Omaiset haluavat ripeää hoitoa sydänpotilaalle

Syksyllä 2013 Satu Kuuren suvussa elettiin huolien täyttämää aikaa. Isä alkoi kärsiä huolestuttavista sydänoireista, jotka estivät miltei kokonaan työskentelyn Koskelan lomatalon maatilamatkailuyrityksessä Kaustisella.

– Isä ei jaksanut edes kävellä pysähtymättä vähän väliä, ja hänellä oli kuitenkin huolehdittavana neljä hevosta ja yrityksen muita töitä. Rinnassa puristi eikä henki kulkenut, Satu muistelee.

Isän sydänoireet eivät tulleet yllätyksenä. Ensimmäisen infarktin tämä sai vuonna 1994, jolloin hänelle tehtiin myös viiden suonen ohitusleikkaus
Oulun yliopistollisessa sairaalassa.

Mehiläisen sydäntutkimusosasto p. 010 414 4220 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min)

Nettihaku paljasti, että yksityissektorilla Mehiläisen Sydäntutkimusyksikkö Töölössä tarjoaa sydäntutkimuksia ja -toimenpiteitä. Isälle päätettiin järjestää aika Mehiläiseen.

– Oli käsittämättömän hienoa, että Sydäntutkimusyksiköllä oli puhelinnumero, josta vastattiin heti. Sain keskustella myös lääkärin kanssa, koska minua huolestutti, voiko pallolaajennuksen tehdä varjoainekuvauksen yhteydessä ja vielä ohitusleikatulle potilaalle.

Kardiologian erikoislääkäri Tapio Aalto Töölön Mehiläisestä vahvistaa, että näin voidaan useimmiten menetellä. Esteeksi voi tulla tilanne, jossa toimenpide osoittautuu hankalaksi ja varjoaineen kulutus suureksi. Silloin varjoainekuvaus ja pallolaajennus tehdään eri kerroilla.

Pallolaajennus toi lisäaikaa

Aika varjoainekuvaukseen järjestyi muutaman päivän päähän soitosta. Elettiin jo jouluviikkoa ja isän vointi oli heikentynyt. Onneksi hoito ehti ennen infarktia.
Varjoainekuvauksessa isälle tehtiin pallolaajennus kolmeen kohtaan. Kardiologi Aalto kertoo, ettei ole mitään absoluuttista rajaa sille, kuinka moneen kohtaan pallolaajennus voidaan tehdä. Yhdessä toimenpiteessä käsitellään yleensä enintään 3–4 suonta.

– Toimenpide onnistui hyvin ja isä pääsi osastolta kotiin jo seuraavana päivänä, Satu kertoo.

Kardiologi Tapio Aallon mukaan potilas tuntee usein jonkin aikaa, että sydämessä on tehty jotain. Tuntemukset liittyvät yleensä suoniin asetettuihin verkko-putkiin.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Tapio Aalto
LKT, kardiologian ja sisätautien erik.lääkäri
9.7
Teemu Ahola
LT, Kardiologian -ja sisätautien erikoislääkäri
Juhani Airaksinen
LKT, professori