Selän magneettikuvaus

Selkäkipujen tutkimuksessa käytetään magneettikuvausta.

- Magneettikuva tunnetaan 'ortopedin raamattuna'. Sen avulla voi tarkastella selkärangan rakennetta, välilevyjen kuntoa ja hermorakenteiden tilaa. Vain selän liikkuvuus jää siinä todentamatta. Magneettikuvan pohjalta voidaan myös harkita leikkaushoitoa, kuvaa erikoislääkäri Markku Vornanen sanoo.

Selän magneettikuvaukseen tuleminen

Yleensä esivalmisteluja ei tarvita. Magneetin läheisyyteen ei voi viedä kelloa, koruja (poikkeuksena kultaiset esineet), luottokortteja, kolikoita, vaatteita, joissa on metallisia nappeja, vetoketjuja, koristeita tai hakaneuloja. Nämä jätetään pukeutumishuoneeseen. Pään aluetta kuvattaessa ehostus poistetaan ennen kuvausta.

Ennen tutkimusta selvitetään tutkimuksen mahdolliset vasta-aiheet. Jos vasta-aiheita selviteltäessä käy ilmi, että tutkimukseen tulevalla on kehossaan magnetoituvaa metallia, sydämen tahdistin tai laajoja tatuointeja, tutkimusta ei voi tehdä. Sisä- tai välikorvaproteesi voi olla tutkimuksen vasta-aihe, samoin metallisirut silmissä.

Raskauden ensimmäisellä kolmanneksella tutkimusta vältetään, vaikka tietoa haitoista ei ole osoitettu.

Insuliini- ja kipulääkepumput poistetaan tutkimuksen ajaksi.

Ahtaanpaikankammosta kärsivän tulee kertoa asiasta henkilökunnalle ennen tutkimusta. Lääkkein asiaa voidaan huomattavasti helpottaa.

Alle kouluikäiset lapset joudutaan usein nukuttamaan tutkimuksen ajaksi. Tässä suhteessa toimitaan tilanteen mukaisesti.

Tutkimus kestää 10-45 minuuttia. Sen ajan henkilön tulee maata tutkimuslaitteessa ja tutkittavan kohdan (esim. pää, selkä, polvi) tulee olla liikkumatta. Tutkimuksen aikana voi kuunnella CD:ltä musiikkia, satuja tai vaikkapa radion asiaohjelmia. Kuvaushuoneessa voi olla mukana tutkittavan omainen tai tukihenkilö.

Joissakin tutkimuksissa tutkittavalle annetaan ohjeita hengityksen pidättämisestä ja vapaasta hengityksestä. Silloin kuvaussarjat kestävät noin 20 sekuntia. Tällaisia sarjoja otetaan yleensä useita.

Tutkimuksen aikana kuuluu kuvauslaitteesta kova ääni, sen takia käytetään kuulosuojaimia, joihin esim. musiikki ohjataan, tai korvatulppia. Laitteessa ei ole liikkuvia osia eikä laite liiku. Tutkimusta ohjataan kuvaushuoneen ulkopuolelta tietokoneella.