Usein kysyttyä Terveyssopimuksesta

Voinko vaihtaa omalääkäriä tai terveysvalmentajaa?

Voit vaihtaa niin omalääkäriä kuin terveysvalmentajaakin milloin tahansa. Omalääkäreitä ja terveysvalmentajia löytyy palvelussa mukana olevista toimipisteitä. Löydät kaikki omalääkärit  ja terveysvalmentajat  verkkosivujemme listauksesta. Sinun ei tarvitse erikseen ilmoittaa Mehiläiselle, jos vaihdat asiantuntijaa. Terveyssopimuksen puitteissa voit käyttää kaikkia Mehiläisen yleislääkäreitä ja hoitajia missä tahansa toimipisteessä.

Kuinka nopeasti saan ajan omalääkärille?

Vastaanottojen ja vapaiden aikojen määrä vaihtelee lääkäreittäin ja kukin lääkäri päättää asiasta itsenäisesti. Verkkoajanvarauksesta  näet lääkärikohtaisen vastaanottotilanteen. Useimmille terveyssopimuksen omalääkäreille saa ajan hyvin nopeasti, jopa samalle tai viimeistään seuraavalle päivälle.

Missä Mehiläisen toimipisteissä voin asioida Terveyssopimuksella?

Terveyssopimukselle valitaan pääasiallinen asiointipiste, joka on esim. lähimpänä kotiasi. Ko. toimipisteestä voit valita omalääkärisi ja terveysvalmentajasi. Voit kuitenkin asioida esim. akuuteissa sairastumistilanteissa missä tahansa Mehiläisen toimipisteessä koko Suomessa. Myös Digiklinikan  lääkärit ja hoitajat OmaMehiläinen-sovelluksella  ovat käytössä ympäri vuorokauden kaikkialta, missä verkkoyhteys toimii.

Voinko mennä ensin lääkärille ja sitten vasta terveysvalmentajan vastaanotolle?

Suosittelemme aloittamaan palvelukäytön terveysvalmentajan tutustumistapaamisella ja terveystarkastuksella, mutta toki voit myös mennä ensin yleislääkärin vastaanotolle ja vasta myöhemmin terveysvalmentajan tapaamiseen.

Minulta otetaan vuosittain tiettyjä laboratoriotutkimuksia, saanko otettua ne Terveyssopimuksen puitteissa?

Terveydentilan seurannan tai sairaudenhoidon vuoksi tarvittavat tutkimukset määrittää aina lääkäri tai hoitaja. Tutkimukset (oheisen listan mukaisesti ( pdf, 77.1 kB)) kuuluvat Terveyssopimuksen kuukausihintaan, mikäli ne todetaan tarpeellisiksi ja lääkäri tai hoitaja tekee niistä lähetteen. Etukäteen emme siis voi luvata, että joku tietty tutkimus varmasti kuuluu kuukausihintaan. On kuitenkin todennäköistä, että jos sinua aiemmin hoitanut asiantuntija on todennut jonkun tutkimuksen tarpeelliseksi säännöllisesti, päätyy Mehiläisen asiantuntija tuohon samaan lopputulokseen.

Laskutetaanko kuukausimaksut joka kuukausi?

Kuukausimaksut laskutetaan seuraavasti: ensimmäiset kolme kuukautta laskutetaan etukäteen sopimuksen teon jälkeen, minkä jälkeen kuukausimaksu laskutetaan kerran kuukaudessa jälkikäteen. Yleislääkärikäynneistä kertyneet poliklinikkamaksut laskutetaan joka kuukausi jälkikäteen. Ensimmäinen lasku lähetetään sinulle sopimuksen aloitusta seuraavan kuun alussa ja siinä laskutetaan kahden täyden kuukauden kuukausimaksut sekä ensimmäisen kuukauden osalta ne päivät, jotka sopimus on ollut voimassa. Laskulla on lisäksi siihen mennessä kertyneet yleislääkärikäyntien poliklinikkamaksut. Toisesta laskusta alkaen laskutetaan kuukausimaksu sekä poliklinikkamaksut kerran kuukaudessa jälkikäteen.

Jos Terveyssopimuksen hinnat muuttuvat, saanko asiasta ilmoituksen?

Poliklinikkamaksujen muutoksista ei ilmoiteta erikseen, sillä niissä noudatetaan kulloinkin voimassa olevaa Mehiläisen hinnastoa. Mikäli teemme muutoksia Terveyssopimuksen kuukausimaksuihin, ilmoittamme asiasta vähintään yhtä kuukautta aikaisemmin ja muutokset tulevat voimaan aikaisintaan seuraavan laskutuskauden alusta. Jos asiakas ei hyväksy kuukausimaksun korotusta, on hänellä oikeus irtisanoa sopimus irtisanomisehtojen mukaisesti.

Voinko käyttää Terveyssopimusta, jos asun ulkomailla enkä ole oikeutettu Kela-korvauksiin?

Jos sinulla on suomalainen henkilötunnus, voit tehdä Terveyssopimuksen. Koska Terveyssopimuksessa maksetaan kiinteää hintaa terveyspalveluista, ei niistä voi saada Kela-korvausta. Näin ollen ulkomailla asumisen vuoksi menetetyillä Kela-korvauksilla ei ole vaikutusta Terveyssopimuksen puitteissa käytettyihin palveluihin. Jos käytät Terveyssopimukseen kuulumattomia palveluita, esim. erikoislääkäreitä, joista voisi saada Kela-korvauksen, tällöin korvaus jää sinulta saamatta ja maksat palvelun kokonaan itse.