Tandblekning – så här hittar du lämpliga metoder

Drömmer du om vita tänder? Det finns olika sorters tandblekningar, men det tryggaste sättet är att låta en munhygienist eller tandläkare utföra behandlingen.

Det finns olika sorters tandblekningar, men det tryggaste sättet är att låta en munhygienist eller tandläkare utföra behandlingen. Det är även möjligt att bleka tänderna hemma utan att skada dem, förutsatt att du använder blekmedel som du får på kliniken.

Tandblekning i korthet

 • Tandblekning bleker snabbt och enkelt tänder som mörknat – det finns flera metoder.
 • Tandblekning som utförs av en tandläkare eller munhygienist är ett tryggt sätt att få vita tänder.
 • Du får reda på vilken sorts tandblekning passar dig i samband med en kostnadsfri konsultation inför tandblekning på Hammas Mehiläinen.

Tjänster

I blekningskonsultationen kontrolleras hälsosituationen i munnen och det säkerställs att det inte finns några faktorer i munnen som påverkar det slutliga resultatet av blekningen, såsom tandköttssjukdom, tandsten, missfärgning eller emaljslitage.Boka en gratis blekningskolsultation

Varför har mina tänder mörknat?

Nyansen på tänderna är individuell – vissa har naturligt vitare tänder, andra mörkare. Även åldern spelar in, tänderna mörknar och gulnar med åldern.

Även levnadsvanorna påverkar nyansen på tänderna. Ytliga missfärgningar kan till exempel bero på kaffe, té, coladrycker och rödvin.

Tobaksrökning eller snus missfärgar tänderna.

Missfärgningar kan även bero på hål i tänderna eller olyckor som skadat tänderna.

Hur kan jag få vitare tänder?

Ett glänsande leende behöver inte bara bli en dröm – du kan få vitare tänder på många olika sätt:

 • Tandblekning på kliniken är det snabbaste alternativet. Munhygienisten ser till att först skydda munnens slemhinnor innan blekningsmedlet appliceras på tänderna. Blekgelens effekt kan förbättras med UV- eller LED-ljus. Tandblekning på kliniken tar cirka 1,5 timmar.
 • Tandblekning hemma inleds med ett besök hos munhygienisten. Ett avtryck tas av dina tänder för att blekskenan ska vara anpassad för dig. Blekskenan använder du i kombination med blekmedlet enligt munhygienistens anvisningar. Blekningsprocessen varierar från några dagar till en vecka.
 • Pasta och pulver avlägsnar effektivt missfärgningar från dina tänders yta. Resultatet är en ren och klar yta vars naturliga färg dock förblir oförändrad. Det är ofta nödvändigt att låta munhygienisten rengöra tänderna innan tandblekningen för att blekningen ska ge ett jämnt resultat.
 • White spot-behandling jämnar ut missfärgningar på tänderna. Med hjälp av behandlingen kan du bli av med brokigt färgad emalj samt ljusa eller mörka fläckar och ränder. Du får det bästa resultatet då tandblekningen utförs före white spot-behandlingen hos munhygienisten.
 • Keramiska skalfasader eller tandkronor används när det inte är möjligt att bleka dina tänder på grund av till exempel förslitningar. Du får permanent vita tänder!

Vilken sorts tandblekning som passar dig bäst beror på tändernas ursprungsskick, det slutresultat du önskar, disponibel tid och naturligtvis på dina egna preferenser.

Boka tid för kostnadsfri konsultation inför tandblekning hos munhygienisten, så att vi tillsammans kan reda ut vilken tandblekningsmetod som passar dig bäst. Du får även en uppskattning om priset och information om olika alternativ.

Boka en gratis blekningskolsultation

Passar tandblekning för alla?

Då du besöker munhygienisten för kostnadsfri konsultation inför tandblekning får du reda på om tandblekning passar för dig.

För det mesta finns det inget hinder för tandblekning, men i vissa fall måste tandblekningen uppskjutas eller så är det överhuvudtaget inte möjligt.

 • Tandköttsinflammation, hål och tandsten. Problemen i munhålan måste skötas före tandblekningen. Besök tandläkaren för en tandundersökning före tandblekningen.
 • Graviditet och amning. Vi rekommenderar inte tandblekning för gravida och ammande.
 • Ålder. Tandblekning får endast utföras på person som fyllt 18 år. Ingen övre åldersgräns finns.
 • Svårt skadad emalj är ett hinder för tandblekning. Emaljen kan skadas av till exempel stora mängder läsk eller drycker med höga syrahalter.
 • Lagningar, laminat, kronor och bryggor. De är inte ett hinder för tandblekning, men färgen på dessa förblir oförändrad. Lyckligtvis kan lagningarna vid behov bytas ut till lagningar i rätt färg.
Boka en gratis blekningskolsultation

Efter tandblekningen – vad bör jag göra?

Munhygienisten ger dig noggranna råd om vad du sak göra efter tandblekningen. Undvik att dricka och äta två timmar efter blekningen. Du kan tryggt dricka vatten.

Ett par dagar efter tandblekning på klinik eller hemma är det skäl att låta bli att äta eller dricka missfärgande eller sura livsmedel, såsom kaffe, té, coladrycker, mörkt saft, rödvin, choklad, sojasås, rödbeta, ketchup, kryddade maträtter, bär och citrusfrukter. Låt även bli att röka och använda snus.

Emaljen återgår till det normala inom ett par dagar efter blekningen. Därefter kan du äta helt normalt.

Hur länge håller en tandblekning?

Resultat kan väl hålla ett par år, så länge du sköter om dina tänder på rätt sätt. Du kommer långt med normal tandhygien.

 • Borsta tänderna noggrant två gånger om dagen.
 • Rengör mellanrummet mellan tänderna dagligen.
 • Använd tandkrämer med enzymatisk blekning som munhygienisten rekommenderat.

Ju oftare du undviker missfärgande livsmedel samt tobak och snus, desto längre hålls tänderna vita.

Tandblekning ger aldrig ett permanent resultat, men du kan naturligtvis låta göra en tandblekning på nytt! Hur ofta behandlingen kan göras på nytt beror på blekningsmetoden.

Tandblekning hemma med egna knep – är det tryggt och säkert?

Du bleker dina tänder hemma tryggast och bäst genom att använda blekmedel som du fått av munhygienisten i kombination med skenor som tillverkats för just dig.

Genom att använda blekande tandkräm kan du försöka hålla kvar tändernas ljusa nyans – med använd endast tandkrämer med enzymatisk blekning som inte skadar emaljen.

Tandkrämer som avlägsnar ytliga missfärgningar mekaniskt kan skada tandens yta och leda till att tänderna blir ännu mörkare i färgen. Därför rekommenderas inte långvarig användning av tandkrämer med en slipande effekt.

Expert i vår artikel är munhygienist Pia-Maria Eskola.

Tandblekning – priset beror på vilken metod som används

Tandblekning – priset beror på vilken metod som används. Då du besöker munhygienisten för kostnadsfri konsultation inför tandblekning får du närmare information om vilken sorts tandblekning passar för dig och om priserna.

Bekanta dig med prislistan hos Hammas Mehiläinens prislista och flexibla betalningssätt.

Boka en gratis blekningskolsultation

Prislista och betalning

Vanliga frågor om hål i tandblekning

Tandblekning hos tandläkare eller munhygienist på en klinik och tandblekning hemma med produkter som tandläkaren eller munhygienisten gett är båda bra och trygga alternativ för tandblekning. Ibland kan det räcka med tandrengöring som utförs av munhygienisten.

Boka en gratis blekningskolsultation

Hos Hammas Mehiläinen är det vanligtvis munhygienisten som utför tandblekningen, men den kan även utföras av en tandläkare.

Boka en gratis blekningskolsultation

I samband med en tandblekning hos en munhygienist eller tandläkare kan blekmedlet fås att fungera mer effektivt med hjälp av laserljus.

En tandblekning som planerats av en munhygienist är det tryggaste sättet att utföra en tandblekning hemma.

Av munhygienisten får du för dig skräddarsydda blekskenor och blekmedel med vilka du kan bleka dina tänder enligt munhygienistens anvisningar.

Det är skäl att låta bli att äta och endast dricka vatten ett par timmar efter tandblekningen.

Efter tandblekning på klinik eller hemma är det skäl att undvika att förtära kaffe och té, coladrycker, safter, bär, rödbeta och kryddor som färgar.

Munhygienisten talar om för dig hur länge begränsningen av kosten varar. Oftast räcker det med 4–48 timmar – beroende på blekningsmetod.

Tandkrämer eller skenor som avlägsnar missfärgningar mekaniskt som säljs i butikerna kan skada tandemaljen och förorsaka irreparabla skador på tänderna.

Tandblekning utförd av en munhygienist eller en tandläkare eller hemma med blekmedel eller anpassade blekskenor som munhygienisten eller tandläkaren gett är garanterat trygga sätt att bleka tänderna.

Matsoda ska inte användas för tandblekning hemma. Förlita dig på blekningsprodukter som du får av tandvårdspersonalen.

Läs mer

Hos Hammas Mehiläinen kan du betala flexibelt med olika betalningssätt
Läs mer
Tandundersökning – grunden för munhälsa
Läs mer
Tandsten – 7 frågor om borttagning av tandsten
Läs mer