Mahalaukun ja suolen tähystys – milloin tutkimuksiin?

Kärsitkö ummetuksesta tai ripulista? Onko ulosteesi veristä, mustaa tai limaista?

Iän myötä suolen toiminta hidastuu, peräpukamat alkavat oireilla ja voi ilmetä suolen umpipussitautia eli divertikuloosia.

– Myös suolen hyvän- ja pahanlaatuiset kasvaimet lisääntyvät nopeasti 50 ikävuoden jälkeen, Ritvaniemi kertoo.

Jos suolen toiminnassa tapahtuu yllättäviä muutoksia, kannattaa suunnata lääkäriin. Lisäksi laihtuminen, ruokahaluttomuus ja anemia kannattaa tarkistuttaa.

– Tilannetta voi seurata itsekseen muutaman viikon ajan, jos tuntee olonsa muuten hyväksi ja terveeksi ja oire tuntuu lievältä. Kuukauden tai parin sisällä on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle, mikäli oireet jatkuvat, kertoo gastrokirurgi Pertti Ritvaniemi, joka työskentelee Mehiläisen Töölön ja Forumin toimipisteissä Helsingissä.

3 x vatsavaivojen tutkimus

Jos syytä vatsavaivoihin ei löydy tavallisessa perustutkimuksessa, sen selvittämistä jatketaan laboratoriokokeilla, kuvantamistutkimuksilla eli röntgen-, ultraääni- ja magneettitutkimuksella tai mahalaukun tähystyksellä.

– Tarkoituksena on aina tehdä vain ne tutkimukset, jotka ovat diagnostiikan kannalta välttämättömiä.

Milloin mahalaukun tähystys tehdään?

Mahalaukun tähystys eli gastroskopia tehdään, kun lääkäri epäilee hoitoa vaativaa sairautta ruokatorven, mahalaukun tai ohutsuolen alkuosan alueella.

Paksusuolen tähystys eli kolonoskopia puolestaan tehdään, jos oireet viittaavat peräsuolen tai paksusuolen sairauksiin. Usein päädytään tekemään molemmat tutkimukset, jotta vatsavaivojen syy saadaan selvitettyä.

Paksusuolen ja mahalaukun tähystykseen voi – ja kannattaa – hakeutua myös oma-aloitteisesti. Ritvaniemi suosittelee tutkimuksia, jos lähisuvussa on esiintynyt syöpää mahalaukun tai suolen alueilla, vaikkei vaivoja tai oireita olisikaan.

– Paksusuolen tähystystutkimus edesauttaa varhaista diagnosointia ja hoitoon pääsyä. Asianmukaisesti tehtyihin diagnostisiin tähystystutkimuksiin ei liity merkittäviä komplikaatioita, hän kertoo.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Markku Aarnio
Gastrokirurgian erikoislääkäri, LT, Dosentti
9.6
Samuli Aho
Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri
Juha Grönroos
Vatsaelinkirurgian professori, ylilääkäri
9.9
Jussi-Pekka Haikio
LL,Sisät.- ja gastroenterologian erikoislääkäri
9.8

Lisää aiheesta