Ulkosynnytinmuutosten poisto

Ulkosynnytinmuutoksilla tarkoitetaan vulvan alueen muutoksia. Ulompien synnytyselinten alueelle luetaan häpykumpu, häpyhuulet, klitoris, virtsaputki ja emättimen suuaukko. Poistoa vaativia muutoksia ovat muun muassa:

  • epäilyttävän näköiset luomet
  • näppylät ja paiseet
  • limakalvolipareet
  • kondyloomamuutokset, joihin lääke ei toimi

Kaikkien muutosten poistaminen ei aina ole tarpeellista, mutta jos esimerkiksi luomi, näppylä tai paise aiheuttaa haittaa, kutinaa tai hankausta, kannattaa varata aika gynekologin arvioon.

Varaa aika gynekologille

Mitä ulkosynnytinmuutosten poistossa tapahtuu?

Vulvan alueen muutosten poisto tehdään paikallispuudutuksessa polikliinisella vastaanotolla, eikä siihen tarvitse yleensä valmistautua. Jos esimerkiksi luomi on karvoitusalueella, toimenpidettä helpottaa, jos karvat on poistettu valmiiksi. Kuukautiskierron vaihe ei vaikuta toimenpiteen tekemiseen, mutta jos käyttää esimerkiksi terveyssiteitä, ei poistoa kannata tehdä kuukautisten aikana, jolloin side hautoo haavaa poiston jälkeen.

Ulkosynnytinmuutoksen poistossa toimenpidealue pestään ja puudutetaan, ja muutos poistetaan veitsellä tai saksilla. Haava suljetaan sulavilla ompeleilla tai verta hyydyttävällä aineella. Yleensä noin puolen tunnin vastaanottoaika riittää etukäteen suunniteltuun ulkosynnytinmuutoksen poistoon. Jos leikkaushaavaan laitetaan sulavia ompeleita, toimenpiteen jälkeen kotihoidoksi riittää suihkuttelu wc-käyntien yhteydessä.

Varaa aika ulkosynnytinmuutoksen poistoon

On hyvä huomioida, että vain osa Mehiläisen gynekologeista tekee vulvan alueen muutosten poistoja. Voit varata ajan suoraan leikkaavalle gynekologille Mehiläisen lääkärikeskuksessa tai soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 010 414 00 (0,084 €/min). Myös oma gynekologisi voi arvioida, onko muutos syytä poistaa, ja ohjata varaamaan ajan toimenpiteeseen leikkaavan gynekologin vastaanotolle.

Varaa aika gynekologille

Asiantuntijana artikkelissa LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio.

Lisää aiheesta