Matka-apteekki – Muistilista ennen matkaa

matka-apteekki apunasi

Matka-apteekilla tarkoitetaan henkilökohtaista lääkevarastoa, joka otetaan matkalle mukaan. Se voi sisältää kotimaassakin säännöllisesti käytetyt lääkkeet sekä tarvittavia lääkkeitä erilaisten oireiden tai tautien hoitoon. Matkaa suunniteltaessa on tärkeä myös tarkistaa rokotusasiat kuntoon.

Tarvittaessa otettavat lääkkeet matkalla

Kun lähdet matkustamaan, kannattaa ottaa matkalle mukaan varmuuden vuoksi joitakin lääkkeitä. Erityisesti Euroopan ulkopuolelle suuntautuvilla matkoilla altistuu kotimaasta poikkeaville terveysriskeille ja lääkkeitä voi olla vaikeampi saada paikan päältä.

Esimerkki matka-apteekista

Suurimman osan näistä lääkkeistä saa apteekista ilman reseptiä:

  • särky- ja kuumelääke
  • kortisonivoide
  • antihistamiini/allergialääke
  • matkapahoinvointilääke
  • ripuli- ja ummetuslääke
  • maitohappobakteeri
  • närästyslääke.

Jos sinulla on vakava perussairaus ja/tai olet lähdössä omatoimimatkalle turistialueiden ulkopuolelle, voi olla hyvä keskustella tarvittavista lääkkeistä hyvissä ajoin ennen matkaa lääkärin kanssa, esimerkiksi Mehiläisen Digiklinikalla.

Muita mukaan otettavia tarvikkeita ovat käsidesi, (rakko)laastarit, pinsetit, aurinkosuojavoide ja kondomit.

Säännöllinen lääkitys matkan aikana

Säännöllisesti käytetyistä lääkkeistä tulee ottaa mukaan varmuuden vuoksi jonkin verran suunniteltua matkaa pidempi määrä. Reseptit tulee uusia ajoissa, jotta lääkkeitä on riittävästi. Ainakin osa lääkkeistä kannattaa pakata käsimatkatavaroihin lentomatkoilla.

Muista, että kaikki matkustamoon mukaan tulevat nestemäiset matkatavarat on pakattava läpinäkyvään, uudelleensuljettavaan litran vetoiseen muovipussiin. Säännöllisistä lääkkeistä on hyvä laatia myös kirjallinen lista.

Varsinkin keskushermostoon vaikuttavista lääkeaineista on hyvä pakata myös reseptit tullia varten mukaan. Lääkkeet on suositeltavaa säilyttää matkustaessa niiden alkuperäisissä pakkauksissa.

Matkailijan rokotukset

Perusrokotukset on hyvä pitää voimassa aina. Näitä ovat lähinnä polio-, jäykkäkouristus- (tetanus), kurkkumätä- (difteria) ja MPR-rokotus (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko). Euroopan ja Yhdysvaltojen ulkopuolelle suuntautuville matkoilla voi olla tarpeellista ottaa myös muita rokotuksia.

THL:n kotisivuilla  on listaus eri maiden suosituksista. Rokotusten tarpeellisuudesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa, esimerkiksi Mehiläisen Digiklinikalla. Kaikissa Mehiläisen lääkärikeskuksissa voidaan antaa rokotuksia.

Teksti: Toni Keski-Jyrä , LL, työterveyslääkäri ja Digiklinikan vastuulääkäri.

Lisää aiheesta