Tandundersökning – grunden för munhälsa

När du går till en tandläkare regelbundet och vårdar munsjukdomar i tid, blir det lättare – och billigare.

En tandundersökning är en liten handling som har en förvånansvärt stor inverkan på ditt välbefinnande och hälsa. Många munproblem är symtomfria en längre tid och kan bara observeras vid en tandundersökning.

En tandundersökning i korthet:

 • Tandundersökningar bör utföras regelbundet, även om det inte finns några akuta problem i munnen.
 • En tandundersökning är en smärtfri undersökning och förutsätter inget vårdingrepp i samband med undersökningen.
 • Har du missat dina tandundersökningar? Vi hoppar inte till över tänder som är i dåligt skick. Oroa dig inte, boka tid för en tandundersökning.

Boka tid till tandundersökning

Tjänster

Vid tandundersökningen får du en bedömning av din muns och dina tänders hälsa av tandläkaren samt en rekommendation om ytterligare åtgärder. En tandkontroll är en smärtfri undersökning och man behöver inte göra någon behandling i samband med den.

Boka tid till tandundersökning

Lär känna våra nya munhälsospecialister och boka en högkvalitativ och omfattande introduktionskontroll till ett fyndpris.

Bekantskapskontroll

Gör blotta tanken på en tandläkare dig nervös? Kom till oss med din tandvårdsrädsla.

Boka en undersökning för någon som är rädd för tandvård

Tandundersökning – så här går den till

 1. Samtal. Tandundersökningen inleds med ett samtal. Vi vill veta om du har allmänna sjukdomar, medicinering och allergier. Vi är intresserade av att höra hur du vårdar dina tänder hemma – utan att döma dina vanor.
 2. Palpation och lyssnande. Tandläkaren kommer att känna på dina tuggmuskler och lymfkörtlar. Knäppar och knarrningar i dina käkleder registreras.
 3. Slemhinnor. Därefter kommer tandläkaren att röra sig inuti munnen och undersöka slemhinnorna i munnen.
 4. Bett. Då är det dags att sätta ihop tänderna. Tandläkaren undersöker förhållandet mellan din över- och underkäke och interpositionen av dina tänder.
 5. Tänder. Din tandläkare kommer att gå igenom var och en av dina tänder genom att lätt pressa och skrapa på dem. Ett fiberljus används för att titta igenom tänderna.
 6. Tandkött. Ditt tandkött, mellanrummen mellan tänderna och tandköttsfickorna kommer att undersökas. Om du har tandköttsinflammation kan en undersökning av ditt tandkött kännas lite obehagligt – om det behövs kommer vi att använda bedövning och undersöka ditt tandkött under ett separat besök.
 7. Eventuella röntgenbilder. Med några års mellanrum, efter en individuell behovsbedömning, är det tillrådligt att ta avgiftsbelagda röntgenbilder av tänderna, så att tandläkaren kan se de dolda mellanrum mellan tänderna och sömmarna på lagningar.
 8. Kostnadsuppskattning. I slutet av undersökningen kommer tandläkaren att berätta allt som kom fram om din mun under tandundersökningen. Vi kommer överens med dig om eventuell eftervård och ger en kostnadsuppskattning.
 9. Individuella anvisningar för hemvård. Du får lämpliga råd för egenvård av dina tänder hemma.
 10. Tills nästa gång! Slutligen kommer din tandläkare att berätta när det är dags för din följande tandundersökning. Du behöver inte oroa dig för att minnas tidpunkten i din hektiska vardag – vi skickar dig en inbjudan. Vi kan också boka en tid direkt.
Boka tid till tandundersökning

Regelbunden tandundersökning – därför lönar det sig

Du borde självklart alltid besöka en tandläkare om du har tandvärk eller om en lagning spruckit, men det lönar sig att besöka en mottagning regelbundet, även om det inte finns några akuta problem i munnen.

Det finns många goda skäl till regelbundna tandundersökningar:

 1. Framförhållning. Du kan komma undan med mindre genom förebyggande vård av din mun. Munsjukdomar är nämligen ofta bedrägligt latenta och bara en tandläkare kan lägga märke till ett begynnande problem. När du märker att dina tänder är irriterade har problemet i din mun pågått länge.
 2. Besparingar. På lång sikt betalar sig regelbundna tandundersökningar tillbaka. Att lösa munproblem i ett tidigt skede är vanligtvis enklare och billigare än att korrigera problem som har framskridit längre.
 3. Allmän hälsa. Regelbundna tandundersökningar är en investering i hela din hälsa – din mun är en direkt väg till hela din kropp. Inflammationer i munnen kan sprida sig till andra delar av kroppen och en sjuk mun kan vara orsaken till exempelvis hjärt- och hjärnsjukdomar.
Boka tid till tandundersökning

Förberedelser inför en tandundersökning

Många borstar tänderna precis innan tandläkarmottagningen av artighet till tandläkaren. Det är en vacker idé, men du behöver inte förbereda dig för en tandundersökning genom att borsta tänderna.

Föredra att följa din normala tandvårdsrutin – då får vi se hur din egenvård går.

När du kommer till oss för en tandundersökning för första gången, boka lite extra tid för att fylla i blanketten för förhandsuppgifter före undersökningen. Om du har regelbunden medicinering bör du ta med dig en lista över läkemedlen till mottagningen.

Många är nervösa för att öppna munnen för en tandläkare. Vi kritiserar aldrig din munvård. Vi föredrar att fokusera på god egenvård imorgon och att hjälpa dig med det. Kom alltså som du är!

Boka tid till tandundersökning

När du är rädd för en tandundersökning

Tandvårdsrädsla behöver inte vara ett hinder för en tandundersökning. Vi förringar inte din rädsla, vi tar hänsyn till den under din tandundersökning.

Att gå på en tandundersökning lindrar ofta tandläkarskräck, eftersom det är en smärtfri undersökning och förutsätter inget vårdingrepp i samband med undersökningen – vi kommer separat överens om tidpunkten för dem med dig.

Om du vill kan du boka tid till en tandläkare som är bekant med tandvårdsrädsla. Det finns alltid tid för samtal och utrymme för dina känslor på deras mottagning. Boka i detta fal en tid per telefon 010 273 8000 (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min), så kan vi välja en tandläkare för dig som är specialiserad på patienter med tandvårdsrädsla.

Som expert i artikeln vår ansvarande tandläkare Roman Rajala.

Boka tid till tandundersökning

Prislista och betalning

Att observera i prislistan
Prisuppskattningen inkluderar inte klinikavgiften (29,90 €). Ingen Kanta-avgift tas ut för besök hos tandläkaren.
TjänstMobilförmånsprisPrisuppskattning
Tandundersökning
60.50 €
Utan FPA-ersättning
76.00 €
Undersökning av patient med tandvårdsrädsla
96.00 €
Utan FPA-ersättning
111.50 €
Röntgen av tänderna och käken
Mobilförmån 80.00 €
89 € (efter FPA-ersättning, med remiss från läkare 80 €)
100.00 €
Utan FPA-ersättning
109.00 €
Borttagning av tandsten
Besök hos munhygienist 30–45 min.Priser 96.00160.80 €, utan FPA-ersättning 101.00178.80 €
från 96.00 €
Utan FPA-ersättning
från 101.00 €
Tandlagning
En till tre ytor.Priser 85.70237.90 €, utan FPA-ersättning 95.70260.90 €
från 85.70 €
Utan FPA-ersättning
från 95.70 €
Keramisk fyllning
En till tre ytor.Priser 239.70636.00 €, utan FPA-ersättning 256.70710.10 €
från 239.70 €
Utan FPA-ersättning
från 256.70 €
Tandkrona
Laboratoriekostnader ingår inte i prisuppskattningen.Priser 566.00734.30 €, utan FPA-ersättning 566.00734.30 €
från 566.00 €
Utan FPA-ersättning
från 566.00 €
Spricka
Tandläkarens prisuppskattning.Priser 85.70237.90 €, utan FPA-ersättning 95.70260.90 €
från 85.70 €
Utan FPA-ersättning
från 95.70 €
Tandutdragning
Tandläkarens prisuppskattning.Priser 98.40668.10 €, utan FPA-ersättning 108.40730.10 €
från 98.40 €
Utan FPA-ersättning
från 108.40 €
Tandblekning
Prisuppskattning vid avgiftsfri blekningskonsultation.Priser 90.00420.00 €, utan FPA-ersättning 90.00420.00 €
från 90.00 €
Utan FPA-ersättning
från 90.00 €
Blekningskonsultation
Gratis
FPA-ersättning avdragen
Bedövning
Priser 33.8034.90 €, utan FPA-ersättning 36.8037.90 €
från 33.80 €
Utan FPA-ersättning
från 36.80 €

Vanliga frågor om tandundersökning

På Hammas Mehiläinen vet du priset på din tandundersökning i förväg – bekanta dig med vår prislista.

Känner du till våra flexibla betalningssätt? Hos Hammas Mehiläinen kan du också betala för tandundersökningen med faktura eller delbetalning.

Vi debiterar separat för röntgenbilder. Din tandläkare kommer att informera dig i förväg om din situation kräver en röntgenbild – det behövs inte för varje undersökning. Men du bör göra en röntgen med några års mellanrum, även om det inte finns några munsymtom, eftersom det är det enda sättet att få en helhetsbild av dina tänder.

Ett lämpligt tandundersökningsintervall är individuellt. Tandläkaren på Hammas Mehiläinen berättar för dig när du ska undersöka tänderna nästa gång. Vi kommer ihåg tiden för dig – vi bjuder alltså in dig till en tandundersökning vid rätt tidpunkt!

Vet du inte när du borde gå på en tandundersökning? Kontakta Hammas Mehiläinen. Låt oss lösa frågan tillsammans och vid behov boka tid för en tandundersökning.

RINGA UPP 010 273 8000 (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min)

En tandundersökning tar vanligtvis 20–30 minuter. Vi vill känna dig väl, så om du är en ny kund hos oss, vänligen ta dig tid att fylla i blanketten för förhandsuppgifter före mottagningen.

I etablerade vårdrelationer går de periodiska undersökningarna smidigare eftersom informationen om ditt tidigare besök finns i vårt register och vi känner till din situation i förväg.

Boka tid till tandundersökning