Vård under narkos och patienter med tandvårdsrädsla

Fyra av fem tycker att det är obehagligt att besöka tandläkaren och en del av dem har konkret tandvårdsrädsla.

Tandvårdsrädslan kan vara så stark att den bromsar eller åtminstone höjer tröskeln för att söka vård, även om det har gått lång tid sedan det senaste besöket. Problemen i munnen kan ha hopat sig och kanske behöver omfattande behandling. Hål i tänderna och inflammationer i munnen är dock en risk för allmänhälsan.

– Man bör aldrig lämna tänderna obehandlade på grund av rädsla, säger Johanna Rouhiainen, ledande tandläkare vid Hammas Mehiläinen Forum.

– Du bör boka tid till tandläkare för att diskutera olika alternativ trots att du är rädd.

På Rouhiainens arbetsplats behandlas tänder varje månad under narkos. En del av dem som behandlas under narkos har stark tandvårdsrädsla, men narkos kan ges även på grund av andra orsaker.

Kunden kan ha exempelvis svårt att hålla munnen öppen, känslig kräkreflex eller mycket som måste behandlas. Även barn kan behandlas under narkos.

– Till exempel vid rädsla kan det många gånger ha hunnit samlas många problem i munnen som kräver behandling.

Rouhiainen menar att ibland kan tandvård under narkos vara det första steget tillbaka till tandvård.

– Om det finns mycket som måste behandlas kan man få undan de största behandlingarna under narkos, för att därefter fortsätta med förebyggande tandläkarbesök och enkla behandlingar. Det viktigaste är dock att skapa en tillitsfull relation mellan patienten och läkaren, säger Rouhiainen.

– När patienten kan lita på sin tandläkare, brukar rädslan i allmänhet minska med tiden, övertygar Rouhiainen.

Hur sker vård under narkos?

För många kan tandvård under narkos vara en nyhet. Är det verkligen möjligt, och innebär inte narkos alltid en risk?
Rouhiainen svarar att narkos alltid är ett ingrepp som sköts av ett anestesiteam som specialiserat sig inom anestesisjukvård. På plats finns förutom tandläkaren och tandskötaren, som behandlar patientens tänder, även en anestesiläkare och anestesiskötare.

– Tandläkaren träffar alltid patienten före narkosen och anestesiläkaren har kontakt med patienten före ingreppet och bedömer om behandlingen kan göras under narkos. Ingreppet kräver att man är i grunden frisk.

Hos Hammas Mehiläinen är vård under narkos vardag. Till exempel Forum har varje månad fasta anestesidagar, då det är så enkelt som möjligt att genomföra och planera behandlingen.

– Vissa väljer tandvård under narkos även för att de vill få undan alla behandlingarna på en gång. Då undviker man ständiga tandläkarbesök under flera veckor, ibland till och med månader, säger Rouhiainen.

Patienten som behandlas under narkos får i allmänhet åka hem samma dag. Man bör dock ta ledigt från arbetet ett par dagar efter ingreppet.

Vill du ha mer information om tandvård under narkos? Kontakta oss på adressen ajanvaraus@mehilainen.fi så berättar vi mer!

Priser
TjänstHintaSjälvriskMer information
Hammastarkastus69,00 €
53,50 €
Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €
Panoraamatomografia
Boka tid
Hammaskiven poisto115-163 €
107-145 €
Suuhygienistikäynti, 30-45 min
Boka tid
Hampaan paikkaus87-238 €
77-215 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Boka tid
Hampaan keraaminen paikkaus234-587 €
217-587 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Boka tid
Hampaan keraaminen kruunu517-632 €
517-632 €
Puudutus33-34 €
30-31 €
Lohkeama87-238 €
77-215 €
Hinta-arvio hammaslääkäriltä
Boka tid
Hampaan poisto99-667 €
89-605 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu84-467 €
84-467 €
Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa
Boka tid
Poliklinikkamaksu23,60 €
23,60 €
Hammaslääkärikäynti
Boka tid
Alennettu poliklinikkamaksu 9,90 €
9,90 €
Suuhygienistikäynnit, hammaslääkärin juurihoidon ja oikomishoidon käynnit sekä proteettisten töiden välivaiheet ja valmistelevat toimenpiteet.
Boka tid