Iivo Niskanen: Harjoituskausi on korkattu uusilla linjoilla

Blogi 18.5.2018

Aloitin uuden harjoittelukauden toukokuun alussa. Ensimmäinen maajoukkueleiri Norjan Sognefjelletissä päättyi pari päivää sitten. Sognefjellet sijaitsee 1400 metriä merenpinnan tasoa ylempänä, joten siellä on hyvät lumiolosuhteet vielä alkukesästäkin. Maajoukkuevalmennuksen uusi linja on pitää entistä lyhyempiä ja intensiivisempiä leirejä. Uuteen linjaan kuuluu myös enemmän kilpailunomaisia ryhmäharjoituksia molemmilla tyyleillä.

- Hiihdin kymmenen päivän aikana 4,5 - 5,5 tuntia päivässä. Leirin kovimpia harjoituksia olivat sprinttikisa, 7 kilometrin ”aika-ajo” tasatyöntäen ja 6x4 minuuttia maksimikestävyyttä vapaalla. Muut hiihtoharjoitukset olivat pidempiä hiihtolenkkejä matalammilla sykkeillä.

Maajoukkueleirin jälkeen jäin Sognefjelletiin testaamaan uuden välinemerkkini suksia. Vaihtelevat keliolosuhteet mahdollistivat monipuolisen testauksen. Pääsin hiihtämään niin liisteri- kuin purkkisuksia sekä vapaan kalustoa kovalla ja pehmeällä alustalla. Hiihdettävänä oli noin 30 suksiparia. Nähtäväksi jää kuinka monet näistä päätyvät tulevan kauden kisakalustoon.

- On erittäin motivoivaa kasata uutta suksikalustoa Fischerin asiantuntijoiden kanssa. Tuntuma suksiin on jo nyt hyvä. Uskon vakaasti, että talvella minulla tulee olemaan entistä parempi kalusto.

Sognefjelletissä keskityin myös Urheilu Mehiläisen fysioterapeutin Teemu Leppämäen ohjeiden mukaisiin harjoitteisiin. Maajoukkueen fysioterapeutit tekevät yhteistyötä urheilijoiden omien fysioiden kanssa. Näin linja pysyy samana leireillä ja kotona.

- Harjoitteet sisältävät päivittäin tai viikoittain tehtäviä lihaksia aktivoivia liikkeitä. Harjoitteilla on tarkoitus ennaltaehkäistä vammoja.

Iivo Niskasen harjoituskauden kuulumisia

Leirin jälkeen meillä oli hiihtäjämiehistä kootulla porukalla hauska tapahtuma Forssan raviradalla. Omistamme Forssassa kasvaneen Bismarck Comery nimisen ravihevosen. Bismarck on nykyään Turussa valmennuksessa, mutta se oli tuotu Forssaan tapahtumaa varten.

- Pääsimme näkemään omistamamme hevosen ensimmäistä kertaa porukalla livenä. Hevonen näytti hienolta ravurilta, oikealta huippu-urheilijalta.

Lisäksi kilpailimme leikkimielisessä ponikilpailussa, jossa jokainen pääsi ohjastamaan ponia. Ponit jaksoivat vetää meitä hyvin, vaikka olimmekin vielä alkukesän painossa.

- Jossain vaiheessa tai ainakin hiihtouran jälkeen minulla on tavoitteena suorittaa raviohjastajan kortti ja päästä ohjastamaan omaa hevosta kilpailuun. Tämän haaveen aion toteuttaa!

Nyt suuntana on Vuokatti. Alkuun harjoittelun pääpaino tulee olemaan Sognefjelletin leirin jälkeen muun muassa voimaharjoittelussa ja jalkalenkeissä. Lisäksi ohjelmassa ovat kesän ensimmäiset testit. Seuraava maajoukkueleiri on juhannuksen jälkeen Vuokatissa. Siellä ohjelmassa on Aateli Race, jossa kilpaillaan juosten ja rullasuksilla hiiihtäen. Ennen sitä nautin harjoittelusta aurinkoisessa kelissä ja juhlistan hiukan myös juhannusta.

Hyvää alkanutta kesää kaikille!

-IIvo

Lue lisää

Iivo Niskanen: "Vietän hiihtäjän kesälomaa"

Iivo Niskanen: Holmenkollenille kuningasta kättelemään

Tutustu Iivon fysioterapeutti Teemu Leppämäkeen