Matkailijalle tärkeät rokotukset

Kun kyseessä on tavallinen turistimatka, omatoimimatka, muutto toiseen maahan tai vain purjehdusmatka Suomen saaristossa, on aiheellista tarkistaa voimassa olevat rokotukset. Terveysriskejä voi vähentää hoitamalla rokotukset kuntoon hyvissä ajoin ennen matkaa.

Yleisimmät lisärokotteet, joita matkailija tarvitsee, ovat tarttuvia maksatulehduksia vastaan kehitetyt hepatiitti A- ja B-rokotteet. Muiden matkarokotusten ja malarian estolääkityksen tarve vaihtelee matkakohteittain. Rokotteiden tarpeeseen vaikuttavat kohdemaan lisäksi myös yöpymispaikka ja se, liikutko kaupungissa vai maaseudulla.

Useat rokotteet vaativat monta annosta. Mitä eksoottisempi maa on kyseessä, sitä aiemmin rokotussuojan hankkiminen kannattaa aloittaa – tropiikkiin suuntautuvien matkojen kohdalla jo pari kuukautta ennen matkalle lähtöä. Lähikohteisiin matkustettaessa riittää rokotusten ottaminen kaksi viikkoa ennen matkaa.

Matkarokotukset ja muut lääkitykset aikuiselle

Suomessa perusrokote on jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, jonka rokotesuoja tulisi olla voimassa aina. Poliotehosterokotetta tarvitaan, jos matka kohdistuu maahan, jossa esiintyy poliota.

Hepatiitti A ja B rokote

Matkalle lähtevän perusrokotuksiin kuuluu lisäksi A-hepatiittirokote. Riippuen siitä, kuinka eksoottinen matkakohde on ja minkä tyyppiselle matkalle on lähdössä, saatetaan tarvita myös B-hepatiittirokote tai A ja B -hepatiittiyhdistelmärokote.

Rabies- eli vesikauhurokote

Rabies- eli vesikauhurokote on harvemmin tarpeen. Rokote saattaa olla tarpeellinen, mikäli matkailija liikkuu turistikohteiden ulkopuolella taudin esiintymisalueilla tai alkeellisissa oloissa.

Puutiaisaivotulehdusrokote

Jos kyseessä on matkailu saaristossa tai punkkien esiintymisalueella, saattaa olla aiheellista ottaa puutiaisaivokuumeelta suojaava puutiaisaivotulehdusrokote.

Inluenssarokote

Joka syksyksi valmistetaan uusi, sen vuoden influenssaviruksiin tehoava influenssarokote, jonka pistosajankohta on mieluiten viimeistään marraskuussa ennen influenssaepidemian alkua.

Malarian estolääkitys

Malarian estolääkitystä suositellaan joissakin maissa tai sen osissa. Lääkemääräyksen saa lääkäriltä.

Muut matkarokotukset

Jos matkustat Euroopan ulkopuolelle eksoottisempiin kohteisiin, tarkista, tarvitsetko jonkin seuraavista rokotteista:

  • keltakuumerokote (voidaan vaatia pakollisena joihinkin maihin matkustettaessa)
  • Japanin aivokuumerokote
  • lavantautirokote
  • kolerarokote
  • poliorokote
  • meningokokkirokote

Edellä mainitusta osa maista vaatii virallisen leiman rokotuspassiin.

Matkarokotukset lapsille

Ennen kuin suuntaat lomamatkalle lasten kanssa, kannattaa olla otettuna vähintään yleisen rokotusohjelman perusrokotteet eli kurkkumätä-, jäykkäkouristus ja tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote sekä aikaistettu MPR-rokotus 6–12 kuukauden ikäisille. Erityisesti pienten lasten kohdalla rokotusten tarpeellisuudesta kannattaa keskustella yhdessä lääkärin kanssa.

Tutustu rokotuslistaukseen eri maiden suosituksista THL:n sivuilla .

Lue lisää: Lasten ja vauvan rokotukset

Rokotukset Mehiläisessä

Mehiläisen palveluihin kuuluvat rokotusneuvonta sekä erilaisten rokotteiden antaminen. Useissa toimipisteissä toimii myös matkailulääkäri ja rokotushoitaja, joilta saa uusinta tietoa ja henkilökohtaisen rokotusohjelman matkakohteessa tarvittavista rokotuksista.

Sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja voi antaa jäykkäkouristus-kurkkumätärokotteen, poliorokotteen sekä A- ja yhdistelmähepatiittirokotteet useimmissa Mehiläisen toimipisteissä ilman ajanvarausta. Mikäli tarvetta on useammalle rokotteelle, suosittelemme varaamaan ajan.

Mikäli olet raskaana, allerginen tai käytössä on erityinen lääkitys, voidaan tarvita lääkärin arvio rokottamisesta. Vastaanotolle tullessa on hyvä ottaa mukaan vanhat rokotustiedot.

Mehiläisessä annetut rokotukset ja rokotusten voimassaolon näet kätevästi OmaMehiläisestä .

Lue lisää:

Tietoa rokotuksista
Rokotusten hinnat
6 väitettä matkailijan rokotteista
Matkailijan rokoteopas (Rokote.fi)