Needs review

Tarttuvia maksatulehduksia vastaan kehitetyt hepatiitti A- ja B-rokotteet ovat yleisimmät lisärokotteet, joita matkailija tarvitsee. Hepatiitti A-rokotteen voi ottaa hepatiitti B-rokotteen kanssa samanaikaisesti yhdessä rokotteessa. C-hepatiittiin ei ole olemassa rokotetta.

Näin saat hepatiittirokotteen

Voit varata rokotusajan A- tai A- ja B-hepatiittirokotteeseen verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme.
Saat rokotuksen useimmista toimipisteistä myös ilman ajanvarausta. Tarkista, onko toimipisteessä rokotteita saatavilla soittamalla asiakaspalveluun.

Varaa A-hepatiittirokote tästä >>

Varaa A- ja B-hepatiittirokote tästä >>

Katso rokotuksen hinta >>

Hepatiitti A

Hepatiitti A on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka varsinkin aikuisilla on usein pitkä ja rajuoireinen. Alle kouluikäisillä tauti on selvästi lievempi, mutta pienet lapset erittävät virusta pitkään ja levittävät tautia muille henkilöille. Hepatiitti A:n tartuntalähteitä ovat mm. viruksella saastunut ruoka ja juomavesi, saastuneella vedellä pestyt vihannekset tai siitä tehdyt jääkuutiot sekä puutteellisesti kypsennetyt simpukat ja osterit. Tartunta voi siirtyä myös likaisten käsien tai WC-tilojen kautta henkilöstä toiseen. Tartunnan mahdollisuus on erityisesti huomioitava, kun matkustetaan kehitysmaihin, Välimeren etelä- tai itäpuolisiin maihin ja Baltian alueelle. Hepatiitti A -rokote antaa erittäin hyvän suojan tartuntaa vastaan.

Lue lisää hepatiitti A:sta >>

Hepatiitti A -rokote

Hepatiitti-A:n rokotussarjaan kuuluu kaksi rokotusannosta, joista toinen annetaan 6 - 12 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kahden rokoteannoksen jälkeen ei tehosteita tarvita, sillä rokotussuoja on tämänhetkisen tiedon valossa elinikäinen. Suoja kehittyy 2-4 viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Suojan maksimoimiseksi ensimmäinen annos tulisi antaa viimeistään 2 viikkoa ennen matkalle lähtöä. Toinen rokoteannos antaa pitkäaikaisen suojan.

Hepatiitti B

Hepatiitti B on myös viruksen aiheuttama verikontaktissa tarttuva maksatulehdus. B- ja C-hepatiittia voidaan ehkäistä välttämällä suoraa kontaktia infektoituneen veren kanssa sekä välttämällä ns. riskikäyttäytymistä (suonensisäisten huumeiden käyttö, suojaamaton yhdyntä, tatuoinnit ja lävistykset steriloimattomilla välineillä, käytetyt neulat tai muut sairaanhoitovälineet kehitysmaiden sairaaloissa). Osa sairastuneista jää viruksen kantajiksi; tämä on tavallista varsinkin pikkulapsilla. Osalle kantajista kehittyy myöhemmin maksan krooninen tulehdus, joka lisää huomattavasti riskiä maksakirroosin tai maksasyövän kehittymiselle. Vaikka hepatiitti-B taudin leviäminen on kohtuullisen hankalaa, niin maailmanlaajuisesti taudinkantajia on n. joka 13. ihminen. Koska tauti on luonteeltaan lisäksi hyvin vakava, kuuluu rokote lasten rokoteohjelmiin hyvin yleisesti ja sitä pidetään tarpeellisena matkailurokotteena erityisesti nuorisoikäisillä.

Lue lisää hepatiitti B:sta >>

Hepatiitti A ja B -rokote

Hepatiitti-A ja B:n rokotussarjaan kuuluu kolme rokotusannosta, joista toinen annetaan kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta ja kolmas annos 6 kuukauden kuluttua. Nykytietämyksen mukaan kolmen rokoteannoksen jälkeen ei tehosteita tarvita.

Malaria ja muut rokotteet

Matkailijan muiden rokotteiden ja malarian estolääkityksen tarve vaihtelee matkakohteittain. Rokotteiden tarpeeseen vaikuttaa kohdemaa mutta myös yöpymispaikka ja se, liikutko kaupungissa vai maaseudulla.

Jos matkustat Euroopan ulkopuolelle eksoottisempiin kohteisiin, saattaa sinulla olla tarve täydentää rokotussuojaasi joillakin näistä rokotteista

  • Keltakuume-rokotus (voidaan vaatia pakollisena joihinkin maihin matkustettaessa)
  • Japanin aivotulehdus -rokotus
  • Lavantauti-rokotus
  • Kolera-rokotus
  • Polio-rokotus
  • Meningokokki-rokotus

 

Lue lisää:

Toimi näin kun tarvitset matkailijan rokotuksia

Näitä rokotteita suositellaan matkailijalle

Matkailijan rokoteopas

Takaisin rokotukset-pääsivulle >>

Jaa