Menkat ja alapään vaivat – faktoja ja vinkkejä

Onko alapääsi normaali? Kyllä! Silti lähes jokaisella on joskus epämukavia alapään oireita. Lue, millaisia ovat tavalliset alapään vaivat ja milloin kannattaa mennä lääkäriin.

Miten tamponia tai kuukuppia käytetään? Miten kuukautiskierto lasketaan? Entä milloin menkkakivun takia kannattaa lähteä lääkäriin?

Mehiläisen gynekologi Nanna Sarvilinna vastaa videolla Demi-lehden lukijoiden kysymyksiin. Keskustelussa mukana myös suosikkitubettaja Elisa Malik.

Onko alapääsi normaali? Kyllä! Silti lähes jokaisella on joskus epämukavia alapään oireita. Lue, millaisia ovat tavalliset alapään vaivat ja milloin kannattaa mennä lääkäriin.

Kutina ja kirvely alapäässä

Jos kutina on karvoituksen alueella, alapään iho on todennäköisesti kuiva. Emätin myös tuottaa eritettä, jonka on luonnostaan hieman hapanta. Se voi siksi kirvellä ja ärsyttää herkkää alapäätä. Helpota kuivuutta levittämällä iholle apteekissa myytävä mietoa ihoöljyä.

Todella voimakas alapään kutina voi olla merkki hiivatulehduksesta. Jos tulehdus vaivaa ensimmäistä kertaa, on gynekologin hyvä tarkistaa tilanne.

Outo haju alapäässä

Voimakas alapään tuoksu voi johtua siitä, että emättimen bakteeritasapaino on häiriintynyt. Murrosiässä alapää alkaa myös hikoilla enemmän. Puhdistukseen riittää vesipesu. Alapään ei kuulukaan olla tuoksuton, eikä hajua todennäköisesti huomaa kukaan muu.

Jos hajuun liittyy kirvelyä ja runsasta juoksevaa valkovuotoa, voi syynä olla bakteerivaginoosi. Jos oireet eivät katoa parissa viikossa, lääkäri voi neuvoa hoidon.

Runsas valkovuoto

Valkovuoto on emättimen keino kosteuttaa ja puhdistaa itseään. Toisilla valkovuotoa on runsaammin, eikä siitä tarvitse huolestua. Valkovuodon määrä vaihtelee kuukautiskierron ja iän myötä, ja esimerkiksi hormonaalinen ehkäisy vaikuttaa sen määrään.

Gynekologille kannattaa hakeutua jos vuoto häiritsee elämääsi. Runsas vuoto voi kertoa tulehduksesta, jos siihen liittyy esimerkiksi kipua tai kirvelyä.

Asiantuntijana artikkelissa on toiminut gynekologi Tuuli Soini.