Massage av tuggmusklerna

Med massage av tuggmusklerna kan man lindra huvudvärk och värk i käkområdet. Tandgnissling på nätterna och spända tuggmuskler på dagarna ger många huvudvärk och värk i käkområdet. Om tandgnisslingen, det vill säga bruxismen, är kraftig på nätterna känns käkarna ofta, särskilt på morgnarna, ömma och smärtsamma.

Boka tid till tandundersökning

Tandgnissling kan även orsaka svindel, ont i öronen samt stelhet och värk i axlarna. Lindrig bruxism och spända tuggmuskler är mycket allmänt. 5–10 procent av den vuxna befolkningen lider av svår tandgnissling och konsekvenserna av detta.

Massage av tuggmusklerna kan lindra smärtan

Massage av tuggmusklerna kan göra tuggmusklerna mer avslappnade och lindra smärtan. När spänningen kan lösas upp är det enklare att med hjälp av övningar hålla tuggmusklerna avslappnade hela tiden. Behandlingen av musklerna i huvudet och omkring munnen frigör även fonationen och andningen. Massagen ger en övergripande avslappnad känsla.

Massage av tuggmusklerna kan utföras av en utbildad munhygienist eller tandläkare. Behandlingen grundar sig alltid på patientens egen situation och behov. I praktiken behandlar man vid massagen tuggmusklerna både utanpå ansiktet och på munnens insida. Dessutom behandlas nacken och axlarna, skallbasen, munbottnen, huvudet och ansiktet samt vid behov käkleden.

Behandlingen inleds genom att massera musklerna i ansiktet och huvudet. Massage av tuggmusklerna utförs alltid mjukt och med små rörelser. Musklerna inne i munnen behandlas med handskar på händerna. De värsta spänningarna i tuggmusklerna finns oftast just i munnen. Under massagens blir musklerna mjukare och ämnesomsättningen i musklerna blir livligare.

Boka tid till tandundersökning

Med hjälp av övningar kan du hålla tuggmusklerna avslappnade

Det krävs ofta mer än ett besök för att lindra spänningen i tuggmusklerna. Den munhygienist eller tandläkare som utför massagen av tuggmusklerna kan göra en bedömning av vårdbehovet. Ofta räcker 2–4 besök i det inledande skedet, senare kan vården upprepas mer sällan. Vid besöket kan man även bedöma om en bettskena skulle kunna lindra spänningen och smärtan. Vid behov hänvisar munhygienisten dig till en tandläkare. Under behandlingen får du anvisningar om övningar hemma, som kan ge dig mer avslappnade tuggmuskler.

Boka tid via Mehiläinens tidsbokning  eller genom att ringa kundtjänsten 010 273 8000. (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min)

Boka tid till tandundersökning

Som expert i artikeln munhygienisten Enni Janhunen.

Priser

TjänstPrisSjälvriskMer information
Tandundersökning72 €
56,50 €
Röntgen av tänderna och käken103 €
94 €
83 € (kelakorvauksen jälkeen, lääkärin lähetteellä 74 €)
Panoramatomografi
Borttagning av tandsten96-170 €
91-152 €
Besök hos munhygienist 30–45 min.
Tandlagning 91-248 €
81-225 €
En till tre ytor
Keramisk fyllning244-675 €
227-601 €
En till tre ytor
Tandkrona 538-698 €
538-698 €

Laboratoriekostnader ingår inte i prisuppskattningen.

Bedövning 35-36 €
32-33 €
Spricka 91-248 €
81-225 €
Tandläkarens prisuppskattning
Tandutdragning 103-694 €
93-632 €
Tandläkarens prisuppskattning
Blekningskonsultation0 €
0 €
Tandblekning 86-399 €
86-399 €
Prisuppskattning vid avgiftsfri blekningskonsultation