Säännöllinen paikallishoito on psoriasiksessa kaiken A ja O
Psoriaatikolle kesä on yleensä helpompaa aikaa, syksy ja talvi saattavat taas vaatia hoidon tehostamista. Tehokkaimmat aknelääkkeet saa vain ihotautilääkäreiden määräyksestä.
Ihotautien diagnostiikasta suurin osa pystytään tekemään lääkärin vastaanotolla. Kokenut ihotautilääkäri voi muun muassa ihottuman värin ja muodon perusteella päätellä, mistä ihotaudista on kysymys. Lisätutkimuksina hän voi käyttää laboratoriokokeita, allergiatestejä ja joskus myös näytepaloja.
Mehiläinen Oulun iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Timo Mattilan erityisenä kiinnostuksen kohteena on psoriasiksen hoito. Noin kolme prosenttia suomalaisista potee tätä sairautta. Useimmilla tauti on kuitenkin verrattain lievää muotoa.
Lievän psoriasiksen hoito ei vaadi jatkuvaa lääkärin seurantaa, mutta vastaanotolle kannattaa tulla jos ihon oireilu hankaloituu. Tällöin voi olla tarpeen hoitomuodon vaihto tai hoidon tehostus.
"Psoriasis-laikut ovat yleensä hilseileviä ja niiden hoitoon käytetään hilsettä irrottavia voiteita. Jos ihottuma-alue on suppea, voidaan käyttää myös kortikosteroidi-voiteita. Paikallisesti käytettävää D-vitamiinivoidetta käytetään yhtäjaksoisesti usean viikon ajan, vaihtoehtona voi olla myös D-vitamiinia ja kortikosteroidia sisältävä kombinaatiovalmiste. Kaikkia näitä käytetään yhdessä perusvoiteiden kanssa", Mattila kertoo.
Laaja-alaisessa psoriasiksessa paikallishoitojen lisäksi voidaan käyttää valohoitoja sekä sisäisesti annettavaa A-vitamiinipitoista lääkekuuria tai solunsalpaajalääkitystä. Paikallishoidot ja valohoidot voidaan aloittaa lääkärinvastaanotolla ilman laboratoriotutkimuksia. A-vitamiinilääkitys edellyttää maksa-arvojen ja veren rasva-arvojen seurantaa, solunsalpaajalääkitys taas verenkuvan ja maksa-arvojen seurantaa.
Aknen järein hoito vain ihotautilääkäreiltä
Eri ikäkausille ovat tyypillisiä vähän erilaiset iho-ongelmat. Atooppinen iho oireilee ja vaatii hoitoa usein eniten pikkulapsilla ja akne kiusaa murrosikäisiä ja nuoria aikuisia. Säärihaavat taas ovat ikäihmisten riesana. Mehiläisen tarjoaa näihin ongelmiin laajaa hoitovalikoimaa, kuten esimerkiksi valohoitoja.
Tehokkaimmat aknelääkkeet ovat A-vitamiinijohdannaisia ja tätä hoitoa annetaan vain ihotautilääkärin valvonnassa.
Timo Mattilan mielestä myös säärihaavojen hoito vaatisi tehostamista. Mikäli säärihaava ei parane muutamassa kuukaudessa, kannattaa hakeutua jatkotutkimuksiin. Säärihaava saattaa johtua alaraajojen huonosta verenkierrosta tai jotkut krooniset sairaudet, kuten esimerkiksi diabetes saattaa altistaa säärihaavoille. Säärihaavat ovat usein kipeitä ja vaativat paljon hoitoa, siksi ne pitäisi hoitaa kunnolla.
Sukupuolitaudeista etenkin kondyloman eli visvasyylän hoito on ihotautilääkärin alaa. Käytännössä kuitenkin naiset yleensä hakeutuvat gynekologin vastaanotolle, miehet taas ihotautilääkärin hoitoon. Hoitomenetelmiä on useita muun muassa penslaus-, voide-, ja jäädytyshoito.