Sääreen liittyvät vammat

Rasitusmurtumat

Säären tavallisin rasitusmurtuma on sääriluun alakolmannekseen tai yläkolmannekseen syntyvä rasitusmurtuma. Sen oireena on aluksi vain kuormituskipu. Myöhemmin vamma näkyy röntgenkuvissa, ja luun pinnalle voi uudisluun kasvaessa kehittyä arka kyhmy, joka on tunnusteltavissa. Sääriluun etuosaan keskelle syntyy joskus harvinainen rasitusmurtuma. Sen paraneminen on varsin hidasta ja usein joudutaan suorittamaan leikkaus luutumisen nopeuttamiseksi. Muut rasitusmurtumat tarvitsevat harvoin leikkaushoitoa. Pohjeluun alaosassa rasitusmurtumia esiintyy juuri nilkan yläpuolella ja puolivälin yläpuolella.

Penikkatauti

Penikkatauti on yhteisnimi eri syistä johtuville säärikivuille, joita tavataan yleensä varhaisnuoruudessa 7-15 vuotiailla urheilijoilla. Kipu tuntuu yleensä sääriluun sisäreunassa, joko paikallisena tai pitemmällä matkalla. Rasitus pahentaa kipuja ja lepo vastaavasti helpottaa. Taustalla voi olla sääriluun reaktio liialliselle kuormitukselle, ns. rasitusosteopatia, tai rasituksen provosoima luukalvon tulehdusreaktio. Vaikka nimenomaan luun reuna tuntuu aralta, voi taudin syy olla kuitenkin pohkeen syvissä lihaksissa. Ns. lihasaitiosyndrooma kehittyy lihaksen kasvaessa rasituksen myötä. Lihasryhmiä ympäröivät peitinkalvot eivät kuitenkaan jousta lihaksen kasvun tahdissa, vaan lihasaitioihin kehittyy ylipainetta ja hapenpuutetta, joka johtaa kipuun. Lihasaitiosyndrooman kipu voi tuntua pelkästään penikkatautina, eli sääriluun reunan kipuna. Vaikka penikkavaiva on yleisin lapsilla ja nuorilla urheilijoilla, voi mikä tahansa edellä luetelluista mekanismeista aiheuttaa penikkataudin myös vanhemmilla liikunnanharrastajilla. Tyypillinen penikkavaivainen voi olla keski-ikäinen henkilö, joka on innostunut uudelleen kuntoilemaan pitkän tauon jälkeen.

Penikkatautia hoidetaan ensisijassa levolla ja tulehdusta lievittävillä kipulääkkeillä. Joskus tarvitaan jopa leikkaushoitoa kroonisen oireen rauhoittamiseksi. Tärkein hoito on kuitenkin penikkavaivan ennaltaehkäisy. Alaraajojen kuormitusta pitää lisätä vähitellen ja maltilla. Vastaanotollani näen usein potilaita, jotka ovat vaikkapa vedonlyönnin innoittamina alkaneet vimmatusti harjoitella tähtäimenään esimerkiksi muutamaa kuukautta myöhemmin juostava kuntoviitonen tai maraton. Äkillinen raju juoksurasituksen kasvu kostautuu alaraajojen rasitusvammoina, joista siis juoksijalle tyypillisimpiä ovat penikkavaivat. Oleellista ovat myös kunnolliset juoksujalkineet, jotka tukevat jalkaholvin ja estävät jalkaterän "luhistumisen" askelen alla.

"Lihashuollon" merkitystä penikkataudin ehkäisyssä ja hoidossa ei voida liikaa korostaa, lisäksi huolellinen lihashuolto on sitä tärkeämpää, mitä vanhemmasta liikunnanharrastajasta on kyse. Oikea lihashuolto pitää sisällään lihasten huolellisen lämmittelyn ja venyttelyn ennen liikuntasuoritusta sekä riittävän pitkäkestoisen jäähdyttelyn suorituksen jälkeen. Hyvään lihashuoltoon kuuluu myös säännöllinen hieronta.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.6
Satu Aaltonen
Ravitsemusterapeutti
Jukka Aho
OMT-Fysioterapeutti
9.3
Antti Aitasalo
Työfysioterapeutti, fysioterapeutti
9.6