Puutiaisaivotulehdusrokote
Needs review

Näin saat punkkirokotteen

Voit varata rokotusajan punkkirokotteeseen verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme.
Saat rokotuksen useimmista toimipisteistä myös ilman ajanvarausta. Tarkista, onko toimipisteessä rokotteita saatavilla soittamalla asiakaspalveluun.

Varaa aika punkkirokotukseen tästä >>

Katso rokotuksen hinta >>

Puutiaisaivotulehdusrokotteella (TBE-rokote) voidaan estää virusperäiseen puutiaisaivotulehdukseen sairastuminen.

Rokotuksesta käytetään yleisesti nimeä punkkirokote, mutta se suojaa kuitenkin ainoastaan puutiaisaivotulehdukselta - ei Borrelioosilta.

Jos saat rokotteesta huolimatta punkin puremasta rinkulamaisen ihottuman, se voi kieliä Borrelioosi-tartunnasta. Tällöin lääkäriin kannattaa tulla viipymättä.

Rokotteen ottaminen on tarpeen varsinkin heille, jotka oleskelevat viikkoja tai kuukausia taudin esiintymisalueilla sekä liikkuvat paljon luonnossa. Rokote voidaan antaa jo 1 vuotta täyttäneille, mutta alle 7-vuotiaat sairastuvat harvoin ja silloinkin yleensä lievin oirein. Asiaa tunnetaan kuitenkin huonosti ja pienilläkin lapsilla on diagnostisoitu vaikeita aivokuumeita TBE-viruksen aiheuttamina.

Punkkirokotteen ottaminen

Perussuoja aikuisille ja lapsille sisältää kolme pistosta lihakseen annettuna. Kaksi ensimmäistä pistosta olisi hyvä antaa talvikuukausina ennen punkkikautta 1-3 kuukauden väliajalla ja kolmas pistos seuraavana talvikautena. Täysi suoja on voimassa toisen annoksen jälkeen kahden viikon kuluttua.

Jos rokotukset aloitetaan myöhäisessä vaiheessa ennen altistumista, voidaan käyttää nopeutettuja rokotusohjelmia suojan saamiseksi.

Kolmen annoksen perussuojan jälkeen ensimmäinen tehosteannos on tavallisesti kolmen vuoden kuluttua ja seuraavat viiden vuoden välein.

Kysy lisää ja varaa aika asiakaspalvelustamme 010 414 00. Mehiläisen asiakaspalvelukeskus palvelee yksityisasiakkaita joka päivä klo 6-22.

Kenelle punkkirokote ei sovi?

Vakava kananmuna-allergia tai vakava allerginen reaktio aiemmin saadulle TBE-rokotteelle voivat olla vasta-aiheena rokottamiselle. Kyseessä on silloin kuitenkin anafylaksian tasoinen reaktio. Tavallisesti kananmunalle allergisen voi hyvin rokottaa.

Punkkirokotevaihtoehdot

Rokotteita on olemassa kaksi valmistetta, joista on myös lapsille omat versiot.

Punkkirokotteen sivuvaikutukset

Sivuvaikutusten määrä vastaa samaa kuin muillakin rokotteilla. Rokotetuille saattaa ilmaantua huonovointisuutta, päänsärkyä, väsymystä, lyhytaikaisia paikallisoireita, joskus jäsenien särkyä ja imusolmukkeiden turvotusta. Kuume on tavallinen oire erityisesti pienillä lapsilla ja sitä esiintyy lähinnä ensimmäisen rokotuskerran jälkeen.

Lue lisää punkkien aiheuttamista tartunnoista sekä punkin poistamisesta iholta >>

Takaisin rokotukset-pääsivulle >>

Lue myös

Jaa