Iivo Niskanen: ”Vietän hiihtäjän kesälomaa”

Blogi 18.5.2018

Palasin viikko sitten Lapin ja Kainuun lumilta kotiin Kuopioon ja vietän parhaillaan hiihtäjän kesälomaa. Tämä merkitsee, ettei minun tarvitse elää matkalaukusta käsin, vaan saan nauttia kotona olemisesta, harjoitella silloin kuin siltä tuntuu ja pelata vaikka sulkapalloa. On myöskin mahtavaa, kun saan syödä vapaammin ja rikkoa päivärutiineja niin ruokailuajoissa kuin -tottumuksissa.

- Erityisesti jäätelöä kuluu keväisin ja kesäisin. Se on ykkösherkku. Kesän uudet maut on testattava hyvissä ajoin!

Olen tehnyt yhteenvedon viime kaudesta ja suunnitellut tulevaa. Viime kaudella harjoittelin enemmän kuin koskaan ennen, noin 1000 tuntia. Harjoittelussa painopiste oli vapaan hiihtotavan kehittämisessä. MM-kilpailujen (epäonninen) yhdistelmähiihto näytti, että pystyn hiihtämään vapaata jo paljon paremmin kuin aiempina vuosina.

- Vapaan hiihtotyylin parantuminen ei tullut sormia napsauttamalla. Hiihtoharjoittelusta vapaata oli 58% ja perinteistä 42%. Tunneissa mitattuna vapaan harjoittelua tuli yli 50 tuntia enemmän kuin ennen. Panostus vapaan kehittämiseen jatkuu, mutta ei enää niin rajuna.

Tulevana kilpailukautena ei ole arvokilpailuja, joten olen asettanut ensi kertaa elämässäni tavoitteekseni pärjätä mahdollisimman hyvin kokonaismaailmancupissa. Jotta tämä on mahdollista, pysyy harjoittelutunnit edelleen kovina, noin 950-1000 tunnissa.

- Pelkästään Maailmancupin kilpailuja tulee olemaan noin 41 kappaletta. Siihen päälle tulee SMkilpailut ja muutama muu Suomessa hiihdettävä kilpailu. Juuri päättyneellä kaudella hiihdin noin 25 kilpailua.

Tulevalla harjoituskaudella maajoukkueleirejä tulee olemaan useammin, mutta lyhyempinä pätkinä. Tarkoitus on, että leireillä tulisi aiempaa enemmän kovia ryhmässä tehtäviä kilpailunomaisia harjoituksia.

- Aiemmin tein kovimmat harjoitteet kotioloissa ja määrää leireillä. Nyt tilanne kääntyy todennäköisesti toisin päin.

Ennen viime kautta olen saanut harjoitella ja kilpailla ilman vakavia vammoja. Kyynärpään kipeytyminen kilpailukaudella säikäytti. Tästä syytä tulen tekemään nyt lepokaudella kaikkeni, jotta vammoja ja muita terveysmurheita ei jatkossa tulisi.

- Kävin juuri perusteellisessa hammastarkastuksessa Hammas Mehiläisessä. Minulta otettiin hampaista myös tarkat röntgenkuvat. Lisäksi sain tarkat ohjeet hampaitten pesemiseen ja hammaslangan käyttöön.

Tulen lisäksi käymään tarkasti läpi Urheilu Mehiläisen fysioterapeutti Teemu Leppämäen ja valmentaja Olli Ohtosen kanssa lihastasapainotutkimukset ja ennaltaehkäisevät harjoitukset, jotta välttäisin rasitusvammat.

- Huippuurheilijana tunnen olevani turvallisissa käsissä Urheilu Mehiläisen ja Hammas Mehiläisen asiakkaana. Heiltä saan vinkkejä terveenä harjoittelemiseen, joita en välttämättä tulisi itse ajatelleeksi.

- Iivo

Lue lisää

Iivo Niskanen: Holmenkollenille kuningasta kättelemään

Tutustu Iivon fysioterapeutti Teemu Leppämäkeen