Psykiatria

Psykiatria on lääketieteen erikoisala, joka tutkii ja hoitaa mielenterveyden häiriöitä. Psykiatriasta on apua kaikissa mielen ongelmissa, kuten masennus tai ahdistus, joista selviytyminen ei onnistu omin avuin.

Varaa aika psykiatrille

Psykiatriaan erikoistunut lääkäri on psykiatri, jonka tehtävänä on tehdä diagnoosi, laatia hoitosuunnitelma ja mahdolliset lausunnot esimerkiksi etuuksien hakemista varten sekä käynnistää hoito yhteistyössä potilaan kanssa. Psykiatria on kuitenkin yleensä monien mielenterveyden ammattilaisten tiimityötä. Tiimissä on psykiatrien ja psykologien lisäksi psykiatrisia sairaanhoitajia, päihdetyöntekijöitä, sosiaalityöntekijöitä ja toimintaterapeutteja.

Tutustu Mehiläisen psykiatreihin

Milloin kannattaa varata aika psykiatrille?

Psykiatrille kannattaa varata aika silloin, kun huoli omasta henkisestä jaksamisesta on kasvanut niin suureksi, että arjen toimintakyky uhkaa vaarantua. Jos masennusoireet ovat vaikeutuneet, univaikeudet estävät normaalin yöunen ta ajatukset ovat niin häiritseviä, että keskittymiskyky on häiriintynyt opiskeluun tai työhön liittyen, on hyvä varata aika psykiatrille.

Vastaanotolla psykiatri haastattelee keskustellen, täytättää mahdollisesti arviointilomakkeita ja tekee suunnitelmaa tarvittavista lisätutkimuksista ja laatii hoitosuunnitelman yhdessä potilaan kanssa. Käynnistää lääkehoidon ja seuraa hoidon toteutumista.

Varaa aika psykiatrille

Voit myös varata ajan neuvontakäynnille, jos et ole varma millainen apu sopisi sinulle parhaiten tai et tiedä kenen ammattilaisen puoleen kannattaisi kääntyä. Neuvontakäynti tarjoaa konkreettisia askeleita tilanteen selvittämiseksi.

Varaa aika neuvontakäynnille

Saat myös apua asiantuntijan valintaan kysymällä neuvoa asiakaspalvelustamme (avoinna 24/7) puhelimitse numerosta 010 414 00 (0,084 €/min) tai verkkoajanvarauksemme chatissa.

Asiantuntijana artikkelissa Mehiläisen valtakunnallinen vastuupsykiatri Teijamari Laasonen-Balk.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Antti Ahokas
Dosentti, psykiatrian erikoislääkäri
9.7
Markku Anttonen
LL, psykiatrian erikoislääkäri
Björn Appelberg
Psykiatrian dosentti ja erik.lääk
Maria Arola
Psykiatrian erikoislääkäri

Lisää aiheesta