Suolistoon näkee vain tähystimellä

Suolistoon näkee vain tähystimellä

Ruoansulatuskanavan tähystyksistä tavallisimmat ovat gastro- ja kolonoskopia. Gastroskopiassa tähystys tapahtuu nielun kautta ja siinä nähdään ruokatorvi, mahalaukku ja pohjukaissuoli. Kolonoskopia tehdään peräsuolen kautta ja pyrkimyksenä on nähdä koko paksusuoli ohutsuolen loppuosaan asti.

Tähystyksellä pyritään pois sulkemaan, löytämään ja hoitamaan suolikanavan sairauksia. Tähystyksessä voidaan ottaa kudosnäytteitä, seurata hoidon tehoa ja limakalvon paranemista.

Mahavaivat eivät parane vähättelemällä

Koska suoliston hyvänlaatuisten ja pahanlaatuisten vaivojen oireet ovat samanlaisia, lääkärin on usein kurkistettava suolistoon, jotta hoito osuu kohdalleen. Useimmiten pitkään mahakivuista ja suolistovaivoista kärsinyt potilas saa tähystyksestä helpottavan tiedon. Vaivat johtuvat ärtyvän suolen temppuiluista eikä suolessa kasvavasta syövästä.

Paksusuolensyöpä voidaan estää

Melkein joka toinen meistä kärsii suoliston toiminnan kiusallisista häiriöistä, mutta vuosittain 2500 suomalaisen suolistovaivojen takaa paljastuu paksusuolensyöpä. Paksusuolen syöpä on naisilla toiseksi ja miehillä kolmanneksi yleisin syöpä. Se etenee oireita antamatta ja kehittyy alunperin hyvälaatuisista adenoomapolyypeista, joita paksusuolen pinnalle kasvaa. Paksusuolen syöpä voidaan estää, kun adenoomat poistetaan suolesta tähystyksessä.

Mikäli lähisuvussa on kaksi suolistosyöpään nuorena menehtynyttä ihmistä, paksusuolen tähystyksessä on hoitosuosituksen mukaan syytä käydä 2-3 vuoden välein 25-vuotiaasta lähtien.

Tähystyksessä on mahdollisuus myös hoitaa

Tähystys ei ole pelkkä katselmus. - Tähystyksessä voidaan ottaa kudosnäytteitä, poistaa polyyppeja, sulkea verenvuotoja ja merkitä tulevia leikkauskohtia tai laajentaa ahtaumia, sanoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri, LL Hannele Karinen Kuopion Mehiläisestä. Tähystämällä seurataan myös, kuinka suoliston tulehduksiin tai syöpiin annetut hoidot ovat tehonneet.

Närästys näkyviin

Tavallinen ylävatsan vaiva, jota ihmiset sietävät turhan pitkään, on närästys. Lääkärin kanssa kannattaa käydä keskustelemassa, jos närästys ei hellitä apteekista ilman reseptiä saatavilla liikahappoisuuslääkkeillä parissa viikossa. Närästyksen, pahoinvoinnin, oksettamisen tai ylävatsan kipujen syy selviää usein tähystämällä. Tähystämällä voidaan diagnostisoida keliakia (viljagluteiinin aiheuttama suolinukan tuhoutuminen) ja seurata ruokavaliohoidon tehoa.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Satu Aaltonen
Ravitsemusterapeutti
Markku Aarnio
Gastrokirurgian erikoislääkäri, LT, Dosentti
9.8
Juha Grönroos
Vatsaelinkirurgian professori, ylilääkäri
9.7
Jussi-Pekka Haikio
LL,Sisät.- ja gastroenterologian erikoislääkäri
9.6