Uusi magneettikuvausyksikkö tehostaa Turun Mehiläisen toimintaa

Turun Mehiläisessä avattiin toukokuussa viimeisintä huipputekniikkaa oleva 3 Teslan magneettikuvausyksikkö. Se täydentää loistavasti Mehiläisen entisestäänkin laajaa kuvantamisvalikoimaa.

Olkapään magneettikuvista löytyy syy moniin olkapäävaivoihin, kuten jännerepeämiin, jännetulehduksiin tai olkapään ahtauteen.Nopeasti tutkimukseen

Monissa tapaturmissa, kuten olkapään jännerepeämissä, nopea hoitoon pääsy on edellytys parhaan mahdollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Kuukausien viivyttely voi kostautua epätäydellisenä paranemisena ja olkapään jatkuvana kipuiluna.

Turun Mehiläisessä magneettikuvaukseen pääsee nopeasti. Kun oikea diagnoosi saadaan nopeasti, hoito voidaan aloittaa välittömästi. Osa sairauksista voidaan kokonaan parantaa. Toisten sairauksien kehittymistä voidaan oleellisesti hidastaa, ja potilaan vointia kohentaa nykylääketieteen avulla. Oikean diagnoosin saaminen nopeasti on potilaan hyvinvoinnin kannalta tärkeää.

Kuva: Olkapään magneettikuvista löytyy syy moniin olkapäävaivoihin, kuten jännerepeämiin, jännetulehduksiin tai olkapään ahtauteen.

Turvallinen ja kivuton magneettikuvaus

Magneettikuvaus on potilaalle helppo ja kivuton tutkimus. Etukäteisvalmisteluja ei tarvita. Metalliesineet, kellot, korut, pankkikortit jätetään ennen tutkimusta kuvaushuoneen ulkopuolelle. Magneettikuvaus on turvallinen, koska siinä ei käytetä säteilyä. Tutkimus perustuu ihmiskehossa olevan veden käyttäytymiseen magneettikentässä.

Sydämentahdistin, sisäkorvaproteesi ja insuliinipumppu estävät valitettavasti kuvauslaitteeseen menon. Sama pätee myös potilaan saattajaan. Kuvaus kestää kohteesta riippuen puolesta tunnista tuntiin. Uudella huippulaitteella saadaan enemmän ja tarkempia kuvia samassa ajassa kuin mitä aikaisemmilla laitteilla.

Entistä tarkempia tutkimuksia

Selän magneettikuvaus on selkävaivojen diagnostiikassa kulmakivi. Mm. välilevypullistumat ja niiden aiheuttamat hermoahtaumat saadaan esiin.Magneettikuvauksella saadaan tarkkaa kuvaa kaikista ihmiskehon alueista. Käytettävä laite on erinomainen kaikkien nivelten tutkimisessa. Esimerkiksi polvesta saadaan kuvaa alle millimetrin tarkkuudella. Hyvin pienetkin muutokset jänteissä ja nivelsiteissä on mahdollista löytää ja tulkita. Sormen jänteiden vaivoista tai jänteitä tukevista rakenteista saadaan nyt tarkat kuvat. Jalkaterää vaivaavista kivuista saadaan kattavasti tietoa.

Myös keskushermoston ja selkärangan tutkimisessa magneettikuvaus on ylivertainen. Magneettikuvauksella aivot voidaan kuvata luotettavasti, esim. muistihäiriöepäilyissä tai tutkittaessa päänsärkypotilasta. Tällöin voidaan sulkea pois vakavat päänsisäiset syyt. Magneettikuvaus on ainoa menetelmä, jolla aivohermot saadaan kuvattua. Myös aivoverisuonista saadaan tarkat kuvat ilman varjoaineita. Selän kuvauksessa saadaan tietoa nikamista, nikamavälilevyistä, selkäytimestä sekä hermoista, ja selkäsäryn syy saadaan selvitettyä.

Kuva: Selän magneettikuvaus on selkävaivojen diagnostiikassa kulmakivi. Mm. välilevypullistumat ja niiden aiheuttamat hermoahtaumat saadaan esiin.

Kuvia tulkitsevat alansa huiput

Aivoverisuonet. Mehiläisen magneettikuvauslaitteella saadaan hyviä kuvia myös ilman varjoainetta. Kuvista voidaan tunnistaa luotettavasti esimerkiksi verisuonipullistumat.Mehiläisen magneettikuvia analysoi yhdentoista henkilön kansainvälisestikin huipputason radiologitiimi. Diagnostiikkaa tekevät kuhunkin erikoisalueeseen perehtyneet radiologian erikoislääkärit. Radiologit edustavat tuki- ja liikuntaelimistön radiologiaa, neuroradiologiaa, lastenradiologiaa ja vatsaelinten radiologiaa. Huippuluokan erikoisosaamisella ja laadukkailla tutkimuslaitteilla taataan tarkka tutkimustulos. Sen avulla potilas saa yksilöllisesti suunniteltua ja parasta mahdollista hoitoa juuri kyseiseen sairauteen.

Kuva: Aivoverisuonet. Mehiläisen magneettikuvauslaitteella saadaan hyviä kuvia myös ilman varjoainetta. Kuvista voidaan tunnistaa luotettavasti esimerkiksi verisuonipullistumat.

Helppo asioida, tilat katutasossa

Magneettikuvausyksikkö on sijoitettu Turun Mehiläisen tilojen välittömään läheisyyteen, Aleksandrankujan kauppakäytävän varrelle. Esimerkiksi pyörätuolipotilaiden on helppo tulla tutkimuksiin.

Toiminnan lähtökohtana on antaa huippulaadukasta tutkimusta potilaalle miellyttävässä ympäristössä. Ystävällinen hoitohenkilökunta auttaa tutkimuksiin liittyvissä kysymyksissä ja hyvät laitteet helpottavat potilaan tutkimuksessa oloa.

Kuvat: Mehiläinen

Asiantuntijat ja toimipisteet

Teemu Långsjö
LT, radiologian ja yleislääk. erikoislääkäri
9.8
Antti Paakkala
Radiologian erikoislääkäri, dosentti
9.1
Riku Rissanen
Radiologi
9.3
Heli Silvennoinen
Radiologian erikoislääkäri, neuroradiologi, LT
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 15
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*