Aknen hoitoon etsitään aina yksilöllinen hoitomuoto yhdessä ihotautilääkärin kanssa.

Kaikkein tehokkain aknehoito on yhä suun kautta otettava isotretinoiini, joka on A-vitamiinihappojohdannainen. Turun Mehiläisessä vastaanottavalla Risto Oksmanilla on lääkkeen käytöstä pitkä kokemus. 

- Voidaan sanoa, että se auttaa aina ja se auttaa kaikkia. Noin puolet potilaista pääsee aknesta eroon pysyvästi puolen vuoden lääkekuurin jälkeen. Teho on sitä parempi, mitä myöhemmällä iällä kuurin ottaa. Aikuisilla yksi kuuri riittää lähes aina.

- Jos akne palaa, se palaa joka tapauksessa lievempänä. Viidennes ottaa ehkä joskus toisen kuurin. Tarve voi ilmaantua parin vuoden, viiden tai vasta kymmenenkin vuoden kuluttua. Hoitokuurin uusimiseen ei ole estettä. Kaikkein hankalimmissa tapauksissa on mahdollista jatkaa hoitoa erittäin pienellä lääkeannoksella jopa vuosia.

Isotretinoiinihoito vaikeaan akneen

- Lääke vaikuttaa suoraan talirauhasolun tumaan. Se avaa talirauhastiehyet, jotka pääsevät tyhjenemään, ja kutistaa ne normaalikokoisiksi. Aluksi akne voi jopa pahentua, koska lääke kuorii ihon ikään kuin sisältä päin. Lopputulos on hyvä. 

Isotretinoiinia suositellaan vaikean tai keskivaikean aknen hoitoon, joissa on arpeutumisvaara. Oksman sanoo, että ihotautilääkärin määräämänä isotretinoiini on turvallinen hoito.

- Tyttöjen on tärkeää huolehtia ehkäisystä, koska lääke aiheuttaa sikiövaurioita. Raskaus on mahdollinen noin 1-2 kuukauden kuluttua lääkehoidon päättymisestä. Koska hoito voi rasittaa maksaa ja nostaa hieman veren rasva-arvoja, näitä arvoja seurataan hoidon aikana. Lisäksi alkoholin käyttöön on syytä kiinnittää huomiota liiallisen maksan rasittumisen välttämiseksi.  On myös hyvä olla tietoinen, että yksittäisille henkilöille lääke saattaa aiheuttaa mielialan muutoksia. Tämä on kuitenkin harvinaista, Oksman kertoo.

- Hoito voidaan aloittaa myös kesällä. Isotretinoiini kuivattaa ihoa ja herkistää auringolle, joten iho on hoidon aikana suojattava ulkona huolellisesti. 

Antibioottihoito akneen

Antibiooteilla voidaan saada akne rauhoittumaan kuurin ajaksi. Antibioottien hyvä puoli on, että ne taltuttavat aknen usein jo parin viikon kuluessa. Kuurin kesto on yleensä puoli vuotta. Käytetyin antibiootti on tetrasykliini, koska sillä on monia etuja.

- Tetrasykliini tappaa bakteereja, mutta lisäksi tällä antibiootilla on yleinen tulehdusreaktioita vaimentava vaikutus. Se on myös erittäin hyvin siedetty aknepotilaiden keskuudessa, eikä aiheuta yleensä antibioottiripulia. Täytyy kuitenkin muistaa, että antibiootti muuttaa aina ihmisen luonnollista bakteerikantaa. Antibiootin ongelma on, että akne alkaa usein nopeasti uudestaan kuurin loputtua. Uusiutumista voidaan jonkin verran estää paikallishoidoilla. Tytöillä ja naisilla voidaan harkita myös hormonihoitoa.

- Ehkäisypillerit eivät yleensä ole kovin tehokkaita, ne alkavat vaikuttaa hitaasti ja niihin voi liittyä mielialavaihteluja. Joskus aknen taustalla on kuitenkin munasarjojen monirakkulatauti (PCOD), jolloin hormonihoitoa tarvitaan.  Sairaus aiheuttaa testosteronin liikatuotantoa. Potilaalle voi kehittyä metabolinen oireyhtymä. Oireita ovat aknen lisäksi painonnousu, verenpaine, heikko sokerinsieto ja liiallinen karvankasvu. 

Paikallishoito lievään akneen

Jos akne on lievä, paikallisesti käytettävät hoitovoiteet voivat yksin riittää. Paikallishoito sopii myös niille, jotka eivät halua tai voi syödä lääkkeitä.               

- Hoito suunnitellaan aina potilaan kanssa yhdessä. Paikallishoidoilla myös tehostetaan usein suun kautta otettavia hoitoja ja niillä voidaan ylläpitää hoitotulosta lääkekuurin loputtua. Voiteiden hyvä puoli on, että ne ovat aika hellävaraisia ja niillä on vähän sivuvaikutuksia. 

Antibioottivoiteita käytetään tulehduksellinen aknen hoitoon. Oksman kertoo, että pari vuotta markkinoilla ollut uusi yhdistelmävoide on aikaisempaa tehokkaampi, koska probionibakteerin muuttuminen vastustuskykyiseksi antibiootille on estetty apuaineella. Tuote sisältää klindamysiiniä ja bentsoyyliperoksidia.

- Voiteen teho ei laske ajan mittaan kuten perinteisten antibioottivoiteiden, sanoo Oksman.

A-vitamiini- eli retinoidivoiteet sopivat parhaiten komedoakneen, jolloin iholla on vain mustapäitä ja valkopäitä, mutta ei tulehdusta. Lisäksi voidaan vielä käyttää ihoa kuorivia ja bakteerikasvua vähentäviä voiteita., joissa on ihoa hapettavia aineita.

UVB- ja SUP-valohoitoja käytetään Oksmanin mukaan nykyään aika harvoin.

- Joitakin valohoito voi auttaa, mutta useimmiten apu on lähinnä kosmeettinen. Tulehtuneet näppylät eivät näy ruskettuneesta ihosta yhtä helposti. Siksi katsotaan, että valohoidon hyöty on pienempi kuin haitta. Hoito nopeuttaa ihon vanhenemista, saattaa lisätä ihosyöpäriskiä samalla tavalla kuin aurinkokin ja sen on huomattu lisäävän ihon sarveistulppautumista. 

Yksittäisiin näppylöihin kohdistuvia uudenlaisia valohoitoja Oksman ei vielä käytä. 

- Niistä on vielä vähän kokemusta, joten niitä pitää vielä tutkia. Lääkärien on työssään tukeuduttava vain tutkittuihin hoitoihin, jotka todistetusti tehoavat.

Laserhoito akneen

Aknen aiheuttamia arpia voidaan tasoittaa laserhoidoilla. Uusi Fraxel-laserhoito on aikaisempia hoitoja hellävaraisempi. Hoitoa saa esimerkiksi Turun Mehiläisestä.

- Se on tehokas, mutta samalla turvallinen, eikä lisää ihon arpeutumista. Iho ei mene kokonaan rikki eikä ihoon tule suuria vaurioita, joten se on edustuskelpoinen jo parin päivän päästä. Valitettavasti hoito on melko kallista, Oksman sanoo.

- Iholle annetaan pienenpieniä, pistemäisiä lasersäteitä aivan vieriviereen. Samalla on mahdollista säätää, kuinka syvälle ja kuinka tiheään säteitä annetaan. Tämä lisää ihon uudistumista ja myös hieman korjaa ja kiristää ihoa.

- Jos arvet ovat todella syviä, paras menetelmä on kuitenkin mekaaninen hionta tai hiilidioksilaser.

Lue lisää