Iivo Niskanen: Holmenkollenille kuningasta kättelemään

Blogi 18.5.2018

Seefeldin MM-kilpailut ovat takana. Valmistautuminen kauden pääkoitokseen sujui parhaalla mahdollisella tavalla. Aiemmin hiukan vihoitellut käsikään ei vaivannut. Kiitos siitä kuuluu Urheilu Mehiläisen ammattitaitoiselle fysioterapeutille. Kisoista taistelin mukaan yhden pronssisen mitalin. Sille on löytynyt paikka palkintokaappista Lahden MM-hiihtojen pronssin vierestä.

Kaatuminen yhdistelmähiihdossa ja väärän suksiparin valitseminen päämatkallani jättivät jossiteltavaa, mutta ne myös lisäsivät motivaatiota loppukauden kilpailuihin sekä seuraavalle harjoituskaudelle. Aiempina vuosina pääkilpailut ovat menneet kohdallani nappiin. Kuuluu varmasti asiaan, ettei aina voi onnistua täydellisesti.

Päämatkan jälkeen ”takki oli tyhjä”. Siitä huolimatta seuraava kilpailu eli MM-viesti sujui hyvin. Seefeldiin asti tein kaiken todella suunnitelmallisesti ja tarkasti. Kotiin palattuani on ollut pienimuotoisen henkisen löysäämisen paikka. Olen puuhastellut arkiaskareita ja hiihtänyt 2–3 tunnin peruskestävyyslenkkejä. Tärkeintä on palautua niin fyysisesti kuin henkisesti tiiviistä kisaviikosta sekä yli kolmen viikon reissusta.

Katsoin kotona televisiosta MM-kilpailujen vapaan 50 kilometrin kisan. Oli hienoa, että sen voitti juuri Holund, joka on tällä kaudella käydyistä kaikista yhteislähtökisoista vetänyt varmasti puolet. Vähän teki mieli olla itsekin ladulla, mutta oli varmasti järkevä päätös jättää se väliin, koska olin niin väsynyt.

Kovin kauaa en ehdi löysäilemään. Tämän viikon lauantaina on edessä legendaarinen ja arvostettu Holmenkollenin perinteisellä hiihtotavalla käytävä 50 kilometrin MC-kilpailu. Siellä on aina paikalla todella paljon yleisöä ja upea tunnelma.

Kilpailua edeltävänä päivänä teen kevyen aukaisevan harjoituksen, jolla saan kropan kisavireeseen ja henkisen latingin jälleen päälle.

Holmenkollenin 50 kilometriä on ainut MC:n osakilpailu, jonka voittajat muistetaan varmasti. Viimeinen suomalainen voittaja on Harri Kirvesniemi vuodelta 2000. Oma paras sijoitukseni on toissavuodelta, jolloin olin toinen.

Kyseinen kilpailu on itselleni selkeästi tärkein yksittäinen MC-startti tällä kaudella. Tavoitteenani on voitto ja päästä kättelemään Norjan kuningasta.

Seuraavan viikon tiistaina kilpailen Norjan Drammenissa perinteisen sprintissä sekä viikonloppuna Ruotsin Falunissa vapaalla hiihtotavalla.

-Iivo