Näin kerrot lapselle rokotuksesta

Rokotus voi olla iso asia pienelle lapselle, ja monia rokotus jännittää tai jopa pelottaa. Lapselle kannattaa kertoa avoimesti, mitä rokotustilanteessa tehdään ja miksi. Voit käydä tämän listan vastaukset läpi rokotettavaksi tulevan lapsen kanssa.

Miksi rokotteita annetaan?

Rokotuksia on erilaisia, mutta ne kaikki antavat suojan jotain tautia vastaan. Rokotukset estävät sen, että sairastuisit vakavasti. Rokoteaine muuttuu elimistössä vasta-aineeksi, jolloin pöpöt eivät pääse sairastuttamaan sinua. Lähes jokainen lapsi Suomessa saa elämänsä aikana rokotuksia.

Miten rokottaminen tapahtuu?

Voit istua vanhemman syliin tai viereen tuolille. Sairaanhoitaja puhdistaa ihoalueen lapulla. Seuraavaksi saat tärkeän tehtävän: sinun tulee pitää kätesi aivan paikoillaan, niin rokottaminen on nopeasti ohi. Rokottaminen kestää hyvin pienen hetken. Jos osaat, voit laskea viiteen samalla. Kun rokottaminen on ohi, saat hienon laastarin.

Mitä tehdä, jos rokottaminen jännittää?

Rokotukset jännittävät lähes kaikkia, mutta moni yllättyy, miten nopeasti se onkin ohi.
Neula tuntuu melkein samalta kuin hyttysen pisto. Jos haluat, voit ottaa oman nallen tai muun tärkeän lelun mukaan.

Mitä rokotuksen jälkeen?

Palkkioksi reippaudesta saat valita mieleisesi tarran tai muun kivan jutun. Rokotuksen jälkeen on tärkeää jäädä noin 10–15 minuutiksi odottamaan Mehiläiseen. Jos olo tuntuu sen jälkeen melko tavalliselta, voi lähteä kotiin. On aivan normaalia, että pistoskohta on hieman arka, punainen tai turvonnut rokotuksen jälkeen. Myös lämpö voi nousta. Rokotuksen jälkeen voit leikkiä ja harrastaa jo samana päivänä.