Iivo Niskanen: Syyskuussa pääpaino peruskestävyysharjoittelussa ja rentoutumisessa kotimaisemissa

Blogi 18.5.2018

Viimeisen kuukauden aikana olen nukkunut kotona vain viisi yötä. Aika on kulunut kahdessa eri rullahiihtokilpailutapahtumassa Norjassa sekä Davosin leirillä. Viimeisen Norjan kisareissun viidestä lennosta vain yksi oli aikataulussa, joten se muistutti taas kotimaan harjoittelun mielekkyydestä ja tehokkuudesta.

Tuloksellisesti rullahiihtokilpailut mukailivat sen hetkisiä kropan tuntemuksia. Blink-festivaaleilla meno oli raskasta harjoitusväsymyksen ja -jumin myötä, mutta Toppidretsvekalla alkoi olla jo hyvää tekemistä, kuten sitä edeltäneellä Davosin leirilläkin.

Kotiharjoittelua matkustelun jälkeen

Sunnuntaina tulin pariksi päiväksi Vuokattiin tekemään kaksi kontrolliharjoitusta rullahiihtäen matolla. Ennen testejä hiukan askarrutti, miten suoriudun, koska olin viime viikolla kotona pari päivää kuumeessa. Tämä johtui todennäköisesti ruokamyrkytyksestä. Harjoitukset matolla menivät kuitenkin hyvin, joten voin lähteä luottavaisena kohti syksyn harjoitusjaksoja.

Hektisen elokuun jälkeen onkin kiva treenata syyskuu viime vuoden tapaan kotimaisemissa.

Tasapainotusta ja kokeita ennen Vuokatin harjoitusleiriä

Yleensä siirryttäessä kesästä syksyyn lajinomaisten intervallitreenien määrä kasvaa. Viime viikkojen kilpailujen takia teen tässä kuitenkin pienen poikkeuksen.

Seuraava parin viikon harjoittelujakso alkaa tasapainottavilla peruskestävyysharjoituksilla. Harjoittelen määrällisesti suhteellisen normaalisti, noin 25-30 tuntia. Maksimitehoisia treenejä tulee ennen seuraavaa, 21.9. alkavaa Vuokatin leiriä vain 2-3 kappaletta. Näin varmistan, että kuormitus pysyy hanskassa, eikä väsymystä kerry liian pitkältä ajalta.

Harjoittelen ennen leiriä pääasiassa kotimaisemissa Kuopiossa. Käyn Kuopion Urheilu Mehiläisessä otattamassa verikokeita, joilla kontrolloin, että kaikki on kuten pitääkin. Tuloksista seuraan etenkin rauta-arvojen tilannetta. Kokeiden lisäksi on henkisesti tärkeää, että saan olla tässä vaiheessa vuotta kotona näinkin pitkän pätkän.

Lokakuun jäätikköleirin alkaessa sitä tietää, että reissupäiviä alkaa kertyä julmetusti. Kilpailuviikonloput kun lähtevät rullamaan marraskuun alusta, niin sitä äkkiä hoksaakin istuvansa seuraavan kerran kotona vasta joulupöydässä.

Rentoutumista metsässä

Kotona oloon sisältyy myös toive päästä yhtenä päivänä metsästämään metsäkanalintuja maajoukkuehiihtäjän ja hyvän kaverini Perttu Hyvärisen kanssa. Perttu heitti ajatuksen ilmoille, että lähtisimme hänen kotiseudulleen Riistavedelle virkistäytymään. Mielenkiinnolla odotan miten hänen koirankoulutus on sujunut ja kuinka 1,5 vuotias suomenpystykorva Vikke toimii tositilanteissa.

Jos saalista sattuu tulemaan, hoituu minulta lintujen suolistaminen ja nylkeminen. Ruoanvalmistusvastuun jätän kuitenkin suosiolla vaimolleni Saanalle, joka on parempi kokki kuin minä. Niin harvinaista saalista ei ole varaa pilata.

Pääasia lintumetsälle lähtemisessä ei ole kuitenkaan saaliin saaminen, vaan nokipannukahvien juominen ja ajatusten siirtäminen hetkeksi pois hiihtäjän arjesta. Suomen metsät ovat kuitenkin kauneimmillaan juuri syksyllä ja silloin siellä mieli lepää.

Liikunnallista syksyä kaikille!

-Iivo

Blogitekstin on kirjoittanut maastohiihdon olympiavoittaja Iivo Niskanen.

Seuraa Iivon ja muiden urheilijoiden kuulumisia myös Urheilu Mehiläisen instagram-sivuilla @urheilumehilainen .

Lue lisää

Iivo Niskanen: Harjoittelemista ja kilpailemista äärirajoilla

Iivo Niskanen: Harjoituskausi on korkattu uusilla linjoilla

Iivo Niskanen: "Vietän hiihtäjän kesälomaa"

Iivo Niskanen: Holmenkollenille kuningasta kättelemään