Oikomishoito – Näin onnistuu hampaiden oikominen aikuisena

Oikomishoito aikuisena hoituu yleensä nopeammin ja helpommin kuin lapsena. Hampaiden suoristus kannattaa, sillä purentavika voi haitata puhumista ja syömistä sekä aiheuttaa kipuja – ja tuohan kauniin suora hammasrivi lisää itseluottamusta hymyyn!

Oikomishoito aikuisena tiiviisti

 • Oikomishoito tehdään joko purentavian takia tai siksi, että vino hammasrivi ei miellytä omaa silmää.
 • Aikuisten hampaiden oikominen onnistuu joko hammasraudoilla tai kalvo-oikomishoidolla.

Palvelut

Oikomiseen erikoistunut hammaslääkäri tekee päätöksen oikomishoidosta aina yksilöllisen tarkastuksen ja huolellisen suunnitelman perusteella.

Varaa oikomishoidon konsultaatio

Hampaiden suoristus aikuisena – monta hyvää syytä

 • Purentavika. Moni aikuinen kärsii virheellisestä purennasta. Ehkä siksi kasvoihisi sattuu, leukasi väsyvät ja et saa ujutettua hammaslankaa hammasväleihisi?
 • Hampaiden palautuminen. Lapsena oikaistut hampaat ajautuvat helposti vuosien mittaan uudestaan vinoon. Moni tuleekin aikuisena uudelleen oikomishoitoon.
 • Vinot hampaat. Haave suorasta hammasrivistä on oikein hyvä syy oikomishoitoon – ja samalla saat toimivamman purennan ja helpommin puhdistettavat hampaat!

Hampaiden oikominen mielessä – milloin hammaslääkäriin?

Käynti hammaslääkärin vastaanotolla voi olla fiksu idea, jos:

 • Hampaasi ovat ahtaalla, vinot tai hankala puhdistaa.
 • Kärsit kivuista pään ja kasvojen alueella.
 • Puret öisin hampaitasi yhteen, ja päivällä päähän sattuu ja hartiat ovat jumissa.
 • Vinot hampaat häiritsevät sinua.

Joskus hammaslääkäri saattaa ehdottaa oikomishoitoa. Hammastarkastuksessa saattaa selvitä, että sinulla on esimerkiksi syväpurenta, ristipurenta tai jokin muu toiminnallinen purentavirhe.

Jos hampaiden oikomishoito pohdituttaa, tule vastaanotolle. Päätöstä ei tarvitse tehdä heti, vaan voit rauhassa kypsytellä asiaa. Kuulet samalla myös kustannusarviot eri hoitovaihtoehdoille.

Varaa oikomishoidon konsultaatio

Perinteiset hammasraudat vai kalvo-oikomishoito?

Aikuisen hampaiden oikomiseen on kaksi hyvää vaihtoehtoa:

 1. Hammasraudat. Tiesithän, että perinteisiä hammasrautoja eli kiinteitä oikomiskojeita on myös huomaamattoman valkoisina? Hammasraudat aikuisena ovat muutenkin nykyään ihan tavallinen näky.
 2. Kalvo-oikomishoito eli Invisalign. Läpinäkyvät Invisalign-kalvot on monen mielestä miellyttävä vaihtoehto hampaiden suoristamiseen. Kalvo-oikominen ei kuitenkaan aina sovi kaikkien purentavirheiden ja vinojen hampaiden hoitoon.

Sinun ei tarvitse etukäteen tietää, kumman tavan valitset. Oikomishoidon erikoishammaslääkäri osaa kertoa, kumpi tekniikka sopii juuri sinun hampaillesi.

Hammasraudat aikuisena eli oikominen oikomiskojeilla

Oikomishoito perinteisillä hammasraudoilla sujuu näin:

 1. Ensimmäisellä käynnillä hammaslääkäri kartoittaa tilanteesi ja keskustee kanssasi oikomisvaihtoehdoista. Voit miettiä saamaasi tietoa rauhassa.
 2. Toisella käynnillä hammaslääkäri ottaa röntgenkuvan ja kipsimallit hampaistosta sekä valokuvat kasvoistasi ja hammaskaarista.
 3. Kolmannella käynnillä saat hammasraudat. Ensin hammaslääkäri kiinnittää hampaisiisi kiinnikkeet paikka-ainetta muistuttavalla liimalla. Niihin hän kiinnittää kaarilangan, joka tekee varsinaisen työn eli vetää hampaitasi haluttuun asentoon. Kaarilangan kiinnittäminen sujuu täysin kivuttomasti.
 4. Noin kerran kuukaudessa käyt vastaanotolla, ja hammaslääkäri säätää oikomiskojeita.
 5. Oikomishoidon tavallinen kesto on 1–2 vuotta.
 6. Ylläpitohoito on tärkeää varsinaisen oikomisen jälkeen. Siihen on kaksi vaihtoehtoa: hammaslääkäri kiinnittää hampaiden takapinnalle kiinteät tukilangat eli retentiolangat, tai vaihtoehtoisesti saat niin kutsutut yökiskot, joita pidät joka yö.

Jos purentavirheesi on vaikea, pelkkä oikomishoito ei välttämättä riitä. Jos hampaasi ovat todella vinot ja ahtaalla, oikojahammaslääkäri saattaa ehdottaa hampaiden poistoja, jotta kaikki hampaasi mahtuvat suorina hammaskaarelle. Joissain erityistapauksissa leuan leikkaus on tarpeen.

Hampaan poistot sujuvat vaivattomasti ja kivuttomasti, eikä niitä ole syytä pelätä. Saat aina kunnon puudutuksen ja huolehdimme hyvinvoinnistasi koko ajan.

Kalvo-oikominen – huomaamaton tapa oikoa hampaat

Kalvo-oikominen eli Invisalign-hoito on monen mielestä perinteisiä hammasrautoja mukavampi tapa oikoa hampaat. Kalvo-oikomishoidossa hampaasi nimittäin oikoo läpinäkyvä kalvo.

Invisalign-hoitomuotoja on muutamia erilaisia. Jotkut niistä sopivat pienen, esteettisen haitan korjaamiseen, toiset hoitavat vähän hankalampaa purentavirhettä. Hammaslääkäri tai oikojahammaslääkäri valitsee sinulle ensimmäisellä käynnillä sopivimman Invisalign-hoitomuodon.

Invisalign-hoito vaatii sitoutumista oikomishoitoon, sillä hammaskalvot täytyy puhdistaa säännöllisesti. Myös kalvo-oikomista seuraa ylläpitojakso.

Hammas Mehiläisessä olet hyvissä käsissä, sillä Invisalign-hoidon suunnittelee aina joko oikomishoidon erikoishammaslääkäri tai hammaslääkäri yhdessä oikomishoidon erikoishammaslääkärin kanssa.

Hampaiden oikominen – hinta

Oikomishoidolle ei ole yhtä hintaa, vaan oikomiseen erikoistunut hammaslääkäri tekee sinulle yksilöllisen suunnitelman, jonka perusteella hinta muodostuu.

Saat aina etukäteen hinta-arvion hoidostasi, niin ikäviä yllätyksiä ei pääse syntymään. Tutustu Hammas Mehiläisen hinnastoon.

Meillä voit maksaa oikomishoitosi myös joustavasti useammassa erässä.

Lue Hammas Mehiläisen maksutavoista

Kenelle varaan ajan oikomishoitoa varten?

Varaa aika ensisijaisesti oikomishoidon erikoislääkärille.

Jos paikkakuntasi Mehiläisessä ei ole oikomishoidon erikoislääkäriä, voit varata ajan kalvo-oikomishoitoja tekevälle hammaslääkärille.

Voit varata ajan soittamalla asiakaspalveluumme 010 273 8000 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).

Jutussa asiantuntijana oikomishoidon erikoishammaslääkärimme Susanna Karsila.

Hinnasto ja maksaminen

Lisää aiheesta

Hammaskivi – 7 kysymystä hammaskiven poistosta
Lue lisää
Hampaiden valkaisu – näin löydät sopivan menetelmän
Lue lisää
Oma hammaslääkäri – suusi paras asiantuntija
Lue lisää