Näppyläinen iho? Nuoren aknen hoito

On ihan normaalia, että nuoren iholle ilmestyy näppyjä. Akne on yleinen vaiva nuorilla. Useimmilla vaiva on lievä ja korjaantuu itsestään, mutta silti se voi vaivata paljon ja olla kiusallinen ulkonäön pilaava tekijä. Pahimmillaan akne on pitkäkestoinen ja arpeuttava, joten tehokas hoito kannattaa.

Akne liittyy puberteetin varhaisvaiheeseen, jolloin talirauhaset suurenevat ja talineritys lisääntyy hormonien vaikutuksesta. Yleensä akne ei johdu siitä, että syöt tai peset ihoasi väärin. Aknen perimmäistä syytä ei tunneta, joten valitettavasti ei osata kertoa, miksi jotkut sairastuvat ja toiset eivät.

Aknen aiheuttama mielipaha tai esimerkiksi jännitys sosiaalisissa tilanteissa voi häiritä paljon elämää niin nuorella kuin aikuisellakin. Aknea kannattaa siksi hoitaa hyvin. Aknea kannattaa hoitaa ajoissa myös siksi, ettei se ehtisi arpeuttaa ihoa. Akneen on hyviä hoitoja, jotka tehoavat lähes aina. Aknen lääkehoito on neliportainen. Ihotautilääkäri auttaa valitsemaan sopivimman hoidon ja seuraa hoitoa. Aknen kanssa ei kannata jäädä yksin.

Artikkelissa esitellyt aknen hoitomuodot sopivat sekä nuorelle että aikuiselle. Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Anna Haahtela

1. Aknen paikallishoito: geelit ja voiteet

Ensimmäinen ja kevyin hoitovaihtoehto on paikallishoito, eli erilaiset geelit ja voiteet. Niitä on turvallista käyttää vuodesta toiseen ja hoitoa voi jatkaa niin pitkään kuin aknekin jatkuu. Paikallishoito on joustava tapa hoitaa aknea ja hoidon teho säilyy hyvin vuodesta toiseen. Geelien ja voiteiden haitta on, että ne saattavat ärsyttää ja kuivattaa ihoa varsinkin aluksi. Niitä pitää myös jaksaa levittää huolellisesti joka päivä koko aknealueelle, jotta akne pysyy poissa. Usein, jos geelihoito ei tunnu toimivan riittävän hyvin, kyse on siitä, että potilas on saanut puutteelliset hoito-ohjeet.

Paikallishoito sopii lievän ja keskivaikean aknen hoitoon. Sen teho voi tulla esiin hitaasti ja siksi usein alkuvaiheen hoidoksi kannattaa ottaa antibioottikuuri paikallishoidon lisäksi.

2. Antibioottikuuri akneen: tetrasykliini

Antibioottikuuri kestää yleensä kolmisen kuukautta. Se voi olla erinomainen apu keskivaikean tai vaikean tulehduksellisen aknen alkuhoidoksi. Jatkuvaksi hoidoksi antibiootit eivät sovi, sillä antibioottien käyttöön liittyy haittavaikutuksia. Akne voi myös palata antibioottikuurin jälkeen. Antibiootteja ei kannata siksi valita aknen ainoaksi hoidoksi. Paikallishoito ja antibioottikuuri hillitsemään akne alkuunsa on monelle hyvä hoitoyhdistelmä. Antibioottien etu on, etteivät ne ärsytä ihoa. Antibiootti ei välttämättä auta kovin hyvin lievään tukkeuma-akneen.

3. Yhdistelmäehkäisypillerit akneen

Jos paikallishoito ei ole riittävän hyvä hoito akneen, nainen voi saada avun estrogeenia ja progestiinia, eli keltarauhashormonia, sisältävistä yhdistelmäehkäisypillereistä. E-pillerit voivat pitää aknen hyvin hiljaisena pitkään. Niiden etuna voi olla myös niukka kuukautisvuoto ja kuukautiskipujen helpottaminen.

Voi kuitenkin kestää kolme kuukautta tai puolikin vuotta ennen kuin e-pillereiden vaikutus aknen hoidossa alkaa todella näkyä. E-pillerit eivät sovi naiselle, joka tupakoi, jolla on aurallinen migreeni, aiemmin sairastettu laskimo- tai valtimoveritulppa tai verenpainetauti, eivätkä naiselle, joka toivoo raskautta. Paikallishoito ja e-pillerit voivat olla myös hyvin toimiva yhdistelmähoito.

4. Isotretinoiinihoito akneen

Isotretinoiini on a-vitamiinijohdannainen, joka tepsii vaikean arpeuttavan aknen hoidossa melkein aina. Lääkäri määrää sitä yleensä puolen vuoden kuurin. Sillä voi hoitaa myös lievää aknea, johon muut hoitomuodot eivät auta riittävästi.

Isotretinoiinihoitoa ei kannata käyttää kuin oikeaan tarpeeseen, sillä kuuri edellyttää maksa-arvojen seurantaa ja lääke on sikiövaarallinen. Kuurin aikana on käytettävä mahdollisimman varmaa ehkäisyä, kuten kierukkaa tai e-pillereitä ja kondomia yhdessä. Ehkäisyä tulee jatkaa vielä kuukausi kuurin lopettamisen jälkeen.

Ihotautilääkäri kertoo epäpuhtaan ihon hoidosta - Katso video!

Lue lisää:

Tietoa aknesta

Aknen hoito

Aikuisiän akne ja sen hoito

Finnit ja mustapäät

Aknearpien hoito

Ihotaudit