Tandgnissling, det vill säga bruxism

Tandgnissling och sammanbitna tänder, det vill säga bruxism, är ett mycket vanligt, men förrädiskt bettbesvär. Med bruxism avses ofrivilligt snabbt sammanbitande av tänder och långsam tandgnissling, antingen i sömnen eller i vaket tillstånd, som sliter på tänderna och belastar bettorganen.

Så gott som alla gnisslar ibland tänder, men allvarlig bruxism som kräver vård förekommer hos cirka 10 procent av befolkningen. Kvinnor lider nästan dubbelt så ofta som män av de besvär som bruxism orsakar. Bruxism är dessutom en mycket ärftlig egenskap.

Symtom på bruxism

Funktionsstörningar i bettorganen är efter tandvärk den vanligaste orsaken till smärta i huvudet. Tandgnissling och sammanbitna tänder orsakar ofta värk i nacken, vilket har en enorm inverkan på funktionsförmågan, både på arbetsplatsen och hemma.

Det finns många olika symtom på bruxism:
● smärta i bettmusklerna och/eller smärta i käklederna samt ljud från käklederna
● svårighet att öppna munnen och olika slags smärta, till exempel sår i munslemhinnan
● huvudvärk, ansiktssmärta, ont i öronen och tinnitus
● spända muskler och smärta i nacke och axlar, svindelkänsla mellan skulderbladen
● skador på tänderna, spruckna lagningar och inflammation i tandpulpan

Bruxism kan, utöver tandgnissling, även vara ljudlös kraftig tandpressning som patienten är omedveten om. Stress ökar muskelspänningen och kan leda till sammanbitningar eller tandgnissling. Även att tugga tuggummi, riklig tobaksrökning, kaffe och alkohol samt sömnapné, muntorrhet refluxsjukdom kan leda till ökad bruxism. De besvär som orsakar bruxism blir ofta långvariga och man hittar inte rätt behandling, eftersom en koppling mellan den spända nacken och tänderna oftast upptäcks först i samband med ett tandläkarbesök.

Behandling av bruxism

Man kan lära bort sammanbitningar dagtid, men vad gäller tandgnissling på natten hjälper en bettskena, det vill säga en avtagbar plastskiva som har tillverkats individuellt enligt patientens tänder och som vanligtvis sätts på tänderna i övre käken. En bettskena hjälper bettmusklerna slappna av och skyddar tänderna mot det slitage som tandgnisslingen orsakar. En bettskena används i regel på natten och vanligtvis vänjer man sig snabbt vid att använda den.

Behandlingen med bettskena kan även kombineras med bettmuskelterapi av en fysioterapeut eller annan fysioterapeutisk behandling. Stresshantering, olika avslappningsmetoder och mångsidig motion kan lindra bruxism.

När ska jag gå till tandläkare?

Om du lägger märke till ovan nämnda symtom hos dig själv eller om de observeras till exempel på företagshälsovårdarens mottagning är det bra att låta undersöka saken hos en tandläkare. Vid behandling av smärta i ansiktet kan man även samarbete med en öronläkare och neurolog för att åstadkomma snabb och högklassig behandling.
Boka tid till en tandundersökning via Mehiläinens tidsbokning  eller genom att ringa kundtjänsten 010 273 8000. (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min)
Även Digikliniken för tand- och munhälsa betjänar varje dag, året runt.

Som expert i artikeln Mehiläinens ledande tandläkare Erkki Virta.

Priser
TjänstHintaSjälvriskMer information
Hammastarkastus69,00 €
53,50 €
Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €
Panoraamatomografia
Boka tid
Hammaskiven poisto115-163 €
107-145 €
Suuhygienistikäynti, 30-45 min
Boka tid
Hampaan paikkaus87-238 €
77-215 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Boka tid
Hampaan keraaminen paikkaus234-587 €
217-587 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Boka tid
Hampaan keraaminen kruunu517-632 €
517-632 €
Puudutus33-34 €
30-31 €
Lohkeama87-238 €
77-215 €
Hinta-arvio hammaslääkäriltä
Boka tid
Hampaan poisto99-667 €
89-605 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu84-467 €
84-467 €
Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa
Boka tid
Poliklinikkamaksu23,60 €
23,60 €
Hammaslääkärikäynti
Boka tid
Alennettu poliklinikkamaksu 9,90 €
9,90 €
Suuhygienistikäynnit, hammaslääkärin juurihoidon ja oikomishoidon käynnit sekä proteettisten töiden välivaiheet ja valmistelevat toimenpiteet.
Boka tid