Aknen hoito

Akne ei välttämättä parane itsestään. Aknen hoito kannattaa aloittaa ajoissa, sillä siten voidaan estää pysyvien aknearpien muodostuminen. Akneen on hyviä hoitoja, jotka tehoavat lähes aina. Ihotautilääkäri auttaa valitsemaan sopivimman hoidon ja seuraa hoitoa. Aknen kanssa ei kannata jäädä yksin.

Miten aknea hoidetaan?

Hoitomuodon valintaan vaikuttaa aknen aste sekä henkilökohtaiset tekijät. Sopiva hoitomuoto valitaan yhdessä ihotautilääkärin kanssa. Tavallisimmat aknen hoitomuodot ovat:

  • paikallisesti käytettävät lääkevalmisteet
  • sisäinen antibioottihoito yhdistettynä paikallishoitoon
  • yhdistelmäehkäisypillerit
  • isotretinoiinihoito

Aknen paikallishoito

Aknen ensimmäinen ja kevyin hoitokeino on usein paikallishoito erilaisilla geeleillä ja voiteilla. Paikallishoito sopii lievän ja keskivaikean aknen hoitoon sekä niille, jotka eivät halua tai voi syödä lääkkeitä.
Paikallishoidon teho säilyy hyvin vuodesta toiseen ja se on hyvin joustava tapa hoitaa aknea. Geelit ja voiteet saattavat aluksi ärsyttää ja kuivattaa ihoa, mutta hiljalleen iho tottuu niiden käyttöön. Aknen paikallishoitoaine levitetään huolellisesti joka päivä koko alueelle, jossa aknea esiintyy, jotta akne pysyy poissa.
Geelien ja voiteiden teho voi tulla esiin hitaasti, minkä vuoksi ihotautilääkäri suosittelee usein alkuvaiheen hoidoksi antibioottikuuria paikallishoidon lisäksi.

Aknen hoito antibioottikuurilla

Antibioottikuuri yhdistettynä paikallishoitoon voi olla erinomainen apu keskivaikean tai vaikean tulehduksellisen aknen hoitoon. Antibiootit eivät sovi jatkuvaksi hoidoksi, sillä niiden käyttöön liittyy haittavaikutuksia. Akne uusiutuu usein antibioottikuurin päätyttyä. Tämän vuoksi on tärkeää jatkaa ylläpitävää aknen paikallishoitoa, kun sisäinen lääkitys lopetetaan.

Yhdistelmäehkäisypillerit akneen

Naisilla aknen pitkäkestoiseen hoitoon voidaan käyttää myös e-pillereitä, mikäli paikallishoito ei tuo riittäviä hoitotuloksia ja on tarve myös ehkäisylle. Useimmiten kestää kolmesta kuukaudesta puoleen vuoteen ennen kuin e-pillereiden vaikutus aknen hoidossa alkaa näkyä kunnolla.

Isotretinoiinihoito akneen

Isotretinoiini on A-vitamiinijohdannainen, joka tepsii vaikean, arpeuttavan aknen hoidossa melkein aina. Ihotautilääkäri määrää kuurin pituuden potilaan tilanteen mukaan. Kuurin kesto on yleensä kuukausia tai jopa vuoden.

Isotretinoiinihoito edellyttää maksa-arvojen ja veren rasva-arvojen seurantaa sekä naisilta säännöllisiä raskaustestejä. Kuurin aikana tulee välttää alkoholia maksan rasittumisen välttämiseksi. Isotretinoiinihoidon aikana on käytettävä kahta ehkäisymenetelmää, kuten kierukkaa tai ehkäisypillereitä ja kondomia yhdessä, sillä lääke aiheuttaa vaikeita sikiövaurioita. Tuplaehkäisyä tulee jatkaa vielä kuukausi kuurin lopettamisen jälkeen. Isotretinoiini myös kuivattaa ihoa ja herkistää auringolle.

Varaa aika ihotautilääkärille

Aknen hoito kannattaa aloittaa riittävän ajoissa, jotta pysyvien arpien muodostuminen pystytään estämään. Ihotautilääkäri auttaa valitsemaan sopivimman hoidon ja seuraa hoitoa.

Varaa aika ihotautilääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Tutustu Mehiläisen ihotautilääkäreihin

Artikkelissa asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri, LT Maarit Vaalamo.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Pekka Autio
DOS, ihotautien erikoislääkäri
Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Håkan Granlund
Ihotautien erikoislääkäri
9.5
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8

Lisää aiheesta