Suun ja limakalvojen sairaudet

Suun ja limakalvojen sairauksia on useita ja osa niistä paranee itsestään. Mikäli oireet ovat erittäin voimakkaita tai jatkuvat, on syytä mennä hammaslääkärin vastaanotolle.

Patti suun limakalvolla

Patti posken tai huulen limakalvolla on tavallisimmin esimerkiksi posken puremisesta aiheutunut liikakasvu. Myös huonosti istuvan proteesin hankaus voi aiheuttaa liikakasvun. Joskus patti, erityisesti alahuulessa, voi olla sylkirauhasen tiehyen vaurioitumisesta johtuva sinertävä kohouma, niin sanottu mukosele. Papilloomia ja syyliä tavataan toisinaan suussa. Harvemmin suun limakalvolla voi esiintyä myös kasvaimia.

Haavauma suun limakalvolla

Haava suun limakalvolla aiheutuu yleensä posken tai kielen puraisusta tai terävän hampaansärmän tai proteesin hankauksesta. Muita haavan syitä voivat olla esimerkiksi aftat tai suun punajäkälä. Mikäli haava ei ole parantunut kahden viikon kuluessa mahdollisen ärsykkeen poistosta, tulee sitä näyttää hammaslääkärille.

Tumma läiskä

Tummanharmaa tai -ruskea läiskä ikenellä johtuu yleensä amalgaamin joutumisesta kudokseen amalgaamipaikan purkamisen tai hampaan poiston yhteydessä. Tupakoinnin aiheuttama liikapigmentaatio esiintyy tavallisesti suun etualueen ikenillä. Suun limakalvolla voi harvoin esiintyä myös muita hyvänlaatuisia pigmenttimuutoksia kuten melaniiniläikkä tai luomi. Melanooma suun limakalvolla on erittäin harvinainen, ja sen esiintymispaikka on tyypillisesti ien tai suulaki.

Vaalea muutos

Vaalea alue suun limakalvolla voi olla esimerkiksi hampaan hankauksen aiheuttamaa limakalvon paksuuntumista (hyperkeratoosia), suun punajäkälää, hiivasienitulehdus, karvakieli tai ns. leukoplakia. Nuuskan käyttö saattaa aiheuttaa vaalean muutoksen nuuskan pitokohtaan. Mikäli vaalea muutos ei häviä kahden viikon kuluessa mahdollisen ärsyttävän tekijän poistosta, tulisi se näyttää hammaslääkärille.

Punoitus

Tavallisin syy suun limakalvon punoitukseen on hiivasienitulehdus. Oireena voi olla limakalvon aristus ja kirvely. Hiivasienitulehdukselle altistavat mm. kuiva suu, tupakointi, proteesit, suun punajäkälä ja antibioottikuuri. Muita syitä suun limakalvon punoitukseen voivat olla esimerkiksi karttakieli, suun punajäkälä, ns. kielikohjut tai harvoin allerginen reaktio. Yleisesti ottaen suun punoittavat muutokset tulisi tutkia ja diagnosoida hammaslääkärin toimesta.

Suupolte

Yleensä keski-ikäisillä tai sitä vanhemmilla naisilla esiintyvä polttava tunne kielessä, huulissa ja/tai suulaen etuosassa. Oireen syytä ei tiedetä, mutta se saattaa johtua tuntohermosäikeiden häiriintyneestä toiminnasta. Tilaan voi liittyä suun kuivuuden tunne ja makuaistin tai suutuntuman muutos. Tavallisesti suun limakalvot ovat terveennäköiset, eikä vaiva ole sinänsä vaarallinen. Purukumin pureskelu tai imeskelytabletin imeskely saattaa helpottaa oireita. Tarvittaessa kipua voidaan lievittää myös lääkehoidolla.

Hinnasto

PalveluHintaOmavastuuLisätietoa
Hammastarkastus69 €
53,50 €
Mobiilietuhinta
57,90 € (sis. poliklinikkamaksu ja tarkastuksen omavastuu)
Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €
Hammaskiven poisto92-163 €
87-145 €

Suuhygienistikäynti 30-45 min

Hammas Mehiläisen toimipistekohtaiset hinnat

Hampaan paikkaus87-238 €
77-215 €
Hampaan keraaminen paikkaus234-587 €
217-587 €
Hampaan keraaminen kruunu517-632 €
517-632 €
Puudutus33-34 €
30-31 €
Lohkeama87-238 €
77-215 €
Hampaan poisto99-667 €
89-605 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu84-467 €
84-467 €

Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa