Sydämen magneettikuvaus

Sydämen magneettikuvaus antaa arvokasta lisätietoa sydämestä ja sen toiminnasta. Sitä käytetään erityisesti epäselvän sydämen vajaatoiminnan, vasemman kammion toiminnan aleneman ja epäselvästä syystä johtuvien rytmihäiriöiden selvittelyssä. Sillä voidaan selvittää myös sydämen anatomiaa ja leikkausten jälkeisiä ongelmia rakenteellisissa poikkeavuuksissa. Kuvauksessa on mahdollista mitata sydänläppien vuoto-osuuksia ja virtauskiihtymiä. Sydämen magneettikuvaus soveltuu erityisen hyvin esimerkiksi aorttaläpän anatomian, vuodon ja rinta-aortan mahdollisen laajentuman arviointiin.

Tällä hetkellä sekä Mehiläinen Töölö, että Mehiläinen Kuopio tarjoavat potilailleen sydämen magneettikuvauksia ainoana yksityisenä palveluntarjoajana Suomessa.

Magneettikuvauksen avulla sydämen lokeroiden koko ja toiminta voidaan luotettavasti mitata ilman rajoittunutta näkyvyyttä. Myös paikalliset liikehäiriöt ja seinämäpaksuudet voidaan arvioida luotettavasti, silloin kun sydämen rakenteen paksuuntumat tai ohentumat eivät näy ultraäänessä riittävällä tarkkuudella.

Milloin sydämen magneettikuvaukseen?

Sydänlihaksessa voidaan magneettikuvauksella siis nähdä muutoksia, joita on mahdoton erottaa perinteisellä ultraäänitutkimuksella. Sydänlihaksen tuore turvotus, liittyen esimerkiksi infarktiin tai tulehdukseen, on mahdollista erottaa juuri magneettikuvauksella. Varjoainetehosteisilla jälkitehostumakuvilla sydänlihaksesta voidaan erottaa vauriokohdat, kuten arvet ja tulehdukselliset muutokset (sydäninfarkti, sydänlihastulehdukset, sarkoidoosi, kertymäsairaudet kuten amyloidoosi).

Miten sydämen magneettikuvaus tapahtuu?

Sydämen magneettikuvaus on turvallinen ja kivuton, eikä tutkimuksessa käytetä säteilyä.

Tutkimukseen olisi hyvä saapua noin 10 minuuttia ennen varattua aikaa. Tutkimusta ennen tulee aina täyttää esitietolomake magneettitutkimuksen turvallisuuden varmistamiseksi. Itse kuvaus kestää noin 30–45 minuuttia. Tutkimuksen aikana potilaalle annetaan suonensisäisesti gadolinium-varjoainetta, joka mahdollistaa tarkan kuvaustuloksen. Kuvaustiimiin kuuluvat sydänkuvaukseen perehtyneet röntgenhoitajat ja kokenut Mehiläisen radiologi.

Magneettitutkimuksessa potilas makaa kuvausasennossa ja kuvauksen aikana tulisi olla liikkumatta. Kuvauksen aikana laitteesta kuuluu voimakkaita ääniä. Kuulon suojaamiseksi annetaan kuulokkeet, joista voi kuunnella halutessaan vaikka musiikkia. Koska tutkimuksessa on useita onnistumisen kannalta tärkeitä hengityspidätyksiä tarkan kuvan saamiseksi, tulisi potilaan olla valppaassa, mutta rauhallisessa mielentilassa. Tästä syystä kuvaus myös yleensä kestää hieman pidempään, kuin tavallinen magneettikuvaus.

Sydämen magneettikuvaus tehdään Mehiläisessä Siemens Avanto Fit-kuvauslaitteella. Magneettikuvauslaitetta voi hyvin käydä kokeilemassa ennen varsinaista kuvausta ja ahtaanpaikan kammoa on myös mahdollista hoitaa lääkityksellä, jotta kuvaus onnistuu. Potilaalla on kuvauksessa koko ajan kädessään kutsunappi, jota painamalla saa heti apua ja yhteyden kuvausta tekevään hoitajaan. Kuvauksen voi myös keskeyttää milloin tahansa.

Sydämen magneettikuvaukseen aina lääkärin lähetteellä

Sydämen magneettikuvaukseen tarvitaan aina erikoislääkärin lähete ja parhaan arvion tutkimuksen tarpeellisuudesta antaa kardiologian erikoislääkäri. Sydämen magneettitutkimus ei ole sydämen ensisijaisia tutkimusmenetelmiä, vaikka sillä onkin tärkeä rooli sydämen kuvantamisessa.

Sydämen magneettikuvauksen hinta

Sydämen erittäin laaja magneettikuvauksen hinta on 880 €, josta kelakorvauksen (114 €) jälkeen jää asiakkaalle omavastuun jälkeen maksettavaksi 766 €.

​Sydämen magneettikuvaus vaatii jälkikäsittely ja mittauksia, jonka vuoksi lausunnon saaminen voi joskus kestää normaalia pidempään. Yleensä lausunnon saa kuitenkin jo samana päivänä.

Esteet sydämen magneettikuvaukselle

Magneettitutkimusta pyritään välttämään raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Magneettitutkimusta ei välttämättä voida tehdä, jos sinulla on esimerkiksi sydämen tahdistin, sähköiset implantit esim. korvaimplantti, joitain vartalossa olevia vieraita metallisia esineitä (esim. metallilävistykset) tai harvinainen munuaisten sairaus.

Yhteystiedot

Mehiläinen Töölön magneettikuvausosasto, puh. 010 414 4525 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min)

Mehiläinen Kuopio magneettikuvausosasto, puh. 010 414 8606 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min) (puhelinaika ma-to klo 8.30-17, poikkeuksena pe klo 8.30-16).