Haavainen paksusuoli

Haavaista paksusuolentulehdusta kutsutaan myös nimellä ulseratiivinen koliitti. Se on krooninen tulehduksellinen suolistosairaus, jossa paksusuolen limakalvo on tulehtunut. Tulehdus voi ilmetä vain peräsuolessa tai sen lisäksi sitä voi esiintyä koko paksusuolen alueella.

Haavaista paksusuolentulehdusta esiintyy Suomessa noin 4-5 henkilöllä tuhannesta. Tauti voi alkaa missä iässä tahansa, mutta tyypillinen sairastumisikä on 15-35 vuoden iässä eli kyseessä on yleisimmin nuorten aikuisten tauti.

Haavaisen paksusuolentulehduksen aiheuttaja

Taudin syy on edelleen tuntematon. Perinnöllisillä tekijöillä on kuitenkin vaikutusta. Taustalla voi olla perinnöllisiä suolen limakalvon poikkeavuuksia. Tämä johtaa säätelyhäiriöön suolistossa, jonka seurauksena vastustuskyky suolen normaalia bakteerikantaa kohtaan murtuu ja seurauksena on jatkuva aktiivinen tulehdusvaste suolistossa. Paksusuolen tulehdukseen sairastuneilla on todettu muutoksia suolen bakteerikannassa.

Haavaisen paksusuolentulehduksen oireet

Tavallisimpia haavaisen paksusuolentulehduksen oireita ovat

  • ripuli
  • veriuloste
  • vatsakivut

Ripuli saattaa jatkua viikkokausia. Löysiä ulosteita on useita päivässä ja ulosteen mukana on lähes aina verta ja limaa. Jos ulostuskertoja on yli kuusi päivässä, puhutaan vaikeasta tulehduksesta. Sairauteen saattaa liittyä myös kramppimaisia vatsakipuja. Pitkään jatkuessaan henkilön yleiskunto heikkenee, paino laskee ja lisäksi voi esiintyä kuumetta.

Haavaista paksusuolitulehdusta sairastavalla esiintyy tavallista enemmän erilaisia niveloireita, selkärankareumaa ja joskus silmätulehduksia tai jopa iho-oireita.

Milloin lääkäriin?

Diagnoosi tehdään paksusuolitähystyksen ja siinä yhteydessä otettujen limakalvokoepalojen avulla. Näiden lisäksi tehdään verikokeet, joiden avulla tutkitaan tulehdusreaktion voimakkuutta ja muita sairauden aiheuttamia yleisoireita.

Haavaisen paksusuolen tulehduksen hoito

Hoitona on lääkärin suunnittelema lääkehoito ja vaikeissa tapauksissa leikkaus. Leikkaukseen joudutaan kuitenkin harvoin ja siihen päädytään vain, jos sairaus on äkäinen eikä lääkehoito rauhoita suolta.

Pitkäaikaiseen haavaiseen paksusuolitulehdukseen liittyy lisääntynyt paksusuolisyövän vaara. Säännölliset lääkärikontrollikäynnit ja säännöllisesti toteutettu lääkehoito kuitenkin ehkäisevät syövän kehittymistä. Jos sairaus on koko paksusuolen alueella, aloitetaan ennaltaehkäisevät säännölliset paksusuolen tähystykset kahdeksan vuoden kuluttua taudin toteamisesta. Tähystykset toistetaan 1-3 vuoden välein.

Asiantuntijana artikkelissa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Tiina Kojo.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Markku Aarnio
Gastrokirurgian erikoislääkäri, LT, Dosentti
9.6
Samuli Aho
Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri
Juha Grönroos
Vatsaelinkirurgian professori, ylilääkäri
9.9
Jussi-Pekka Haikio
LL,Sisät.- ja gastroenterologian erikoislääkäri
9.8