Iivo Niskanen: Aurinkoiset MM-kisat edessä!

Blogi 19.2.2021

Viime viikonlopun Pyhäjärven SM-kilpailut antoivat positiivista signaalia omasta kunnosta. Kisat olivat tärkeitä itseluottamukselle, koska Falunin MC-kisat eivät antaneet oikeastaan minkäänlaista kuvaa iskukyvystä. Lisäksi oli tärkeää saada vielä pari kovaa kisaa alle ennen MM-kilpailuja.

SM-kisojen jälkeen ehdin olla pari päivää kotona, heittää muutaman rauhallisen hiihtolenkin sekä pakata kassin. Mahtuipa päiviin myös yhdet mainoskuvauksetkin.

Matka Kuopiosta Oberstdorfiin tehtiin yhden pysähdyksen taktiikalla. Ensimmäinen stoppi oli jo Helsingissä. Siellä koko joukkueelta otettiin koronatestit, jotta saimme jatkaa matkaa seuraavana päivänä kohti Saksaa. Helsingistä Saksaan lensimme vain Suomen joukkueelle varatulla charterlennolla. Kaikki istuivat omilla penkkiriveillään ja maskit päällä koko lennon ajan. Yritin kuluttaa aikaa podcasteja kuunnellen, mutta uni vei lopulta voiton ja heräsin vasta, kun koneen pyörät iskivät Saksan maankamaralle.

Munchenin kentältä jatkoimme matkaa väljästi kaksikerroksisella bussilla. Heti Oberstdorfiin saavuttuamme, menimme jälleen koronatestiin ja sen jälkeen illalliselle. Hotellilta saimme luvan lähteä tänään kisapaikalle, kun negatiivinen koronatestitulos oli selvillä. Näissäkin kisoissa on samanlainen koronakupla kuin mihin olemme jo aiemmin tällä kaudella MC-kisoissa tottuneet. Saksassa tosin koronatilanne on ajautunut siihen pisteeseen, että kaikki paikat ovat suljettuna kisapaikkojen ulkopuolellakin ja maskit on oltava päällä liikuttaessa ulkona sakon uhalla.

Mukaan matkalaukkuun viikkasin niin pakkas- kuin kevätkeleihin sopivia vermeitä. Tänne Oberstdorfiin on luvattu kisojen ajaksi auringon paistetta ja jopa yli 15 lämpöastetta. Melkoinen kontrasti Suomen pakkaskeleihin verrattuna. Lämpimät kelit tarkoittavat ensimmäisiä vesikelissä käytäviä kisoja tälle kaudella. Senpä takia joudun tekemään erittäin tarkkaa työtä kaluston testaamisessa. Toivotaan, että kelit eivät vaihtelisi kauhean paljon, jotta etukäteistesteistä olisi hyötyä.

Olen hiihtänyt näin lämpimissä keleissä viimeksi Seefeldin MM-kilpailuissa pari vuotta sitten. Auringon lämmittäessä kisan aikana tulee nesteen määrään kiinnittää entistä enemmän huomiota, etenkin pisimmillä matkoilla. Toivottavasti täällä on juottaminen kisan aikana sallittua, kuten oli Lahden MC-kisoissa, eikä korona tuo siihen lisähaastetta. Etenkin 50 kilometrin kilpailussa juomaa on saatava kroppaan tasaisin väliajoin alusta lähtien myös ihan energian saannin takia.

Kisaan MM-kilpailuissa seuraavat matkat:
La 27.2. skiathlon 15(p)+15(v)
Ke 3.3. 15 (v)
Pe 5.3. viesti
Su 7.3. 50 km (p) yhteislähtö

Kaikki matkat ovat minulle yhtä arvokkaita ja tulen valmistautumaan jokaiseen huolella, jotta saan itsestäni irti maksimaaliset suoritukset. Ainoastaan aloitusmatka on sellainen, jossa en ole ollut koskaan kolmen joukossa MC-kilpailuissa. Ilman muuta siitä lähdetään, että mitalitoive pitää olla jokaisena kisapäivänä.

Edessä on siis kova setti. Kisakilometrejä kertyy yhteensä 105 yhdeksän päivän sisään. Tähän päälle tulevat palauttavat ja valmistavat treenit sekä suksen testaamiset. Laittakaahan peukut pystyyn ja kannustakaa meitä koti-Suomessa. Minä lähden tästä tutustumaan Oberstdorfin uusittuihin kisabaanoihin ja luomaan niiden perusteella taktiikkaa lauantain skiathloniin.

-Iivo

Blogin kuva: Touho Häkkinen