.jpg)
Lääkärikeskusten laatumittarit
Mehiläisen kattava lääkärikeskusverkosto tarjoaa monipuolisia terveyspalveluita eri puolilla Suomea. Laatumittareiden kautta seurataan erityisesti hoidon turvallisuutta ja hoitosuositusten toteutumista.
Suositteluindeksi (NPS)
Net Promoter Score -suositteluindeksillä (NPS) mitataan asiakkaan halukkuutta suositella Mehiläistä tai lääkäriä/asiantuntijaa saadun palvelun perusteella asteikolla 0-10 (0-6: arvostelijat, 7-8: passiiviset, 9-10: suosittelijat). Tässä mittarissa näkyvät NPS-luvut perustuvat Mehiläisen lääkärikeskuksissa asioineiden yksityishenkilöiden antamiin vastauksiin.
NPS -kysely toteutetaan tekstiviestitse asiakkaalle lähtevällä kysymyksellä. NPS-suositteluindeksi lasketaan vähentämällä arvostelijoiden prosenttiosuus suosittelijoiden prosenttiosuudesta. Tuloksena saadaan suositteluindeksi asteikolla -100 (kaikki asiakkaat ovat arvostelijoita) – 100 (kaikki asiakkaat ovat suosittelijoita). Yleisesti yli 50:n olevaa arvoa pidetään erinomaisena.
7 pv = viimeiset 7 vuorokautta
12 kk = viimeiset 12 täyttä kalenterikuukautta (arvo päivittyy kerran kuussa)
Pärjäämisen tunne vastaanoton jälkeen (PEI)
Tieteelliseen tutkimukseen perustuvalla PEI-mittarilla (patient enablement instrument) selvitetään asiakkaan omaa kokemusta siitä, miten lääkärin ja muiden asiantuntijoiden vastaanotto vaikuttaa oireen tai sairauden kanssa pärjäämiseen. Kyselyssä asiakas arvioi sitä, kokeeko hän pärjäävänsä oireen tai sairauden kanssa paljon paremmin, paremmin, entiseen tapaan tai huonommin. Tässä mittarissa näkyvät PEI-luvut perustuvat Mehiläisen lääkärikeskuksissa asioineiden yksityishenkilöiden antamiin vastauksiin.
7 pv = viimeiset 7 vuorokautta
12 kk = viimeiset 12 täyttä kalenterikuukautta (arvo päivittyy kerran kuussa)
Pääasiassa keskushermostoon vaikuttavien (PKV) lääkkeiden määräys suhteessa käynteihin
Määrättyjen PKV- eli pääasiassa keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden osuus yli 18-vuotiaiden lääkärikäynneistä. PKV-lääkkeet käsittävät unilääkkeet (ei melatoniini), opioidit sekä bentsodiatsepiinit (ei Atarax). Seuraamme tällä mittarilla PKV-lääkkeiden vastuullista käyttöä.
Yskänlääkkeiden määräys
Yskänlääkkeiden määräys alle 2-vuotiaille lapsille
Määrättyjen yskänlääkkeiden (ATC-koodit R05C / D / F) osuus lääkärikäynneistä, joissa lapsi on ollut käyntihetkellä 0-1 -vuotias. Tavoitearvo on 0.
Alle 2-vuotiaan lapsen akuuttia yskää ei tule hoitaa yskänlääkkeillä. Niistä ei ole tieteellistä näyttöä ja lisäksi ne voivat aiheuttaa vakavia haittatapahtumia.
Yskänlääkkeiden määräys 2-17 -vuotiaille
Määrättyjen yskänlääkkeiden (ATC-koodit R05C / D / F) osuus lääkärikäynneistä, joissa lapsi on ollut käyntihetkellä 2-17 -vuotias.
2-17 -vuotiaan lapsen akuuttia yskää ei ole mielekästä hoitaa yskänlääkkeillä puutteellisen näytön vuoksi. Lisäksi kodeiinipohjaiset yskänlääkkeet <12-vuotiailla haitallisia.
Systeemisten antibioottien määräys määrittämättömässä akuutissa ylähengitystieinfektiossa
Määrättyjen systeemisten eli J01 -alkuisten antibioottien osuus määrittämätön akuutti ylähengitystieinfektio (J06.9 käyntidiagnoosilla) lääkärikäynneillä kuukausittain. Seuraamme tällä mittarilla antibioottien vastuullista käyttöä.
Antibiootin valinta lasten korvatulehduksessa
Hoitosuosituksissa mainitun ensisijaisen antibiootin (vaikuttavana aineena amoksisilliini yksin tai yhdistelmänä) osuus kaikista lasten korvatulehdukseen määrätyistä antibioottikuureista.
Hoidon vaikuttavuus, sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonisairauksien hoidon vaikuttavuutta mitataan LDL-kolesterolilla kolmen vuoden seurantajakson keskiarvona. Mukaan on valittu potilaat, joilta löytyy tältä aikaväliltä saman lääkärin tekemänä vähintään kaksi käyntikirjausta tai B-lausuntoa sydän- ja verisuonisairauksiin liittyvällä diagnoosikoodilla. Käypä hoito -suositusten mukainen tavoitetaso asetetaan potilaan yksilöllisen tilanteen mukaisesti ja on usein < 1,8 mmol/mol.
Hoidon vaikuttavuus, tyypin 2 diabetes
Tyypin 2 diabeteksen hoidon vaikuttavuutta mitataan LDL-kolesterolin ja pitkäaikaissokerin (HbA1c) avulla kolmen vuoden seurantajakson keskiarvona. Mukaan on valittu potilaat, joilta löytyy tältä aikaväliltä saman lääkärin tekemänä vähintään kaksi käyntikirjausta tai B-lausuntoa tyypin 2 diabetekseen liittyvällä diagnoosikoodilla tai reseptikirjausta diabeteslääkkeelle (pois lukien semaglutidi ja liraglutidi). Käypä hoito -suosituksen mukainen yksilöllisesti asetettava tavoitetaso LDL-kolesterolille on yleensä vähintään noin < 2,5 mmol/l ja pitkäaikaissokerille < 53 mmol/mol.
Poikkeamailmoitusten määrä suhteessa vastaanottoihin
Ammattilaisten laatimien poikkeamailmoitusten määrä suhteessa potilastapahtumiin. Poikkeamien raportointi, selvittäminen ja niistä oppiminen on olennainen osa turvallisuuskulttuuriamme ja potilas- ja työturvallisuuden parantamista.
Hukkakuvien osuus kuvantamisessa
Hukkakuvien osuus natiivikuvantamisessa. Hukkakuvilla tarkoitetaan röntgenkuvia, joita ei voida täysin hyödyntää asiakkaan hoidossa ja jotka vaativat uuden röntgenkuvan ottamisen. Natiivi- eli peruskuvantamisella tarkoitetaan ilman varjoainetta tehtäviä luustokuvauksia sekä mammografiaa. Hukkakuvien välttäminen on tärkeää hoidon laadun kannalta, koska turhat kuvaukset lisäävät asiakkaan saamaa säteilyaltistusta tarpeettomasti.
Potilasvakuutuskeskuksen toteamat potilasvahingot
Potilasvakuutuskeskus (PVK) tuottaa vuosittain koko Suomen kattavan tilaston potilasvahinkoilmoituksista. Mittarista näkyy kuinka paljon potilasvahinkoilmoituksia suhteessa lääkärikäynteihin ja vuodesta 2022 alkaen kaikkiin käynteihin (sis myös digikäynnit) on ratkaistu vuosittain koskien Mehiläisen yksityisiä lääkärikeskuksia ja sairaaloita sekä kuinka moni näistä on todettu korvattaviksi potilasvahingoiksi. Tiedot eivät sisällä Hammas Mehiläisen tietoja.
Huom! Mittari esittää luvut ratkaisuvuoden perusteella. PVK:n ratkaisut tulevat viiveellä eivätkä yleensä koske samana vuonna annettua hoitoa.
Mehiläisen laatumittarit
Tutustu alla olevista linkeistä kaikkiin laatumittareihimme osa-alueittain.