Akillesjänteen vaivat ovat juoksijoille yleisiä

Kantapään takaosaan kiinnittyy ihmisen vahvin jänne – akillesjänne. Toistuvan rasituksen seurauksena akillesjänteen kiinnitysalueen kohdalle voi kehittyä kroonistuva limapussin ärsytys.

Akillesjännevaivat ovat urheilijoiden ja liikunnanharrastajien tyypillisiä vaivoja. Tavallisimpia oireita akillesjännevaivoissa ovat kipu ja jäykkyys. Vaivat voivat johtua tulehduksesta akillesjänteen alueella tai jänteen repeämästä. Akillesjänteen vaivat ovat hyvin yleisiä. Akillesjänteen vaivat voivat vaihdella satunnaisesta kivusta ja jäykkyydestä aina täydelliseen repeämään.

Vaivan kanssa pärjää usein ilman erityisiä hoitoja ja tauottamalla juoksua. Ajan myötä oire kuitenkin muuttuu usein itsepintaisemmaksi ja mukaan tulee kantaluun takaosan reagointi krooniselle kudosärsytykselle. Kantaluun takaosaan kehittyy uudisluukasvua, jännekudos korvautuu osin arpikudoksella ja jänteessä voidaan todeta myös osarepeämiä.

Milloin akillesjännevaivojen takia lääkäriin?

Valtaosa juoksijoista on kanta-askeltajia eli juoksun aikana kantapää on ensimmäisenä ottamassa iskun vastaan. Tämä törmäysenergia absorboidaan pääosin joustamalla polvesta. Juoksutyylin ollessa päkiävoittoinen vastuu joustosta painottuu akillesjänteelle. Pitkittyneen kantapään tai akillesjänteen alaosan kiputilan vaivatessa on suositeltavaa hakeutua ortopedin tai fysioterapeutin vastaanotolle.

Lue lisää

Ongelmana akillesjänne

Akillesjänteen tendinopatia

Ortopedi neuvoo: Näin tunnistat ja ennaltaehkäiset akillesjännevaivoja

AC Milanin Lucas Biglian akillesvamma leikattiin Mehiläisessä

Real Madridin Jaime Sánchez Munoz leikattiin Mehiläisessä

Asiantuntijat ja toimipisteet

Olli Heinonen
Professori, liikuntalääketieteen erikoislääkäri
9.9
Harri Helajärvi
Liikuntalääketieteen erikoislääkäri
9.7
Pekka Kannus
Lääket. tri, Dos., Liikuntalääket. erikoislääkäri
Harri Kauranen
Liikuntalääketiet. ja yleislääketiet.erik.lääk.
9.7