Iivo Niskanen: Tour de Skistä toipumista ja flunssan potemista

Blogi 18.5.2018

Reilu viikko sitten kotiuduin Tour de Skiltä. Kolme viimeistä kilpailua siellä olivat vaikeita keuhkoissa olevien tuntemuksien, limaisuuden sekä röhinän takia. Lenssu tuntui myös väsymyksenä kropassa, eikä hiihto ollut normaalia. Tällä kaudella ei ole arvokilpailuja, joten uskalsin kuitenkin hiihtää pienellä riskillä tourin loppuun. Viimeisessä kilpailussa tullut nivuskramppi kruunasi koko turneen.

Taskuun ensimmäisestä loppuun hiihdetystä tourista jäi kauden huonoimmat kilpailut ja pettynyt olo. Kokemuksena kiertue oli kuitenkin tärkeä. Rasitus ei ollut niin kova kuin odotin. Tähän vaikutti osaltaan lumipula ja sen myötä helpottuneet reitit. On hyvin mahdollista, että tulen kilpailemaan tourilla jatkossa arvokisavuosinakin.

Nivusen ja flunssan parantelua

Viimeisessä kilpailussa tullut nivuskramppi ei ollut onneksi sen vakavampi. Kramppi lähti helpottamaan pikkuhiljaa suolaista syötyäni ja juotuani. Pienet jaloittelut ja jumpat oli syytä ottaa heti ohjelmaan. Flunssaa puolestaan piti potea useamman päivän. Viikon verran sai ottaa hyvinkin kevyesti. Sairastaminen harmitti paljon jo senkin takia, että olo oli huono, mutta myös siksi, että tärkeitä kilpailuja oli tulossa jo aivan lähiaikoina.

Heti kotiin päästyäni kävin otattamassa perusverikokeet Urheilu Mehiläisessä. Tulosten jälkeen keskustelin Urheilu Mehiläisen lääketieteelliseen tiimiini kuluvan lääkäri Mira Tuovisen kanssa, kuinka taudin kanssa etenen. Mira määräsi minulle saunomista ja suun kautta nautittavaksi C-vitamiinia, sinkkiä ja kuumaa juomaa. Mitään kummempia taikatemppuja ei siis virustautiin pysty tekemään.

Harjoittelun aloittaminen

Tämän viikon maanantaina pääsin vihdoin tekemään ensimmäisen kunnon harjoituksen. Olen tehnyt pääasiassa kevyitä peruskestävyyslenkkejä hiihtäen ja koettanut saada heräteltyä aineenvaihduntaa. Taudin jälkeen hiihto on totta kai tuntunut ajoittain vaikealta ja olotila treenien jälkeen väsyneeltä. Joidenkin tutkimuksien perusteella suurin osa tourilla sairastuneista ei koskaan saavuta samaa kuntotasoa, kuin tourilla tai touria ennen kilpailtaessa. Täytyykin tehdä kaikkensa, jotta kuuluisi noiden tutkimusten vähemmistöön.

Kohti uusia kilpailuja

Tuntemukseni ovat olleet kuitenkin sellaisia, että lähden torstaina maajoukkueen kanssa kohti Nove Meston MC-kilpailuja. Siellä on luvassa lauantaina vapaan hiihtotavan 15 kilometrin väliaikalähtö ja sunnuntaina 15 kilometrin takaa-ajokilpailu perinteisellä. Alun perin väliaikalähtö piti olla pertsalla ja takaa-ajo vapaalla. Tuossa järjestyksessä hiihdettäessä tuleva viikonloppu olisi ollut ohjelmaltaan minulle yksi parhaiten sopivimmista tällä kaudella. Nyt lumipula pakottaa hiihtämään takaa-ajon perinteisellä, koska järjestäjät eivät saa tehtyä tarpeeksi leveää luistelubaanaa.

Itse kilpailen ensimmäistä kertaa Nove Mestossa ja maastot ovat uusia tuttavuuksia. Tsekeissä on muutenkin kilpailtu viime vuosina aika vähän. Onkin mielenkiintoista nähdä, minkälaiset kilpailut siellä saadaan pidettyä. Nove Meston jälkeen kilpaillaan seuraavana viikonloppuna tulevissa MM-maastoissa Oberstdorfissa. Ladut ovat erilaiset kuin Tour de Skin osakilpailuiden aikana, joten on tärkeä päästä tutustumaan niihin ensi vuotta ajatellen.

Lisää aiheesta