Apua akneen – vinkkejä kotihoitoon ja lääkärin neuvoja

Mistä tietää, että on akne? Aiheuttavatko epäterveelliset elämäntavat finnejä? Entä milloin kannattaa mennä aknen takia lääkäriin?

Mehiläisen ihotautilääkäri Anna Haahtela vastaa videolla Demi-lehden lukijoiden kysymyksiin aknesta. Videolla kommentoi myös Instagram-vaikuttaja Dita Palomäki. Kuinka Dita sai apua omiin ihopulmiinsa? Katso video, niin tiedät!

Näin hoidat aknea kotona

  1. Pese kasvot aamuin illoin miedolla pesunesteellä, joka poistaa iholta ylimääräisen öljyn kuivattamatta sitä. Esimerkiksi herkälle iholle sopii maitohappoa sisältävä neste.
  2. Levitä tarvittaessa aknealueelle aknevoidetta tai -geeliä, jota saa apteekista ilman reseptiä. Se kuorii tukkeutuneita talirauhasia. Aloita miedolla voiteella vaikka joka toinen päivä. Jatka käyttöä, vaikka finnit katoaisivat, koska aknella on tapana palata takaisin.
  3. Kosteuta lopuksi iho vesipitoisella ohuella kosteusvoiteella – silloinkin, jos ihosi on rasvoittuva.
  4. Peitä halutessasi häiritsevät finnit. Meikki ei pahenna aknea mutta voi helpottaa omaa epävarmuutta.

Saako finnejä puristaa?

Finnejä ei kannata puristaa. Puristelu saa tulehduksen pahenemaan ja jättää pahimmillaan arven. Jos et kuitenkaan malta pitää näppejä erossa finneistä, on tyhjennysoperaation paras hetki suihkun jälkeen. Silloin vesihöyry on avannut ihohuokosia.

Jos finni ei tyhjene, jätä se rauhaan. Pese kädet ja puhdista iho alkoholipitoisella kasvovedellä ennen ja jälkeen.

Milloin lääkäriin?

Jos kotihoito ei tepsi finneihin, lääkäri voi tarvittaessa määrätä tehokkaampia aknelääkkeitä. Myös lievää aknea voidaan hoitaa lääkärillä.

Asiantuntijana artikkelissa on toiminut ihotautilääkäri Anna Haahtela.