Hampaan lohkeaminen – Näytä lohjennut hammas aina hammaslääkärille

Hampaan lohkeaminen tarkoittaa palan irtoamista hampaasta tai vanhasta paikasta.

Hampaasta lähti pala tai vanha paikka irtosi? Toisinaan hammaslääkärin ripeä apu on tarpeen, mutta pieni ja kivuton hampaan halkeama ei vaadi kiireellistä hoitoa. Varaa silti aina aika hammaslääkärille.

Hampaan lohkeaminen tiiviisti

 • Hoida lohjennut hammas aina hammaslääkärissä.
 • Pieni ja kivuton hampaan halkeama ei vaadi kiireellistä hoitoa.
 • Jos lohkeamaan liittyy kipua, lohkeama on suuri tai hammas on lohjennut tapaturmaisesti, suuntaa hammaslääkäriin ripeästi.

Palvelut

Pienikin hampaan halkeama kannattaa aina näyttää hammaslääkärille.

Varaa aika lohkeaman hoitoon

Hampaasta lähti pala – mitä täytyy tehdä?

Hampaan lohkeaminen tarkoittaa tilannetta, jossa hampaasta tai paikasta irtoaa pala. Paikka saattaa myös irrota kokonaan ja hammas haljeta kahtia kauttaaltaan.

Hampaan lohkeaminen voi tuntua hurjalta ja hämmentää. Toisinaan hammaslääkärin nopea apu on tarpeen, mutta aina lohjennut hammas ei vaadi välitöntä hoitoa. Pienikin hampaan halkeama kannattaa silti aina näyttää hammaslääkärille.

Tule vastaanotolle pikaisesti, jos:

 • etuhammas lohkesi tapaturmaisesti
 • juurihoidettu hammas lohkesi
 • hammas lohkesi kokonaan ikeneen saakka
 • hampaasta lohkesi reilu pala ja hammasta särkee

Riittää, että varaat ajan vastaanotolle muutaman päivän päähän, jos:

 • hampaasta lohkesi pieni pala, ei kipua
 • vanha paikka lohkesi tai lähti kokonaan irti, eikä hammasta vihlo
Varaa aika lohkeaman hoitoon

Lohjennut hammas – oireet vaihtelevat

Kun hammas lohkeaa, et välttämättä tunne kipua. Lohjenneen hampaan terävä reuna voi tosin hiertää ikävästi kieltäsi tai suusi limakalvoja.

Jos hampaasi lohkeaa pintaa syvemmältä, hammasta saattaa vihloa ja särkeä. Hammas voi myös olla arka kylmälle tai kuumalle ja haitata syömistä.

Hampaan lohkeama – hoito hammaslääkärillä

Varaa aika hammaslääkäriin aina, kun hampaastasi irtoaa pala tai se halkeaa kokonaan.

Joskus hampaan lohkeaman hoito tarkoittaa pelkästään hampaan hiomista, joskus tarvitaan vähän mittavampia toimenpiteitä:

 • Hampaan seuranta on riittävä toimenpide, jos hampaastasi on lohjennut vain pieni pala, joka ei aiheuta kipua eikä hankaa kielensyrjääsi. Hammaslääkäri rekisteröi lohkeaman hoitotietoihisi.
 • Hampaan hiominen on paikallaan, jos lohkeaman terävä reuna hiertää suusi limakalvoja.
 • Hampaan paikkaus on helppo ja nopea toimenpide silloin, kun hampaasi on lohjennut pintaa syvemmältä tai vanhan paikan vierestä tai kun paikka on irronnut. Vanhan paikan tilalle voidaan laittaa kestävämpi posliinipaikka tai hammaskruunu.
 • Juurihoito tervehdyttää lohjenneen hampaasi, kun sen ydin on tulehtunut.
 • Hampaan poisto on ainoa vaihtoehto silloin, kun vaurioitunutta hammastasi ei voida korjata. Poistetun hampaan tilalle saat sinulle sopivan hammasimplantin, joka sulautuu hammasrivistöösi täydellisesti.

Mitään toimenpidettä ei tarvitse jännittää, sillä saat tehokkaan puudutuksen ja kyselemme tuntemuksistasi hoidon aikana.

Varaa aika hampaan lohkeaman hoitoon

Miksi hammas lohkeaa?

Kun hampaasi halkeaa tai hampaasta irtoaa pala, voi taustalla olla:

 • Tapaturma. Ehjä ja koskematon hammas lohkeaa tavallisesti vain tapaturman seurauksena – esimerkiksi jos saat urheillessa kovan osuman. Silloin tulilinjalla ovat erityisesti etuhampaat.
 • Reikä hampaassa. Hampaasi voi lohjeta reikiintymisen takia. Hammasvälistä alkanut reikä voi tehdä huomaamattomasti tuhojaan ja pehmentää hampaan sisuksen niin, että lopulta hampaasta halkeaa pala tai hammas menee kahtia.
 • Vanha paikka. Hammaspaikat eivät ole ikuisia – ennen pitkää jokainen paikattu hammas lohkeaa tai paikka irtoaa. Yleensä muovipaikka kestää kymmenisen vuotta. Posliinipaikat ja hammaskruunut pysyvät pisimpään kunnossa.
 • Juurihoito. Jos hampaasi on juurihoidettu, se on alttiimpi lohkeamiselle. Juurihoidon haurastuttama hammas myös reikiintyy helpommin. Hammas voidaan kruunuttaa kestävyyden parantamiseksi.
 • Hampaiden narskuttelu eli bruksismi. Voimakas narskuttelu voi vahingoittaa hammastasi ja lopulta halkaista sen.

Hampaan lohkeaminen – hinta ei pääse yllättämään

Kun hampaasi lohkeaa, varaa aika Hammas Mehiläiseen.

Hampaan lohkeaman korjauksen hinta riippuu tilanteestasi. Jos lohjennut hammas vaatii hiontaa, paikkausta tai suurempia toimenpiteitä, suunnittelemme hoidon kanssasi. Saat hoitotilanteessa meiltä aina etukäteen hoidon kustannusarvion, niin hinta ei pääse yllättämään.

Tutustu Hammas Mehiläisen hinnastoon.

Hammas Mehiläisen joustavat maksutavat ovat turvanasi, kun lohjennut hammas yllättää.

Jutussa asiantuntijana vastaava hammaslääkärimme Roman Rajala.

Hinnasto ja maksaminen

Usein kysyttyä hampaan lohkeamisesta

Käy näyttämässä lohjennut hammas hammaslääkärille.

Jos hampaastasi irtoaa pieni pala eikä lohkeamaan liity kipua, niin riittää, että hammaslääkäri pääsee tarkistamaan tilanteen muutaman päivän sisällä.

Jos lohkeama on syvä, kivulias tai sattui tapaturmaisesti, tule hammaslääkärille heti. Myös juurihoidettu hammas kaipaa ripeää hoitoa.

Jos pääset hammaslääkäriin vasta muutaman päivän kuluttua ja lohkeaman terävä reuna hiertää pahasti, voit laittaa siihen väliaikaisen suojan apteekista ilman reseptiä saatavalla paikkausaineella.

Kipua voit hoitaa särkylääkkeillä.

Paikkaus ei aina ole tarpeen. Jos hampaan lohkeama on pieni ja kivuton, ei hampaalle välttämättä tarvitse tehdä mitään.

Jos lohkeama ulottuu hampaan pintaa syvemmälle, se pitää paikata – puudutuksessa tietenkin.

Syväkin lohkeama voidaan usein paikata, mutta joskus hampaan poisto on ainoa vaihtoehto.

Onneksi se on yleensä helppo toimenpide, ja saat poistetun hampaan tilalle hammasrivistöösi täydellisesti sulautuvan hammasimplantin. Laadukas implanttihoito vaatii kuitenkin suun kokonaistilanteen arvioinnin.

Lisää aiheesta

Oma hammaslääkäri – suusi paras asiantuntija
Lue lisää
Hammaskivi – 7 kysymystä hammaskiven poistosta
Lue lisää
Hammastarkastus – suun terveyden perusta
Lue lisää