Matkailijalle tärkeät rokotukset

Muista tarkistaa rokotussuojasi ennen matkaa! Tarttuvia maksatulehduksia vastaan kehitetyt hepatiitti A- ja B-rokotteet ovat yleisimmät lisärokotteet, joita matkailija tarvitsee. Hepatiitti A-rokotteen voi ottaa hepatiitti B-rokotteen kanssa samanaikaisesti yhdessä rokotteessa. C-hepatiittiin ei ole olemassa rokotetta.

Näin saat hepatiittirokotteen

Voit varata rokotusajan A- tai A- ja B-hepatiittirokotteeseen verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme.
Saat rokotuksen useimmista toimipisteistä myös ilman ajanvarausta. Tarkista, onko toimipisteessä rokotteita saatavilla soittamalla asiakaspalveluun.

Varaa aika A-hepatiittirokotteeseen

Varaa aika A- ja B-hepatiittirokotteeseen

Katso rokotusten hinnat

Hepatiitti A -rokote

Hepatiitti-A rokotussarjaan kuuluu kaksi rokotusannosta, joista toinen annetaan 6–12 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kahden rokoteannoksen jälkeen ei tehosteita tarvita, sillä rokotussuoja on tämänhetkisen tiedon valossa elinikäinen. Suoja kehittyy 2–4 viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Suojan maksimoimiseksi ensimmäinen annos tulisi antaa viimeistään 2 viikkoa ennen matkalle lähtöä. Toinen rokoteannos antaa pitkäaikaisen suojan.

Hepatiitti A

Hepatiitti A on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka varsinkin aikuisilla on usein pitkä ja rajuoireinen. Alle kouluikäisillä tauti on selvästi lievempi, mutta pienet lapset erittävät virusta pitkään ja levittävät tautia muille henkilöille. Hepatiitti A:n tartuntalähteitä ovat mm. viruksella saastunut ruoka ja juomavesi, saastuneella vedellä pestyt vihannekset tai siitä tehdyt jääkuutiot sekä puutteellisesti kypsennetyt simpukat ja osterit. Tartunta voi siirtyä myös likaisten käsien tai WC-tilojen kautta henkilöstä toiseen. Tartunnan mahdollisuus on erityisesti huomioitava, kun matkustetaan kehitysmaihin, Välimeren etelä- tai itäpuolisiin maihin ja Baltian alueelle. Hepatiitti A -rokote antaa erittäin hyvän suojan tartuntaa vastaan.

Hepatiitti B

Hepatiitti B on myös viruksen aiheuttama verikontaktissa tarttuva maksatulehdus. B- ja C-hepatiittia voidaan ehkäistä välttämällä suoraa kontaktia infektoituneen veren kanssa sekä välttämällä ns. riskikäyttäytymistä (suonensisäisten huumeiden käyttö, suojaamaton yhdyntä, tatuoinnit ja lävistykset steriloimattomilla välineillä, käytetyt neulat tai muut sairaanhoitovälineet kehitysmaiden sairaaloissa). Osa sairastuneista jää viruksen kantajiksi; tämä on tavallista varsinkin pikkulapsilla. Osalle kantajista kehittyy myöhemmin maksan krooninen tulehdus, joka lisää huomattavasti riskiä maksakirroosin tai maksasyövän kehittymiselle.

Vaikka hepatiitti-B taudin leviäminen on kohtuullisen hankalaa, niin maailmanlaajuisesti taudinkantajia on n. joka 13. ihminen. Koska tauti on luonteeltaan lisäksi hyvin vakava, kuuluu rokote lasten rokoteohjelmiin hyvin yleisesti ja sitä pidetään tarpeellisena matkailurokotteena erityisesti nuorisoikäisillä.

Hepatiitti A ja B -rokote

Hepatiitti-A ja B rokotussarjaan kuuluu kolme rokotusannosta, joista toinen annetaan kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta ja kolmas annos 6 kuukauden kuluttua. Nykytietämyksen mukaan kolmen rokoteannoksen jälkeen ei tehosteita tarvita.

Malaria ja muut matkailijan rokotteet

Matkarokotusten ja malarian estolääkityksen tarve vaihtelee matkakohteittain. Rokotteiden tarpeeseen vaikuttaa kohdemaa mutta myös yöpymispaikka ja se, liikutko kaupungissa vai maaseudulla. Suomessa perusrokotteita ovat jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, jonka rokotesuoja tulisi olla voimassa aina. Poliotehosterokotetta tarvitaan, jos matka kohdistuu maahan, jossa esiintyy poliota. Matkalle lähtijän perusrokotuksiin kuuluu lisäksi A-hepatiittirokote.

Riippuen siitä, kuinka eksoottinen matkakohde on ja millainen on matkan laatu, saatetaan tarvita myös B-hepatiittirokote tai A ja B -hepatiittiyhdistelmärokote, lavantautirokote, Japanin aivokuumerokote, meningokokkirokote sekä keltakuumerokote. Viimeksi mainitusta osa maista vaatii virallisen leiman rokotuspassiin.

Rabies- eli vesikauhurokote on tarpeen harvemmin. Näitä rokotteita saatetaan tarvita, mikäli matkailija liikkuu turistikohteiden ulkopuolella taudin esiintymisalueilla tai alkeellisissa oloissa.

Jos kyseessä on matkailu saaristossa tai punkkien esiintymisalueella, saattaa olla aiheellista ottaa puutiaiskuumeelta suojaava "punkkirokote".

Malarian estolääkitystä suositellaan joissakin maissa tai sen osissa. Lääkemääräyksen saa lääkäriltä.

Jos matkustat Euroopan ulkopuolelle eksoottisempiin kohteisiin, tarkista, tarvitsetko jonkin seuraavista rokotteista:

  • keltakuume-rokotus (voidaan vaatia pakollisena joihinkin maihin matkustettaessa)
  • Japanin aivotulehdus -rokotus
  • lavantauti-rokotus
  • kolera-rokotus
  • polio-rokotus
  • meningokokki-rokotus.

Matkarokotukset lapsille

Vähintään yleisen rokotusohjelman perusrokotteiden, eli kurkkumätä-, jäykkäkouristus ja tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote, ja lisäksi aikaistetun MPR-rokotuksen ottaminen 6–12kk ikäisille kannattaa olla otettuna ennen lomamatkalle suuntaamista lasten kanssa. Erityisesti pienten lasten kohdalla rokotusten tarpeellisuudesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa yhdessä.

Tutustu rokotuslistaukseen eri maiden suosituksista THL:n sivuilla.

Lue lisää: Lasten ja vauvan rokotukset

Rokotukset Mehiläisessä

Mehiläisen palveluihin kuuluvat rokotusneuvonta sekä erilaisten rokotteiden antaminen. Useissa toimipisteissä toimii myös matkailulääkäri ja rokotushoitaja, joilta saa uusinta tietoa ja henkilökohtaisen rokotusohjelman matkakohteessa tarvittavista rokotuksista. OmaMehiläisessä toimivalla Matkailuklinikalla voit kartoittaa tulevan matkakohteesi rokote- ja lääkitystarpeet matkailuterveyteen perehtyneen hoitajan kanssa.

Useat rokotteet vaativat monta annosta, ja mitä eksoottisempi maa on kyseessä, sitä aiemmin rokotussuojan hankkiminen kannattaa aloittaa, tropiikkiin suuntautuvien matkojen kohdalla jo pari kuukautta ennen matkalle lähtöä. Lähikohteisiin matkustettaessa riittää rokotusten ottaminen kaksi viikkoa ennen matkaa.

Lähes kaikissa Mehiläisen toimipisteissä annetaan rokotuksia. Sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja voi antaa jäykkäkouristus-, kurkkumätä-, polio- ja A- sekä B-hepatiittirokotteet useimmissa Mehiläisen toimipisteissä ilman ajanvarausta. Mikäli rokotettava on raskaana, allergikko tai käytössä on erityinen lääkitys, antaa rokotteet lääkäri. Vastaanotolle tultaessa on hyvä ottaa mukaan vanhat rokotustiedot.

Mehiläisessä annetut rokotukset ja rokotusten voimassaolon näet kätevästi OmaMehiläisestä.

Joka syksyksi valmistetaan uudet, sen vuoden influenssaviruksiin tehoavat influenssarokotteet, joiden pistosajankohta on mieluiten viimeistään marraskuussa ennen kuin influenssaepidemian alkua.

Lue lisää:

Tietoa rokotuksista

6 väitettä matkailijan rokotteista

Matkailijan rokoteopas (Rokote.fi)