Iivo Niskanen: Vuokatin vaaroilta ja Puijon metsistä vauhtia Salppurille!

Blogi 20.1.2021

Päädyin lopulta jättämään Tour de Skin väliin välttääkseni matkustamista korona-aikana sekä optimoidakseni valmistautumiseni kauden päätapahtumaan, Oberstdorfin MM-kilpailuihin. Vuoden vaihtumisen jälkeen olen harjoitellut kotona Kuopiossa sekä käynyt parilla omalla leirillä Vuokatissa. Harjoittelu on ollut pääasiassa hiihtoa monipuolisesti, pitkistä lenkeistä nopeusvetoihin. Virallisia kilpailuja minulla on alla tammikuuksi ennätysvähän, mutta ilman startteja en ole jäänyt nytkään.

Vuokatin leireille suuntasin hyvien harjoitusolosuhteiden vuoksi. Edes kovat pakkaset eivät häirinneet siellä treenaamista hiihtoputken ja sisärullahiihtomahdollisuuden takia. Lisäksi valmentajani Olli Ohtonen pystyi seuraamaan kaikki kovatehoiset treenini. Vuokatista löytyi myös harjoituskilpailuja, joita Vuokatti-Ruka urheiluakatemia järjesti akatemialaisille. Oli mukava käydä antamassa vertailupohjaa tuleville huipuille. Viime sunnuntaina kävimme 18 kilometrin perinteisen kilpailun. Kilpailu hiihdettiin kovassa maastossa Vuokatinvaaran kisakympillä. Harjoituskilpailut kulkivat tuntemuksiltaan vaihtelevasti, riippuen edellispäivien harjoitusten kuormittavuudesta. Pääasiassa oma tuntemus oli jaksava ja hyvä, mutta mitään suoraa päätelmää tuleviin maailmancupin kisoihin niistä ei voida vielä vetää.

Vuokatissa keskityin lisäksi pitämään lihakset mahdollisimman hyvässä kunnossa ja tekemään kohdistettuja voimatreenejä, jottei mitään ylimääräistä vaivaa pääse syntymään. Näissä minua opasti Urheilu Mehiläisen fysioterapeutti Marko Rossi, joka työskentelee myös Vuokatin olympiavalmennuskeskuksessa. Paikat on siis kunnossa, kun lähden torstaina ajamaan kohti Lahtea.

On todella mukava päästä kilpailemaan pitkästä aikaa maailmancupissa. Tuntuu yhtälailla jännittävältä kuin Rukalle mentäessä. Kisakauden avaus 2.0, sitähän Lahti minulle on. Lauantaina 23.1. kilpaillaan Lahdessa skiathlon (15km P + 15km V). Olen kyseisellä matkalla ollut arvokilpailuissa parhaimmillaan neljäs, joten tavoitteeni on tottakai päästä vähintään iskuetäisyydelle parhaimmista sijoista. Matka tulee olemaan myös MM-hiihdoissa yksi mielenkiintoisimmista.

Salppurilla käytävän skiatlonin ensimmäinen puolikas kilpailusta hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla Teivaanmäen puolella. Kilpailuissa ei käytetä Lahden MM-hiihtojen 3,75 kilometrin lenkkiä, vaan ilmeisesti TV-lähetyksien takia 2,5 kilometrin ratoja. Perinteisen puoli on vähän alimittainen ja helpohko latuprofiililtaan. Vapaan osuuden 2,5 kilometriä hiihdetään selkeästi raskaammalla profiililla ja maaliin tullaan J-mutkan kautta. Mielenkiintoista nähdä miten kilpailu etenee, mutta luulen, että vapaan osuudelle tullaan lähtemään isossa ryhmässä.

Sunnuntain viestiin valitaan joukkueet luultavimmin vasta lauantain kilpailun jälkeen. Meillä on varmasti iskukykyinen ja hyvin valmistautunut joukkue. Tämä on ainut viestikilpailu maailmancupissa ennen arvokisoja. Uuden sääntömuutoksen myötä viestimenestyksestä saa pisteitä myös henkilökohtaiseen kokonaismaailmancupiin. Näin ollen Lahden viesteistä tulee kova otatus, sillä tämä lisännee myös Norjan ja Venäjän kiinnostusta osallistua kovimmalla joukkueellaan kisoihin. Viime vuonna osa urheilijoista päätti jättää viestit hiihtämättä ja keskittyä palautumaan seuraavaan viikonloppuun. Omaa osuuttani en vielä tiedä, mutta olen tainnut hiihtää ensimmäisestä arvokisaviestissä lähtien perinteisen toisen osuuden. Jää nähtäväksi mennäänkö edelleen samalla taktiikalla.

Lahdesta jatkamme Ruotsin Faluniin, jossa kilpaillaan kolme maailmancupin osakilpailua, 15 kilometrin vapaa väliaikalähdöllä, 15 kilometrin perinteistä yhteislähdöllä ja perinteisen sprintti. Nämä kilpailut tulevat olemaan isoja karsintoja MM-paikoista.

Olen tyytyväinen pitkään harjoitusjaksoon. Uskon, että kilpailuvauhti tulee paranemaan viikonlopusta toiseen ja huipentumaan MM-hiihtoihin. Muistakaa tekin nauttia mahtavista hiihtokeleistä nyt, kun niitä kaikkialla on!

-Iivo

Lisää aiheesta