Kurkunpääntulehdus

Kurkunpääntulehdus eli laryngiitti on viruksen aiheuttama tulehdus. Kurkunpääntulehdus on pikkulasten tauti ja siihen sairastuvat erityisesti puoli–3-vuotiaat lapset.

Kurkunpääntulehduksen oireet

Suurimmalla osalla lapsista kurkunpääntulehduksen oireet ovat lieviä. Tyypillinen oire on kuiva, haukkuva yskä, johon voi liittyä vinkunaa sisäänhengityksen aikana. Rajummissa tapauksissa rintakehä voi mennä kuopalle.

Kurkunpääntulehduksen oireet pahenevat yleensä yöaikaan lapsen ollessa makuulla.

Kurkunpääntulehduksen hoito

Jos oireisiin ei liity hengitysvaikeutta, ei erityistä lääkitystä tarvita. Kotioloissa pystyasento sekä kostean, viileän ilman hengittäminen usein auttavat. Lievissä tapauksissa aikuinen voi istua lapsi sylissään avonaisen ikkunan edessä tai esimerkiksi parvekkeella. Talviaikaan ensiapuna voi viedä lapsen ulos viileään ilmaan.

Aikaisemmin suositellusta höyryhengityksestä ei nykytiedon mukaan ole apua, sillä hengitettävän höyryn tulisi olla kylmähöyryä, jota voi olla vaikea tuottaa kotioloissa.

Kurkunpääntulehdusta ei voi hoitaa antibiooteilla, sillä kyse on viruksen aiheuttamasta taudista.

Milloin yhteys lääkäriin?

Äänen käheys tai yskä ilman hengitysvaikeuksia ei edellytä lääkäriin hakeutumista. Lääkäriin tulee kuitenkin olla yhteydessä, mikäli lapsen hengitys vaikeutuu ja se on esimerkiksi rohisevaa, työlästä ja tihentynyttä.

Varaa aika lääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min). Voit olla yhteydessä lääkäriin myös Mehiläisen Digiklinikan kautta.

Artikkelissa asiantuntijana vastaava lääkäri Patrik Währn.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.7
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.9
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri