Tandutdragning

Det kan vara nödvändigt att dra ut en tand om den är i dåligt skick och inte kan behandlas. Det kan vara fallet när en tand inte kan lagas, det bredvid tanden finns en svår tandköttsinflammation eller en rotbehandling av tanden har misslyckats

Utdragning av en tand är ofta ett tecken på att något i egenvården eller tandläkarens behandling har gått fel. Därför lönar det sig att prata med tandläkaren om hur man kan sköta tänderna bättre och få en bättre munhälsa. Om en tand måste dras ut, till exempel på grund av en långt framskriden tandköttsinflammation, finns det risk för att detsamma sker med de andra tänderna.

Hur dras en tand ut?

Oftast är tandutdragning ett mycket enkelt ingrepp. I sin enklaste form bedövar tandläkaren tandköttet och drar ut tanden. Stället kan vara ömt och svullet, men man mår bra redan följande dag.

Om tanden har spruckit i flera delar eller om tandens rötter är vridna kan det krävas en operation för att dra ut tanden. Operationen utförs med lokalbedövning eller under narkos. Återhämtningen tar från tre dagar till en vecka.

Det lönar sig att alltid planera en tandutdragning väl. Vanligtvis finns det skäl att boka ett separat planeringsbesök, under vilket tandläkaren omsorgsfullt undersöker den tand som ska dras ut. När tandläkaren eller kirurgen avlägsnar tanden enligt planerna uppstår sannolikt inga problem.

Läs även: Utdragning av visdomständer

Vad i stället för en utdragen tand?

Innan tanden dras ut lönar det sig att planera vad man ska göra med den tomma platsen i munnen. Människan behöver nödvändigtvis inte framtänder med tanke på bettet och tandbågen, men få av oss vill vara utan framtänder.

Med tanke på bettet är däremot kindtänderna viktiga. Om en kindtand dras ut kan de övriga tänderna börja flytta på sig. Motstående tand, det vill säga den motsatta tanden i övre eller undre käken, kan även förlängas genom att bryta igenom mer. Det lönar sig alltså vanligtvis inte att lämna en tom plats i munnen, men platsen för en liten premolar kan ibland lämnas tom.

Ofta lönar det sig att ersätta den utdragna tanden med ett tandimplantat. Ibland kan tandläkaren skruva fast tandimplantatet på platsen för den utdragna tanden redan i samband med tandutdragningen.

Priset på tandutdragning

Priset på tandutdragning varierar enligt hur krävande ingreppet är. Vid planeringsbesöket bedömer tandläkaren hur krävande tandutdragningen är.

Boka tid till en tandutdragning via Mehiläinens tidsbokning  eller genom att ringa kundtjänsten 010 273 8000. (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min)

Som expert i artikeln specialtandläkare och mun- och käkkirurg Olli Teronen.

Priser
TjänstHintaSjälvriskMer information
Hammastarkastus69,00 €
53,50 €
Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €
Panoraamatomografia
Boka tid
Hammaskiven poisto115-163 €
107-145 €
Suuhygienistikäynti, 30-45 min
Boka tid
Hampaan paikkaus87-238 €
77-215 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Boka tid
Hampaan keraaminen paikkaus234-587 €
217-587 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Boka tid
Hampaan keraaminen kruunu517-632 €
517-632 €
Puudutus33-34 €
30-31 €
Lohkeama87-238 €
77-215 €
Hinta-arvio hammaslääkäriltä
Boka tid
Hampaan poisto99-667 €
89-605 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu84-467 €
84-467 €
Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa
Boka tid
Poliklinikkamaksu23,60 €
23,60 €
Hammaslääkärikäynti
Boka tid
Alennettu poliklinikkamaksu 9,90 €
9,90 €
Suuhygienistikäynnit, hammaslääkärin juurihoidon ja oikomishoidon käynnit sekä proteettisten töiden välivaiheet ja valmistelevat toimenpiteet.
Boka tid