Finnit ja mustapäät

Mitä finnit ja mustapäät ovat?

Finni on tukkeumasta kehittynyt tulehdus ihossa. Lääketieteellisen määritelmän mukaan kaikki finnit ja mustapäät ovat aknea. Akne voi olla lievä ja näkyä iholla esimerkiksi pelkkinä mustapäinä, eli ihomatoina. Finnit voivat olla pinnallisia tai syviä ja arpeuttavia.

Akne voi aiheuttaa suurta mielipahaa ja olla merkittävä sosiaalinen haitta. Siksi finnejä, aknea ja mustapäitä kannattaa hoitaa hyvin. Hyvä hoito ei ole turhamaista.

Mistä finnit johtuvat?

Aknen perimmäistä syytä ei tunneta, mutta se on yleinen teini-iän tauti. Monella teini-iän aknea on erityisesti kasvojen t-alueella, eli otsassa, nenässä ja leuassa. Aikuisiän akne on yleistynyt selvästi viime vuosina. Lue lisää: aikuisiän akne

Finni kasvoilla ja kehossa

Finnejä eli aknea voi olla kasvoilla, eri puolilla kehoa, kuten korvissa, kainaloissa, selässä tai vaikka alapäässä. Yksittäinen finni paranee usein itsestään parissa viikossa. Jos finnin kaltainen rakkula on huulessa, kyse voi olla huuliherpeksestä, eikä finnistä.

Silmäluomeen tulee finnejä hyvin harvoin. Jos silmäluomessa on finnin tapainen näppy, kyse voi olla näärännäpystä. Se vaatii hoidokseen usein antibioottitipan. Jos finnin kaltainen rakkula tai patti ei parane itsestään tai uusiutuu, sitä kannattaa käydä näyttämässä ihotautilääkärille.

Finnit pois?

Finnejä hoidetaan, kuten aknea. Teini-iän rasvoittuvan ihon hoidossa on tärkeää valita puhdistusaine ihotyypin mukaan.

Koska ihotautilääkärille?

Jos iho ei pysy hyvässä kunnossa tavallisella kotihoidolla, aknen hoitoon on hyviä lääkehoitoja, joilla akne rauhoittuu lähes aina. Aknen lääkehoito on neliportainen. Ota rohkeasti yhteyttä ihotautilääkäriin. Vastaanotolla selvitetään ihoosi sopiva hoito. Lue lisää: aknen hoito

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Anna Haahtela

Asiantuntijat ja toimipisteet

Pekka Autio
DOS, ihotautien erikoislääkäri
Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.7
Håkan Granlund
Ihotautien erikoislääkäri
9.4
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8

Lisää aiheesta