herkästi uusii. Vaikka ihosi olisikin hyvässä kunnossa antibioottikuurin loppuessa, jatka Basironin käyttöä. Basiron sopii erittäin hyvin aknen pitkäaikaiseksi hoidoksi.

Oikean rintani sivussa on ollut jo pienestä pitäen tummempaa ihoa (pigmenttiläiskiä, en tiedä?) läikkyinä. Läikyt eivät ole vuosien saatossa muuttuneet (ainakaan suuresti). En ole ikinä tarkistuttanut asiaa lääkärissä, koska tämä ihomuutos(?) on ollut minulle niin normaali, että olen oppinut elämään sen kanssa. Nyt kuitenkin pelkään, että mitä jos kyseessä onkin kokoajan ollut ihosyöpä ja nyt se on levinnyt koko kehooni? Mitään muhkuroita rinnoissani ei ole (olen tutkituttanut rinnat Mehiläisessä gynekologilla). Voiko rinnassa ylipäätään olla vaaratonta pigmenttihäiriötä/maksaläiskää? Nimimerkki: Pigmenttihäiriö ihossa?

Ihossa voi hyvinkin olla vaarattomia pigmenttiläiskiä. Koska sinulla on ollut värimuutos jo pienestä asti ja se on pysynyt samanlaisena, vaikuttaa se nimenomaan vaarattomalta. Jos haluat kuitenkin tarkastuttaa mistä on kysymys, kannattaa käydä ihotautilääkärillä.

Vastaajana ihotautilääkäri Anna Haahtela.

Olen noin 10 vuoden ajan kärsinyt runsaasta alapääkarvoituksesta varsinkin bikinirajalla, enkä yhä tänä päivänäkään ole saanut ratkaisua sen poistoon. En voi/kehtaa olla pikkuhousuilla tai edes uikkareilla "julkisilla" paikoilla ym., enkä kavereiden kanssa. Karvoitus ja sen aiheuttamat ongelmat ovat nolo ja näkyvä juttu enkä halua, että kukaan näkee sitä. Olen kokeillut kotikonstein kaikkea...Vastassa on aina kamalat näpyt, kutina, sisäänpäin kasvaneet karvat, finnejä ja tulehduksia. "Sänkivaihe" on kaikista kamalin. En vain voi ymmärtää, miten joku ikäiseni voi olla vuoden jokaisena päivänä sileä ja näkymätön karvoistaan. Oma tumma karvoitukseni on pian puolessa reidessä ja minua hävettää. Mitä tehdä? Nimimerkki: Apuakaipaava

Karvoituksen määrä on jokaisella hyvin yksilöllinen. Hyvä hoito tässä tilanteessa on karvanpoistolaser, josta ihotautilääkäri voi kertoa sinulle lisää, kun hän näkee tilanteesi vastaanotolla tarkemmin. Ihotautilääkäri voi ohjata myös ihon ja karvatupentulehdusten ehkäisyyn ja hoitoon. Myös käynti gynekologilla voisi olla paikallaan, mikäli tarvitaan selvityksiä hormonitoiminnan osalta. Hakeudu siis rohkeasti ihotautilääkärin vastaanotolle!

Vastaajana ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo.

Mulla on ollut akne niskan selän ja rinnan alueella noin vuoden ja mua harmittaa, sillä en voi mennä uimaan, koska minulle on tullut aknesta pahoja arpia. Olen kokeillut apteekista saatavia parhaita aknen hoitoaineita, mutta mikään ei auta. Ja vaikka varmasti löytyisi lisää uusia tuotteita, en jaksaisi alkaa kokeilemaan, sillä on hyvin raskasta kurottaa joka aamu ja ilta välillä kiireessä hartioihin ja selkään eivätkä vanhempani ole kiinnostuneita auttamaan. Olisiko millään minun mahdollista saada jotain lääkkeitä. Harmittaa, kun olen kaupassa ja etsin vaatteita/paitoja ja näen kivan paidan, mutta en voi sitä käyttää, koska akne näkyy sieltä :(. Kellään tutullani ei ole samaa ongelmaa enkä jaksa tätä yksin. Auttakaa! Nimimerkki: Epätoivoinen..

Ihotautilääkäri Anna Haahtelan mukaan vartalon akneen on monia hoitovaihtoehtoja ja hoito valitaan aknen vaikeusasteen perusteella. Mahdollisia hoitomuotoja ovat: antibioottikuuri + pitkäaikainen paikallishoito, e-pillerit sekä isotretinoin. Ihotautilääkäri löytää sinulle parhaimman vaihtoehdon. Hakeudu siis rohkeasti ihotautilääkärin vastaanotolle. Iho-ongelmat ovat hyvin yksilöllisiä ja apua on saatavilla. Luethan myös muut kysymykset ja vastaukset tältä sivulta. Kuten huomaat, et ole yksin, sillä moni painiskelee samojen ongelmien kanssa.

Olen 17-vuotias nuori nainen, jolla on moneen lokeroon mahtuva iho. Kuiva, herkkä, akneinen ja tosi rasvainen naamataulun iho. Tosi epäpuhdas myös. Aknea on myös koko selässä. Naamassa aknea on pääasiassa eniten leuassa ja otsassa, mutta myös jonkin verran nenässä ja poskilla. Ihon herkkyyden vuoksi se reagoi aika negatiivisesti (=kuivuu ja alkaa punottaa) rajumpiin tuotteisiin, joten en ole uskaltanut tujumpia puhdistusaineita ylläpitää pidempään. Useamman vuoden olen tästä jo kärsinyt. Ihohoidossa kosmetologilla oon käynyt kahdesti ja nyt jälkimmäinen suositteli ihotautilääkärille menoa, jos ei ala iho rauhoittua. Mun ihonhoitorutiini ovat vaihdelleet tosi paljon, kun olen kokeillut niin montaa eriä juttua. Nyt pesen mahdolliset meikit pois oliiviöljyllä suihkun yhteydessä, sitten kuivaan kasvot pyyhkeellä, pyyhin kasvoille kuivalle iholle tarkoitettua puhdistusvettä ja laitan sitten kosteusvoidetta. Tuntuu kuitenkin, ettei mikään auta ja kokeilemani Sebamedin aknetuotteet (puhdistusvaahto, kasvovesi ja geeli) tuntuivat vaan kuivattavan paljon... Epätoivo iskee! Olen alkanut käyttämään Lumenen rauhoittavaa kasvonaamiota pari kertaa viikossa, en sitten tiedä auttaako... Hoitovinkit olisi siis todellakin tarpeessa, tuntuu ettei ulos kehtaa mennä ihon kunnon vuoksi. Nimimerkki: epätoivoinen

Aknen hoitona voidaan käyttää antibioottikuureja ja useanlaisia paikallishoitoaineita. Jos niistä ei ole riittävästi apua tai akne on kyhmyjä/arpia muodostava, voidaan hoitona käyttää isotretinoiinia. Myös ehkäisytableteista voi olla apua akneen. Suosittelen, että hakeutuisit ihotautilääkärin vastaanotolle aknehoidon aloittamista varten.

Minulla on aina ennen ollut hyvä iho, murrosikäisenäkin vain yksittäisiä finnejä. Nyt kuitenkin viimeisen reilun puolen vuoden aikana otsan iho on alkanut kukkia, eikä asiaa auta yhtään se, että olen taipuvainen ajatuksissani repimään kaikkea koholla olevaa ihossani verille asti. Muualla näppyjä ei juuri esiinny. Olen testaillut eri kasvotuotteiden ja jopa hiustuotteiden poisjättöä, mutta ei tunnu auttavan. Tällä hetkellä käytössä on Lumenen puhdistusaine erittäin herkälle iholle sekä kasvovesi ja Aqualan L -perusvoide. Luin jostain otsan näppyjen liittyvän suoliston epätasapainoon. Kuitenkin se kummastuttaa, että miksi näpyt häviävät lähes täysin, kun otsa saa aurinkoa, mutta palaavat taas pian, jos en ehdi aurinkoa ottaa. Ruokavalioni on mielestäni perusterveellinen, eikä juuri muuttunut finnittömistä ajoista. Alan olla todella kyllästynyt ihon peittämiseen meikillä ja häpeään, joka näpyistä syntyy. Mikä siis avuksi? Mahtaako tämä johtua ruokavaliosta vai kenties hormoneista?

Aknea voidaan hoitaa mm. erilaisilla paikallishoitovalmisteilla ja tarvittaessa antibioottikuurilla. Ehdotan, että hakeutuisit ihotautilääkärin vastaanotolle hoidon aloittamista varten. Joillakin naisilla akne oireilee enemmän ennen kuukautisia, myös osa hormonaalisista ehkäisymuodoista voi pahentaa aknea. Aknea ei voi ehkäistä ruokavaliolla.

Vastaajana ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kati Pummi.

Pitääkö kämmenen kokoisen niskassa olevan ihottuman takia mennä lääkärille? Ihottuma on vaivannut noin kuukauden. Sitä on myös kainalon alueella. Minulle tuli myös irakkuloita kaulan alueelle, jotka kahden viikon jälkeen katosivat ja iho on muutenkin ollut huono useita vuosia varmaan ala-asteelta asti. Pieniä ihottuman tapaisia läiskiä tulee välillä niin, että jos toisessa kädessä on, niin on myös toisessa tismalleen samassa kohdin. Veljelläni on ihokeliakia todettu aikuisiällä. Voiko ihokeliakia olla niin, että sitä ei todeta verikokeista? Antaako iho- tai suolinukkanäyte sen tuloksen vai ei välttämättä kumpikaan? Sillä ruokaan nämä oireet liittyvät, siitä olen aika varma. Gluteenittomalla ruokavaliolla olen ollut melko pitkään, koska mielestäni se helpottaa mahan tilaa ja ihon ongelmiakin. Mutta täydellisesti en sitä ole noudattanut. Myös ruokatorven tulehdus on ollut ainakin kaksi kertaa ja nyt varmaan kolmaskin tulossa. Kolme vuotta olen enemmän ja vähemmän siitä vaivasta kärsinyt. Minulle on tehty kaikenlaisia tutkimuksia senkin osalta. Entä minkälainen on palleatyrä? Näkyykö palleatyrä millään tapaa? Välillä tuntuu, että rintalastan vasemmalla puolella pistää tai puristaa ja aina samassa kohdassa. Joitakin ruokia en mielelläni syö, koska ne keräävät painetta mahaan, mutta olisi kiva, jos edes joskus voisi syödä pekoniakin saatikka kaikkea muuta. Syön terveellisesti ja monipuolisesti, liikun enkä ole lihava. Nimimerkki: Mettän sankari

Ihottuman oireet eivät sovi ihokeliakiaan. Ihokeliakiaan liittyy yleensä kova kutina iholla sekä rakkulointia kyynärpäissä, polvissa, hiuspohjassa ja pakara-alueella. Ihokeliakia selviää parhaiten ihon ns. IF-koepalatutkimuksesta. Kaikilla ihokeliakiapotilailla ei ole vasta-aineita veressä. Mikäli ihokeliakia todetaan koepalatutkimuksessa, tehdään suolistotutkimus, jonka yhteydessä otetaan koepala ohutsuolesta mahdollisen suolistokeliakian toteamiseksi. Vaikka oireesi eivät sovi ihokeliakiaan, olisi erittäin tärkeä käydä ihotautilääkärillä, jos oireet jatkuvat.

Vastaajana ihotautien erikoislääkäri Matti Kartamaa.

Arpeni eivät parannu vaan jäävät rumiksi ja tummiksi. Saan niitä todella helposti. Mitä voin tehdä? Nimimerkki: Arpivaivoja

Tummuus voi johtua reaktiivisesta hyperpigmentatiosta, se on yksilöllinen ominaisuus. Se voi johtua myös auringonvalosta, jota ennaltaehkäisee valosuojaus. Arven liikakasvu voi olla myös syynä. Toisaalta syynä voi olla myös tukiteippien käytön laiminlyönti tai väärin ajoitettu ompeleiden poistoaika. Vastaanotolla asia selviää paremmin, kun lääkäri näkee paremmin, mistä on kysymys. Tule siis rohkeasti vastaanotolle!

Vastaajana ihotautilääkäri Tomi Leivo.

Niskassa ja selässä on akne piinannu mua ihan hemmetin kauan ja toki naamassakin, mutta se on rauhoittunut jo. Miten saisin selästä ja niskasta pois finnit mahdollisimman nopeasti, kun tuo kesäkin lähestyy? Apua. Nimimerkki: aknehyii

Vartalon akneen on monia hoitovaihtoehtoja ja hoito valitaan aknen vaikeusasteen perusteella. Mahdollisia hoitomuotoja ovat:

1. Antibioottikuuri + pitkäaikainen paikallishoito
2. E-pilleri
3. Isotretinoin

Ihotautilääkäri löytää sinulle parhaimman vaihtoehdon.

Ihoni näppylät nolottavat, mutta en kehtaa lähteä lääkärille, kun näppyjä ei ole kovin montaa. Mitä kannattaisi tehdä?

Aknen oireet vaihtelevat – lähtien juuri sieltä aivan lievästä päästä. Lievänkin aknen aiheuttama mielipaha tai esimerkiksi jännitys sosiaalisissa tilanteissa voi häiritä paljon elämää, joten aknen kanssa ei kannata jäädä yksin. Akneen on olemassa hyviä hoitoja, jotka tehoavat lähes aina. Ihotautilääkäri auttaa valitsemaan sinulle sopivimman hoidon.

Vastaajana ihotautilääkäri Anna Haahtela.

Minulle on akne ja iholla on paljon arpia. Saako niitä jotenkin pois?

Aknearpia kannattaa hoitaa, kun akne on rauhoittunut lääkehoidolla. Tulehtunutta ihoa ei kannata hoitaa, mutta arpien hoidossa ei tarvitse myöskään odottaa, että akne olisi kokonaan ohi. Jos aknen hyvää perushoitoa jatkaa arpien hoidon jälkeen, akne ei pääse arpeuttamaan ihoa uudestaan.

Aknearpien hoitoon on useita eri menetelmiä. Näitä ovat ihon kemiallinen kuorinta, lääketieteellinen neulaus, hionta, arven kirurginen poistaminen ja arpijuosteiden subkisio eli arven ihonsisäinen vapauttaminen neulalla. Taitava ihotautilääkäri osaa valita sopivan tekniikan arpityypin mukaan. Jotta ihosta tulisi mahdollisimman tasainen, hoidossa voi olla hyvä yhdistellä eri menetelmiä.

Vastaajana ihotautilääkäri Tomi Leivo.

Askarruttaako sinua jokin asia omassa terveydessäsi? Nuorten chat palvelee sinua sivun oikeassa alakulmassa. Siellä voit kysyä asiantuntijan neuvoa sinua askarruttavista kysymyksistä. Kysy rohkeasti, me autamme!

Lue lisää:

Gynekologille esitetyt kysymykset

Ruokavalioon ja vatsan toimintaan liittyvät kysymykset

Hyvinvointiin, mielenterveyteen ja uneen liittyvät kysymykset

Yleisesti terveyteen liittyvät kysymykset