Uniapneakisko
Uniapneakisko tiiviisti
- Hammaslääkärin tekemä ja yksilöllisesti purentaan muotoiltu muokattava uniapneakisko on varteenotettava hoitomuoto etenkin lievässä uniapneassa tai jos CPAP-hoito ei vaikeammissa uniapneoissa sovellu sinulle.
- Uniapneakiskoa varten tarvitset lääkärin lähetteellä tehtävän suppea yöpolygrafia -tutkimuksen, jonka lausunnossa hoitomuodoksi on suositeltu uniapneakiskoa.
- Ennen uniapneakiskoarviota tulee hammastarkastus olla tehtynä ja hampaat hoidettuna.
- Uniapneakiskon ensikäynnin jälkeen itse kiskon valmistus ja sovitus kestävät yleensä kaksi käyntikertaa hammaslääkärillä.
Uniapneakiskon hyödyt
Uniapnean lievemmissä sairausmuodoissa tai jos CPAP-hoito ei tule kysymykseen, voidaan hoitomuodoksi harkita uniapneakiskoa.
- Uniapneakisko on hammaslääkärin ja hammaslaboratorion yhdessä valmistama, yksilöllisesti potilaan hampaistoon muotoiltu kiskorakenne.
- Uniapneakisko siirtää alaleukaa ja pehmytkudoksia mekaanisesti eteenpäin, jolloin nielun alueen ilmateiden tilavuus kasvaa.
- Uniapneakisko eroaa hampaiden narskuttelun hoidossa käytettävästä purentakiskosta.
Uniapneakiskon teho on heikompi, jos potilaalla on uniapnean lisäksi huomattavaa ylipainoa.
Uniapneakiskon hankinta
Olet saanut suppea yöpolygrafia -tutkimuksen lausunnossa suosituksen uniapneakiskosta hoitomuodoksi uniapneaasi.
Erillistä lähetettä ei tarvita.
Varaa aika uniapneakiskoja tekevälle hammaslääkärillemme. Uniapneakiskon ensikäynnillä hammaslääkäri tutkii suun, pehmytkudokset ja leukojen liikkeet.
Huomioithan, että ennen uniapneakiskoarviota tulee olla hammastarkastus tehtynä ja hampaat hoidettuna.
Seuraavilla käynneillä otetaan jäljennös suusta ja kiskon valmistuttua sovitetaan kisko suuhun.
Uniapneakiskohoidon vaikutusta voidaan seurata uusimalla suppea yöpolygrafia -tutkimus, kun nukut uniapneakiskon kanssa. Uniapneakiskohoidon hoitovaste tulee kontrolloida erityisesti ensimmäisten kuukausien aikana, jotta kiskohoidon teho voidaan optimoida.
Entä, jos uniapneakiskoa ei voidakaan tehdä?
Jos uniapneakiskoa ei voida tehdä tai hoitoon sopeutuminen ei onnistu, voi hammaslääkäri ohjata sinut varaamaan ajan uniapneahoitajalle esimerkiksi CPAP-ylipainelaitehoidon aloitukseen.
Mahdollisia esteitä uniapneakiskon tekemiselle ja käytölle ovat esimerkiksi täysin hampaattomat leuat, vähälukuiset jäännöshampaat, akuutit purentafysiologiset vaivat ja muut hoitamattomat vaivat suussa.
Artikkelissa asiantuntijana
Tarkistettu 27.9.2024
Usein kysyttyä uniapneakiskosta
Uniapneakisko on yksilöllisesti muotoiltava, potilaan purentaan muokattu hammaskisko. Uniapneakiskon saa niihin perehtyneen hammaslääkärin kautta.
Uniapneakisko siirtää alaleukaa ja kielen lihaksistoa eteenpäin, jolloin hengitystiet avartuvat unen aikana.
Uniapneakisko on varteenotettava hoitomuoto etenkin lievässä uniapneassa tai jos CPAP-hoito ei vaikeammissa uniapneoissa syystä tai toisesta sovellu henkilölle. Uniapneakiskon edellytyksenä on riittävä määrä omia hampaita suussa sekä hampaiden säännöllinen hoitaminen.
Uniapneakisko ja kuorsauskisko ovat teknisesti keskenään sama asia. Hoidollisesti on kuitenkin kyse kahdesta eri asiasta. Kisko on uniapneakisko silloin, kun potilaalla on diagnosoitu uniapnea. Kun potilaalla ei ole diagnosoitua uniapneaa, mutta hän kuorsaa (itseään tai muita) häiritsevästi, on kyseessä kuorsauskisko. Lääkärin tekemä diagnoosi on välttämätön vaivan asianmukaiselle hoidolle.
Uniapnea on unenaikainen hengityshäiriö, jossa hengitys katkeaa tai vaimenee merkittävästi ja toistuvasti unen aikana. Hengityskatkot aiheuttavat uniapneasta kärsivälle nukkumisen aikana toistuvia havahtumisia, joita voi olla jopa satoja yhden yön aikana. Tällöin nukuttu uni ei ole palauttavaa. Hoitamattomana uniapnea rasittaa kehoa ja altistaa monelle eri sairaudelle.
Ylipainon välttäminen, laihduttaminen, tupakoimattomuus, liikunta, alkoholinkäytön vähentäminen ja keskushermostoa lamaavien lääkkeiden välttäminen vähentävät uniapnean riskiä ja usein lievittävät jo todetun uniapnean vaikeusastetta. Jos elintapahoito ei riitä, uniapneaa voidaan hoitaa ylipainehengityshoitolaitteella eli CPAP-laitteella tai uniapnean hoitoon tarkoitetulla hammaskiskolla eli uniapneakiskolla, ja joissain tapauksissa myös asentohoidolla tai operatiivisesti.
Uniapneakiskon ensikäynnin hinta-arvio on 81–261 €. Tarkempi hinta-arvio määräytyy toimenpiteen laajuudesta sekä hoitotavasta, joka selviää vastaanotolla. Kiskon kokonaishinta-arvio on noin 1200 €.