Nopea hoitoon pääsy pelasti sydäninfarktilta

Lumitöissä ja kävelylenkillä iski väsymys, vasen käsi alkoi puutua ja yskitti. Huolestunut Anna-vaimo passitti miehensä heti lääkäriin, jossa tälle tehtiin rasitustesti. Mies ei jaksanut polkea testiä loppuun asti. Lääkäri määräsi verenpainelääkettä, nitroa ja viikon sairauslomaa sekä neuvoi soittamaan ambulanssin, jos tulee huono olo.

– Emme halunneet jäädä odottamaan sydäninfarktia. Löysin netistä tiedon, että potilas pitää ohjata välittömästi hoitoon, jos rasitustesti joudutaan keskeyttämään. Lisäksi löysin Mehiläisen Sydäntutkimusyksikön puhelinnumeron, josta vastasi ystävällinen hoitaja, Anna kertoo.

Aika varjoainekuvaukseen järjestyi nopeasti. Antti oli toimenpiteessä vain kaksi päivää rasitustestin jälkeen. Silti odottavan aika oli pitkä.

– Näin silmissä, miten Antti meni huonompaan kuntoon. En pystynyt nukkumaan kunnolla, sillä vahdin jatkuvasti miehen hengitystä.
Varjoainekuvauksessa Antille tehtiin pallolaajennus kahteen suoneen, joista toinen oli 80-prosenttisesti tukossa. Sydän ei ollut ehtinyt vaurioitua, ja mies toipui työkuntoon viikossa.

Anna rohkaisee vastaavassa tilanteessa olevia hakemaan ja vaatimaan heti hoitoa, jotta sydän saadaan ajoissa kuntoon. Antin hoitokontakti Mehiläiseen on jatkunut vielä toimenpiteen jälkeenkin.

Annan ja Antin
nimet on muutettu.

Toimi näin jos tunnistat sydänoireet

  • Hae apua, jos sinulla on rasituksessa tai levossa ilmenevää rintakipua, painon tunnetta, hengenahdistusta tai selittämätön suorituskyvyn lasku.
  • Sydänfilmi, rasituskoe ja ultraäänitutkimus antavat tietoa sydämen kunnosta. Vain varjoainekuvaus antaa täsmällisen tiedon sepelvaltimoiden tilasta ja ahtaumista.
  • Sydänlääkäri päättää, mikä hoito on sopivin. Lievässä taudissa riittää lääkehoito ja riskitekijöiden minimointi, vaikeampi taudin muoto hoidetaan pallolaajennuksella ja kaikkein hankalin ohitusleikkauksessa.
  • Pallolaajennus tehdään varjoainekuvauksen jatkeeksi, ja siinä ahtauma avataan pallon avulla ja suonen tueksi asetetaan verkkoputki. Toimenpiteen jälkeen potilasta seurataan yön yli sairaalassa. Sairauslomalla on oltava noin viikon verran.

Mehiläisen Sydäntutkimusosasto:
010 414 4220 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min)/ajanvaraus ma-to klo 7.30-15.00, pe klo 7.30-12.00.
Toimenpiteet tehdään Mehiläisen Helsingin
sairaalassa Töölössä.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Tapio Aalto
LKT, kardiologian ja sisätautien erik.lääkäri
9.7
Teemu Ahola
LT, Kardiologian -ja sisätautien erikoislääkäri
Juhani Airaksinen
LKT, professori