Vatsaelinkirurgia

Vatsaelinkirurgia eli gastrokirurgia on vatsan, sisäelinten sekä suoliston vaivoihin ja sairauksiin erikoistunut lääketieteen ala. Tyypillisimpiä vaivoja, joita vatsaelinkirurgit eli gastrokirurgit tutkivat ja hoitavat, ovat vatsaelin- ja suolistosairaudet, vatsakipu, suolistovaivat, peräpukamat sekä erilaiset vatsanpeitteiden tyrät ja nivusalueen tyrät. Vatsaelinkirurgisia toimenpiteitä tekevät usein myös yleiskirurgian erikoislääkärit.

Jos vatsa tai peräaukon alue vaivaa, kannattaa hakeutua herkästi yleis- tai vatsaelinkirurgin vastaanotolle jo oireiden aikaisessa vaiheessa. Oireiden syitä selvitetään ruokatorven, mahalaukun ja paksusuolen tähystyksillä, laboratoriokokeilla sekä esimerkiksi ultraääni- ja magneettikuvauksella. Vaivoja voidaan hoitaa usein ruokavalio-ohjauksella tai lääkehoidolla. Leikkaushoidon tarpeen määrittelee gastrokirurgi.

Katso kaikki Mehiläisen vatsaelinkirurgit ja yleiskirurgit.

Ajanvaraus nettiajanvarauksella tai puhelimitse 010 414 00 (0,084 €/min).

Vatsaelinkirurgia Mehiläisen sairaaloissa

Mehiläisen sairaaloissa tehdään erilaisia vatsan alueen leikkauksia, kuten peräpukamaleikkauksia, tyräleikkauksia ja sappirakon poistoleikkauksia, sekä muita tutkimus- ja hoitotoimenpiteitä, kuten ruokatorven, mahalaukun ja suoliston tähystyksiä.

Yleisimpiä vatsakirurgisia toimenpiteitä ovat:

Vatsakirurgiset leikkaukset ovat yleensä päiväkirurgisia, jolloin potilas yleensä pääsee seurannan jälkeen kotiin saman päivän aikana.

Asiantuntijana artikkelissa gastrokirurgi, LT Kai Klintrup.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Markku Aarnio
Gastrokirurgian erikoislääkäri, LT, Dosentti
9.6
Samuli Aho
Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri
Juha Grönroos
Vatsaelinkirurgian professori, ylilääkäri
9.9
Matti Hämäläinen
Kirurgian ja vatsaelinkirurgian erik.lääk