Iivo Niskanen: Kilpailujen kautta MM-vireeseen

Blogi 1.2.2019

Viimeiset kilpailut osoittivat, että harjoittelujakso joulukuussa oli oikea ratkaisu. Otepään maailmancupin kilpailuissa pääsin tämän kauden parhaaseen vauhtiin voittaen kilpailun. Seuraavalla viikolla hiihdin onnistuneen MC-startin myös vapaalla. Kunto tuntuu siis hyvältä!

Tästä eteenpäin harjoittelu tähtää Seefeldin maailmanmestaruuskilpailuihin, jotka käydään 19.2.- 3.3. Irtiottokyky on jo kohtalaisen hyvällä mallilla, joten on tärkeää pitää virettä yllä ja kilpailla järkevästi. Seuraavien viikkojen ohjelmiin kuuluu yleensä yksi kovempi harjoitus sekä yksi kilpailu. Muut harjoitukset tukevat palautumista, kilpailuun valmistautumista ja kehon huoltamista.

Urheilu Mehiläisen yhteistyön ansiosta olen saanut kullanarvoisia ohjeita fysioterapeutti Teemu Leppämäeltä. Jo taannoin Vuokatin Skandinavia Cupissa lähentäjälihakseni kramppasi kesken vapaan hiihtotavan kilpailun. Varotoimenpiteenä jätin kilpailun kesken. Soitin heti Teemulle, kerroin tilanteesta ja sovimme tapaamisen Kuopion Urheilu Mehiläiseen.

- Ensin selvitin, oliko kyse krampista vai jostain muusta. Iivo kertoi tunteneensa pienen nykäisyn lihaksessa harjoituslenkillä, kun oli horjahtanut ja suksi oli haukannut lunta. Vamman syntymekanismistakin pystyin päättelemään, että kyseessä on äkkinäisestä liikkeestä ja kovasta harjoittelusta johtuva lihaksen suojakramppi, kertoo fysioterapeutti Leppämäki.

Tavalliselle ihmiselle ensisijainen hoito olisi ollut lepo, mutta huippu-urheilijana minulla ei ollut aikaa levätä. Niinpä Teemu neuvoi minua tekemään ylikuormitusta välttäviä, mutta suorituskykyä parantavia omalla keholla tehtäviä liikeharjoituksia. Tämän jälkeen seurasimme Teemun kanssa miltä liikkeet tuntuivat. Lihaksen vastaanottavaisuuden perusteella joko lisättiin tai vähennettiin liikkeitä. Kramppi laukesi kohtalaisen äkkiä, eikä ole vaivannut sen jälkeen. Teemu on lisäksi laatinut minulle liikesarjoja, joita teen, jotta vammoja ei pääsisi tulemaan.

Kestävyysurheilijan harjoitusmäärät ovat kuitenkin niin isot, että aina välillä jotain pientä kremppaa kroppaan tulee. Tällä hetkellä minulla on pieniä tuntemuksia kyynärpäässä ja sen takia kilpailen viikonlopun SM-kilpailuissa Imatralla vain lauantain viestissä. Kysymyksessä ei ole mitään vakavaa, vaan tuntemukset menivät pääosin jo oikeastaan ohi muutaman päivän levolla ja Teemun neuvomilla liikkeillä. Yhden kilpailun taktiikka SM-kisoissa on vain varotoimenpide.

Puijon Hiihtoseuran joukkueemme tähtää hyvään menestykseen lauantain SM-viestissä, vaikka joudummekin todennäköisesti turvautumaan varamiehiin sairastapauksen vuoksi. Seuraavalla viikolla hiihdän Salpausselän MC-kilpailuissa sprinttiviestiä Risto-Matti Hakolan kanssa. Tuon kilpailun perusteella päätän, hiihdänkö MM-kilpailuissa skiathlonin vai sprinttiviestin. Kyseiset matkat ovat Seefeldissä valitettavasti peräkkäisinä päivinä, joten kummassakin en voi olla huippuvedossa. Lahdesta matkustan kohti Italiaa ja Cognen MC-kilpailuja. Siellä odottaa mielimatkani perinteisen hiihtotavan 15 kilometriä. Cogne on noin 1500 metriä meren pinnan yläpuolella, joten se toimii samalla sopeuttavana leirinä MM-kilpailuihin, jotka käydään 1300 metrissä.

Päämatkani Seefeldissä on sama 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailu, johon on aikaa vajaa kuukausi. Sitä ennen aion nauttia hiihtämisestä hyvissä olosuhteissa. Tehkää tekin samoin!

-IIvo

Blogitekstin on kirjoittanut maastohiihdon olympiavoittaja Iivo Niskanen.

Seuraa Iivon ja muiden urheilijoiden kuulumisia myös Urheilu Mehiläisen instagram-sivuilla @urheilumehilainen .

Jatka keskustelua blogin aiheesta Mehiläisen Twitterissä , Facebookissa  ja LinkedInissä !

Lue myös

Iivo Niskanen: Joulun kilpailutauolle on mukava jäädä nousujohteisen kunnon saattelemana