Aikuinen mies ja nainen katsovat samaan suuntaan

Iän myötä suolen toiminta hidastuu, peräpukamat alkavat oireilla ja voi ilmetä suolen umpipussitautia eli divertikuloosia.

– Myös suolen hyvän- ja pahanlaatuiset kasvaimet lisääntyvät nopeasti 50 ikävuoden jälkeen, kertoo gastrokirurgi Pertti Ritvaniemi, joka työskentelee Mehiläisen Töölön ja Forumin toimipisteissä Helsingissä.

Vatsavaivojen kanssa kannattaa suunnata lääkäriin, jos huomaa suolen toiminnassa tapahtuvan yllättäviä muutoksia joko ummetuksen tai ripulin suuntaan. Verinen, musta tai limainen uloste on myös merkki siitä, että suolen toiminta ei ole normaalia. Lisäksi laihtuminen, ruokahaluttomuus ja anemia kannattaa tarkistuttaa.

– Tilannetta voi seurata itsekseen muutaman viikon ajan, jos tuntee olonsa muuten hyväksi ja terveeksi ja oire tuntuu lievältä. Kuukauden tai parin sisällä on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle, mikäli oireet jatkuvat, Ritvaniemi neuvoo.

Vatsavaivojen tarkempi tutkiminen

Jos syytä vatsavaivoihin ei löydy tavallisessa perustutkimuksessa, sen selvittämistä jatketaan laboratoriokokeilla, kuvantamistutkimuksilla (röntgen-, ultraääni- ja magneettitutkimus) tai tähystyksellä.
– Tarkoituksena on aina tehdä vain ne tutkimukset, jotka ovat diagnostiikan kannalta välttämättömiä.

Oma-aloitteisesti tähystykseen

Mahalaukun tähystys eli gastroskopia tehdään, kun lääkäri epäilee hoitoa vaativaa sairautta ruokatorven, mahalaukun tai ohutsuolen alkuosan alueella. Paksusuolen tähystys eli kolonoskopia puolestaan tehdään, jos oireet viittaavat peräsuolen tai paksusuolen sairauksiin. Usein päädytään tekemään molemmat tutkimukset, jotta vatsavaivojen syy saadaan selvitettyä.

Tähystykseen voi – ja kannattaa – hakeutua myös oma-aloitteisesti. Ritvaniemi suosittelee tähystystä, jos lähisuvussa on esiintynyt syöpää mahalaukun tai suolen alueilla, vaikkei vaivoja tai oireita olisikaan.

– Paksusuolen tähystystutkimus edesauttaa varhaista diagnosointia ja hoitoon pääsyä. Asianmukaisesti tehtyihin diagnostisiin tähystystutkimuksiin ei liity merkittäviä komplikaatioita, hän kertoo.