Iivo Niskasen blogi: Joulun kilpailutauolle on mukava jäädä nousujohteisen kunnon saattelemana

Blogi 21.12.2018

Moi,

Kolmen viikon vaiherikas maailmancupin kisareissu päättyi viime viikolla. Päällimmäisenä kisareissusta jäi mieleen sen nousujohteisuus. Kunto tuntui viimeisessä kilpailussa paremmalta kuin ennen reissuun lähtöä.

Maailmacupin jälkeen ehdin käydä kotona Kuopiossa kääntymässä ja ajaa Vuokattiin. Tänään aamupäivällä tein kontrolliharjoituksen Vuokatin testiasemalla. Tein sen vapaalla hiihtotavalla rullasuksilla hiihtäen. Harjoitus kesti verryttelyineen kaksi ja puoli tuntia sisältäen 10 kertaa viisi minuuttia nousevalla teholla tehtäviä intervalliosuuksia. Osuudet hiihdin vuorotellen kuokkaa sekä Wasbergin hiihtotapaa käyttäen. Harjoituksen lopussa oli lisäksi 20 sekunnin nopeusosioita. Kontrolliharjoituksessa seurataan sykkeen, laktaatin ja oman tuntemuksen käyttäytymistä. Teen tämän harjoituksen lähes aina, kun olen Vuokatissa. Se on hyvä mittari, koska olosuhteet testiasemalla ovat aina stabiilit.

Kontrolliharjoitus meni hyvin ja varmisti, että olen palautunut sekä kovasta kisarupeamasta että Davosin korkeudesta. Edellisen kerran tein testin syyskuussa, jolloin hiihdin omat ennätykseni. Nyt pääsin samoihin arvoihin. Testissä kontrolloidaan myös vapaan hiihtotavan tekniikkaa ja sekin pysyi kasassa harjoituksen loppuun asti.

Seuraavat tärkeät kilpailut ovat tammikuun 19.-20. päivä Otepäässä hiihdettävät MC-kilpailut. Sitä ennen hiihdän Vuokatin Scandinavia Cupissa sekä Vantaan Suomen Cupin viestissä.

Nyt on se aika, kun pystyn harjoittelemaan määrällisesti kovemman jakson koti-Suomen lumilla. Lumilla hiihtäminen on tärkeää, koska MC-kilpailuissa se jäi olosuhteiden takia normaalia vähemmälle. Toki harjoitusjaksoon mahtuu myös muutama kova harjoitus sekä kilpailuja.

Huippu-urheilijan elämä on hyvin kokonaisvaltaista. Kilpailutauon aikana paneudun harjoittelun lisäksi myös lihashuoltoon. Päivittäisten venyttelyjen lisäksi minulla on nyt aikaa käydä myös Urheilu Mehiläisen fysioterapeutin vastaanotolla. Lihashuolto nopeuttaa palautumista ja ennaltaehkäisee, ettei mitään rasitusvammoja pääse syntymään.

Reissussa ollessani varasin OmaMehiläinen-applikaation kautta ajan verikokeisiin Kuopion Mehiläiseen. Minulla on tapana ottaa perusverenkuva, rautavarastot sekä D-vitamiiniarvot muutamia kertoja vuodessa. Näin varmistan, ettei tule mitään yllättävää vastaan. Näiltäkin osin kaikki on kunnossa.

Voin siis jäädä hyvillä mielin kilpailutauolle ja nauttia joulusta. Joululta odotan, että saan viettää aikaa läheisteni kanssa ja rauhoittua ilman ylimääräisiä häiriötekijöitä. Jouluaaton perinteisiin kuuluu, että käyn hiihtämässä rauhallisen pitkän lenkin. Sen jälkeen on ihana istahtaa raukeana joulusaunan lauteille ja antaa ajatusten tulla ja mennä. Saunan jälkeen maha kurnii jo kovasti herkullisia jouluruokia. Niistä mieluisimpia ovat porkkana- ja maksalaatikko. Lahjoja en odota itselleni, enkä ole niitä myöskään hankkinut kuin kummilapsilleni.

Rauhallista ja liikunnallista joulua kaikille!

-Iivo

Blogitekstin on kirjoittanut maastohiihdon olympiavoittaja Iivo Niskanen.

Seuraa Iivon ja muiden urheilijoiden kuulumisia myös Urheilu Mehiläisen instagram-sivuilla @urheilumehilainen .

Jatka keskustelua blogin aiheesta Mehiläisen Twitterissä , Facebookissa  ja LinkedInissä !

Lue myös:

Iivo Niskasen blogi: Maailmancupin avaus takana - mitä edessä?