Hammasproteesit eli tekohampaat

Hammasproteesit eli tekohampaat korjaavat purennan ja kaunistavat hammasrivin.

Hammasproteesit eli tekohampaat korjaavat hammasrivistösi ehjäksi ja toimivaksi. Hammasproteeseja, niiden kiinnitystapoja ja materiaaleja on monenlaisia. Hammaslääkärimme kanssa löydät juuri sinulle sopivan tavan paikata hammaskaaresi ongelmat.

Hammasproteesit eli tekohampaat tiiviisti

 • Puuttuvia hampaita korvataan hammasproteeseilla eli tekohampailla.
 • Kruunut ja laminaatit kiinnitetään pysyvästi omaan hampaaseen, kruunu voidaan kiinnittää myös leukaluuhun ruuvattuun keinojuureen.
 • Irrotettavat proteesit valmistetaan kokoproteeseina tai osaproteeseina riippuen siitä, kuinka paljon hampaita on menetetty.
 • Hammasproteesit tehdään aina yksilöllisesti. Hammaslääkäri suunnittelee kanssasi ratkaisun, joka täyttää tarpeesi parhaiten.

Palvelut

Hammaslääkäri tekee hammastarkastuksessa arvion suun ja hampaiden terveydentilasta.

Varaa hammastarkastus

Hammashoitopelkotarkistuksessa voit yhdessä pelkopotilaiden hoitoon perehtyneen hammaslääkärin kanssa kohdata hammaspelkosi turvallisesti omaan tahtiisi.

Varaa hammashoitoa pelkäävän tarkastus

Miksi hammasproteesit eli tekohampaat?

Hammasproteesin hankinta voi olla järkevää, jos sinulta puuttuu hampaita etkä pysty nauttimaan ruoasta tavanomaiseen tapaan. Lisäksi kaikilla hammasproteeseilla voidaan korjata huonoon kuntoon päässeiden hampaiden ulkonäköä.

Hampaan puuttuminen voi aiheuttaa luun vähenemistä puutosalueella. Hammaspuutos voi myös saada tyhjän kolon viereiset hampaat ja vastakkaisen hampaan liikkumaan suussa väärään asentoon. Se saattaa myöhemmin vaikeuttaa hammaspuutoksen korvaamista hammasproteesilla – pulma kannattaa siis korjata ajoissa.

Hammasproteesit – Millaisia vaihtoehtoja on olemassa?

Hammasproteettisia rakenteita on monenlaisia – yleisesti ne jaetaan kiinteisiin ja irrotettaviin proteeseihin. Etsimme aina sinun tilanteeseesi sopivan ratkaisun!

Kiinteitä proteettisia rakenteita:

 • Kruunu on hampaan tai implanttiruuvin päälle asennettava kiinteä rakenne, joka näyttää täysin omalta hampaaltasi.
 • Laminaatti on kruunua kevyempi vaihtoehto ja soveltuu näkyvän etualueen hoitamiseen. Laminaatti peittää hymyilyssä näkyvän pinnan omasta hampaastasi.
 • Hammassilta korvaa yhden tai useamman puuttuvan hampaan ja tukeutuu laidoiltaan omiin hampaisiisi tai implanttiruuveihin.

Irrotettavia proteeseja:

 • Osaproteesi on irtoproteesi, joka voidaan valmistaa akryylimuovista tai metallista. Proteesi tukeutuu suun limakalvoon tai hampaisiin ja pysyy kiinni hampaisiin asennettujen metallikoukkujen avulla. Osaproteeseja käytetään, kun hampaita puuttuu paljon eikä kiinteä proteesi ole mahdollinen.
 • Kokoproteesi valmistetaan akryylista. Ylhäällä se kiinnittyy tiiviin ilmasulun avulla yläleuan harjanteisiin, alaleuan proteesi pysyy paikoillaan alaleuan harjanteisiin tukeutumalla ja painovoiman avulla.

Hammasproteesin valmistus vaatii monta askelta – lopputulos palkitsee 

Hammasproteesit valmistetaan vaihe vaiheelta, jotta saat täydellisesti istuvan ja ulkonäöltään aitoa vastaavan hammasproteesin. Näin se käy:

 1. Suun perushoito

  Suun tulee olla terve ennen proteettista hoitoa. Ennen proteettisen hoidon aloitusta hammaslääkäri hoitaa karieksen, ientulehduksen, parodontiitin ja muut mahdolliset suun sairaudet. Suuhygienisti poistaa hammaskiven.
 2. Proteettinen tutkimus- ja suunnittelukäynti

  Kun harkitset hammasproteesia, aloita varaamalla aika hammaslääkärille. Tutkimme tilanteesi ja selvitämme toiveesi löytääksemme juuri sinulle sopivimman proteettisen hoidon. Suunnittelun tueksi otamme usein röntgenkuvat ja suunnittelumallit digitaalisesti tai perinteisesti jäljentämällä.
 3. Proteettisen hoidon toteutus

  Proteettisen hoidon toteutus voi kestää viikosta jopa 1,5 vuoteen ja vaatia useita käyntejä. Joskus leukaluuta tai pehmytkudosta joudutaan muokkaamaan ennen pysyvien implanttiruuvien asentamista. Vaativimmissa implanttiproteettisissa töissä hyödynnämme digitaalista 3D-suunnittelua, jonka avulla varmistamme parhaan mahdollisen hoitotuloksen ja riskien minimoimisen.
  Proteesin valmistus. Yhteistyössä hoitavan hammaslääkärisi kanssa hammaslaboratorion hammasteknikko valmistaa juuri sinun suuhusi täydellisesti istuvan ja luonnolliselta näyttävän hammasproteesin.
  Proteesin asennus. Hammaslääkäri sovittaa vastaanotolla proteettisen rakenteen suuhusi. Asennus on kivutonta. Oikein valmistettu proteesi tuntuu suuhusi sopivalta. Saat hammaslääkäriltä myös selkeät kotihoito-ohjeet mukaasi. Hammaslääkäri kertoo vielä lopuksi sopivan määräaikaistarkastusvälin.
 4. Hoidon seuranta ja korjaukset

  Kontrollikäynti. Huolehdimme suusi tilanteesta myös proteesin asentamisen jälkeen. Joskus proteesin istuvuus on hyvä tarkistaa seurantakäynnillä – irtoproteesien kohdalla ongelmia voi ilmetä, vaikka sovituskerralla proteesi tuntuisikin suuhun sopivalta. Viimeistelemme proteesin tarvittaessa sopivaksi.
  Proteesin korjaus. Hyvällä kotihoidolla kiinteä proteesi voi kestää jopa kymmenen vuotta ja ylikin. Limakalvot muovautuvat irtoproteeseja käytettäessä, ja aluksi irtoproteeseja voidaan joutua muokkaamaan pohjaamalla jopa jo vuoden kuluttua niiden sovituksesta.

Irrotettavien hammasproteesien puhdistus

Irrotettavien proteesien materiaalina usein käytetty akryyli hylkii hyvin likaa, mutta kuivuessaan se voi halkeilla pinnastaan. Silloin suun epäpuhtaudet voivat tarttua siihen helpommin.

Proteesin pintaan voi tarttua hammaskiveä kuten oikeisiinkin hampaisiin – muistathan siis puhdistaa proteesit huolellisesti!

 • Puhdista proteesit kaksi kertaa päivässä.
 • Poista proteesit suustasi puhdistuksen ajaksi.
 • Pese proteesit hammasproteesien puhdistukseen tarkoitetulla pehmeällä harjalla.
 • Käytä proteeseille tarkoitettua ei-hankaavaa puhdistusainetta, joka ei vahingoita akryylipintaa.
 • Huuhtele haalealla vedellä.

Hammasproteesin korjaus uudistaa tekohampaasi

Hammasproteesisi kestää pitkään, kun huolehdit siitä kotona hyvin ja käyt säännöllisesti hammastarkastuksissa.

Joskus proteesi voi rikkoutua. Silloin kannattaa hakeutua hammaslääkäriin. Kaikkia proteeseja voidaan korjata tarvittaessa.

Jos proteesisi tuntuu löysältä tai epäsopivalta, varaa aika Hammas Mehiläiseen. Tarkistamme proteesisi toimivuuden ja korjaamme sen jälleen uudenveroiseksi.

Hammasproteesit – hinta muodostuu toimenpiteiden määrästä sekä materiaaleista

Hammasproteettinen hoito voi vaatia useita käyntejä perushammaslääkärillä tai vaikeammissa tapauksissa protetiikan erikoishammaslääkärillä. Hintaan vaikuttavat myös proteesimalli ja materiaalit.

Saat aina suunnittelukäynnillä hinta-arvion sinulle sopivan hammasproteesin valmistamisesta.

Pitkään kestävä, mukavasti istuva ja moitteettomasti toimiva hammasproteesi on sijoitus omaan hyvinvointiisi. Hammas Mehiläisessä valmistamme hammasproteesit parhailla välineillä ja laadukkailla materiaaleilla – hyödynnämme myös parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi 3D-teknologiaa silloin, kun se on mahdollista.

Mielestämme hinnan ei tarvitse este toimivalle ja kauniille hammasproteesille – siksi voit maksaa hoitosi osissa.

Tutustu joustaviin maksutapoihimme

Hinnasto ja maksaminen

Lisää aiheesta

Hammasimplantti korvaa puuttuvan hampaan
Lue lisää
Hampaan poisto on yleensä kivuton ja nopea toimenpide
Lue lisää
Oma hammaslääkäri – suusi paras asiantuntija
Lue lisää